Nie sme so 12zapcijna,gledam 4ki se spremat a malata celo vreme e so prst vo usta de se ligavi(oti prsti vo usta) ima nervoza ima tecna stolica, nepceto nabrano,se nadevam so lesno ke i izlezat.
Ни излезе и другата единица, доле десно Сега е како зајаче Ама тешко ги вадиме запчињата, со многу нејадење и вознемиреност , искрено се плашам како ќе биде со другите што се потешки за вадење
Kaj nas izleze prvata 3ka nedelava ja pomina so prooduvajne i vadejne na zapce hrabra princezicka ima mama Gledam i drugite 3ki se spremat i se nadevam so lesno i niv ke gi izvadi
немаме салам ни двојки ,а денеска случајно видов убаво порасната 5ка долу!!! Значи останав без збор... Сте имале ли ваков случај?
Maјки ај и мене објаснете ми како претежно растат забите,син ми има два кецови доле и две двојки горе,дека ми е прво врска немам јас мислев дека и горе прво кецови ќе излезат...
И кај нас е измешано. Прво ѕирна единичето долу и остана срамежливо да ѕирка... Горе ги имаме двете единици скоро цели и сега кај и да е ќе пробијат и горните двојки. Долната вилица статус кво. Ниту расте постоечкото запче, ниту има симптоми за ново.
И кај нас многу споро излегуваат забите. Сите единици ги имаме и се убаво пораснати, горните двојки кај и да е ќе пробијат (веројатно и тие како и горните единици и двете одеднаш) Само 4 запчиња, а имаме 14 месеци!
Ние имаме 14 запчиња. Уште долу тројките ни фалат. Набабрени се кај и да е ќе пробијат. А горните тројки уште не и се целосно излезени, а одамна пробија. 5ките кога да ги чекаме??? Едит @victoria внук ми е 10 месеци и има само два кеца долу. Кога биле на контрола матичната им кажала дека 5ките му биле набабрени. Па сега ќе видиме дали ќе излезат. Така да ништо чудно.
Нема правила за растењето на забите, иако по учебник е прво долни кецови, па горни, па долни двојки, па горни, после четворки, па тројки, на крај петки. Ама секое дете си е приказна за себе, и не сите во исто време и по ист редослед ќе ги вадат забите. Факт е дека колку покасно никнат толку е подобро (во смисла покасно од 6 месеци), малку повеќе се заштитени од расипување, ама тоа веќе зависи од генетика и од хигиена). Ако млечните заби никнале покасно, очекувано е и смената да почне покасно. @НаталиЛили петките околу две, две и пол, најкасно три години.
Секако дека има исклучоци. Нас досега по ред ни растеле, освен едната двојка долу која после горните тројки излезе, само малку забрзано
Nema izgleda pravila,malata dole gi ima site od 1do 4, 3ki pomali i se. Gore ima 1,2,4 i edna 5,gledam se spremat 3 ama isto vreme i 5 nespiejne,placejne silno kako da ima strav se nadevam ke mine brzo.
Да ги пријавиме двата кецови горе вкупно 6 забчиња,добро мајки не ми е јасно син ми од кога почна да вади заби,само по два вади сите така вадат или??? ми е жал којзнае колкава мака си има
^ Мојава во пар ги вади забите. Сега ги чекаме долните двојки да излезат т.е скоро два месеца се мачиме со нив
Nas ni izleguvaat dolnite 5ki,po pola se izlezeni veke.Abe veke 2 nedeli se macime,se budime po cela nok,kenka,place,se prevrtuva.Aman veke...koga ke izlezat ednas veke site 20!
Ни излезе и третото запче, единица лево горе ја чекаме уште другата единица горе и да завршиме со единиците