100 табели имам гледано за редослед на првите заби и никогаш не сум сретнала дека 4ки треба толку рано да излезат. И не сфаќам, каква врска има аутизам со заби? Спојлер
Моите по сите табели што ги имам гледано не одговараат. Големата долните кецови ги извади на 5 и пол месеци, малата сега на 4 и пол. Големата на неполни пет години ги смени долните кецови и пораснаа нови што вообичаено растат на 6 год. На 5 години еве ја вади последната 6 ка. Мислам дека секоја индивидуа си е сама за себе а растење заби се пак најмал показател за аутизам…
И јас прв пат слушам дека имаат врска заби и аутизам мојава има извадено горни единици и двојки, доле исто, четворки ниедна..
Аууу уште со заби не поврзале аутизам до сега. Ќерката на 11 мес имаше само долни единици, четворките може на 2 години и пораснаа, петките на 2 ипол. 3 ипол години е, збори од година ипол, нема аутизам . Синко сега на 7 ипол мес има 6 заба му пробиваат момемтално седмиот и осмиот. Муабетот ми е две деца од исти родители не им растат исто заби, а не па да споредуваме деца за заби .
Први горни 4ки идат па долни обично, после 13-14 месеци, иако почесто се покасно, а ретко порано. И јас мислев синко вади 4ки од минатиот месец веќе, кога наполни годинка, ама абер нема. А на забар ми беше едно малечко, помало од мојов, значи сега годинка полни, и модри џигер беа гингивите кај сите 4ки, значи ќе никнат. Синко како тешко ги извади овие секачиве, се спремам психички за катнициве
Ја немам многу читано темава, но решив овде да прашам. Дали сте имале искуство некое млечно запче кај децата да не порасни? Малиот ќе прави 5 год, воопшто ја нема десната 2ка горе, а во последно гледам 3ката како да се пододдели од 1цата и се направи многу мал простор. Се надевам дека кога ќе треба да се сменат трајни ќе се појави трајната 2ка ама не сум имала ваков случај досега, чудно ми е да порасни траен а да немало млечен....Или пак млечен да не порасни....Го гледаше докторка која што рече дека можи да е и наследно (а кај нас не е ), и рече може со панорамска слика да се увиди дали има заб тука, но ми рече нема потреба да го трауматиризам детето.
Ако фали млечна двојка, статистички гледано 99% ќе ја нема и трајната. Честа аномалија е, и генетска е. Ама може првпат сега да се појавува кај детето, да ја нема кај родителите. Се решава со протеза да се држи просторот за траен заб и над 18год се става имплант. На 5 год веќе може да го снимате да се потврди, ама нема што да се преземе баш сега, така да нема голема потреба од снимка во овој момент. Кога ќе никнат првите трајни заби, посетете ортодонт и ќе ве упати за понатаму.
Мене второто без ред, многу касно вадеше заби. На 11м првото и излезе и до 13м беше само со тоа едно запче. Извади кецови до кај 16м и после фати 4ки да вади... двојки АШ, излегоа ама незнам кога Чудесии беше. Ова прв пат од тебе читам...
Koga mozat da go vidat zabot i drugite, a ne samo ti Za celo mislam dosta vreme ke cekas, bar pola da e, da lici na zapce, i moze da naracas kolacinja