Ние си останавме со двата кеца долу,друго запче не е на видик Ке чекаме! Кај нас редот е кој прв ке го виде да купи нешто бело и да направи сутлијаш.Во овој случај јас бев,па купивме бела блузичка и дури на второто запче направив сутлијаш.Да се редат како бисери
Денес ни излезе 8-то запче.Двојка доле десно.Мн нервоза,намален апетит неколку дена и тт два дена.Уште две запчиња му се на повидок. Двојката лево и четворката десно доле,последно некако забиве кај нас без редослед излегуваат.
Nas kecovite dole ni iskocija na 5m, a pred nekolku dena (na polni 6m) ni iskoci i dvojkata gore Mislev prvo kecovite ke iskocat ali izgleda nema pravilo Me interesira dali e normalno sto denovive slabo cica sinko? Dali e mozebi od zapcinjata?
Искусни мами бебето мое е 8 месеци и уште нема запче, арно ама последниве неколку дена постојано мора да има нешто во уста, се гледа дека го чеша, а пред два дена качи температура до 38, без други симптоми, а денес му е затнато носето, а нема температура. И последниве ноќи лошо спие сака нон стоп да цица. Дали да очекувам запче наскоро, или можеби е настинка (бидејќи и јас два дена сум затната) или е нешто трето?
Нормално е што слабо цица. Кај мене беше така со помалиот син. Одбиваше да цица и само плачеше. Ако излегува запче не мора да значи дека ќе има температура. Помалиот син повеќето заби ги извади без температура, ама цело време рацете ги ставаше во уста затоа што го чешаа непцата.
Dali i zatnat nos se javuva kako simptom za vadenje zab? Malovo mi e 6.5m od vcera e zatnata i tece noseto. Vcera vecerta i denes preku den bese se ok normalno jadese pospa preku den kolku tolku. Kako ja zaspav vecerva najaj 7:30 posle 1 saat se razbudi so placenje i od togas eve ja spie vrz mene ne mozam da mrdnam samo se streca i rasplakuva. Ne i e prv pat da i e zatnat nosot zatoa prasuvam drug pat ne bila vaka. Ke si ja pominam nokva sedecki samo da ne prodolzi vaka nekolku dena.
На сите ли ви пијат малите т.е. преку вашето млекп нешто за запчињата? Нашиот педијатар ни нема ништо препорачано.
Што да пијат преку млекото? Ако мислиш на некој препарат за ублажување на болка јас никогаш ништо не сум дала ниту па ми препорачал педијатар. Единствено мачкам гел за разладување кога треба да пукнат непцата (бебуш тогаш не спие убаво навечер се буди често и се трие со вилицата од мене па го мачкам) и носи килибарно ѓерданче.
Не, на почетокот на темава прочитав дека за време на бременост и доење пиеле мајките Флуонатрил. Еве @Annath е стоматолог, може да ни појасни ако има време.
Некои стоматолози и гинеколози препорачуваат пиење на флуонатрил во бременоста и во периодот на доење за да имаат децата здрави заби. Ама реално, придонесот од флуорот е занемарлив, во однос на штетата што би можел да ја направи. Тоа според мене, па јас не препорачувам. Можете да се консултирате со вашиот стоматолог, да видите што ќе ви каже.
@Annath која штета може да се има од флуорот? Бидејќи и во двете бремености го пијам, па баш се загрижив сега
Фала ти на одвоеното време. Се консултирав со стоматологот во текот на бременоста, ама не и препорача внес на никакви препарати. Всушност, не ни падна тема на муабет за тоа. Отварам утрово темава и мислам нешто да не сум пропуштила. Инаку малата веќе месец дена се лигави, ги чешка непцата, гризе што ќе стигне. Напред непцето не е отечено, ама се мислам дали е можно странично да и никне прво запче, 3че? Гледам таму ми е малку набабрено.
Taka si mislis deka e nababreno treba da se gleda belo ubavo, epten se poznava deka e zab koga e zab a 3ka prvo da izvadi ne veruvam
Флуорот е отров, корисен во мали количини, меѓутоа, таложењето, насобирањето на истиот во организмот може да направи штета, да делува на мозокот и мозочните клетки во смисла на нивно уништување. Не кај сите, не секогаш, ама има ефекти дефинитивно, поткрепено со научни статии. И јас го пиев кратко во првата бременост, прекинав веднаш кога почнав да се информирам малку повеќе. Сега не го препорачувам за деца, ниту бремени да пијат. И пасти без флуор препорачувам, освен во исклучителни случаи каде што флуорот може да помогне. Ама тоа е локално дејство, пастата се плука, не се голта, што е сосеам различно од таблетките кои делуваат системски во организмот.
Не се секирај. Нас ни се случи истото со првото дете. Кецовите му никнаа на 7 месеци а двојките многу подоцна што е нормално да пораснат после тројките, а некогаш и после четворките што беше и кај нашиот случај. Второто дете па му никнаа запчиња на 13 месеци и тоа по ред кецови двојки, тројки... Нема правило, барем така кажуваат детските стоматолози. Поздрав
Проби едната двојка доле сега ја чекаме и другата кај и да е,и уште другата четворка долната е на видик
Zabce br.7 dvojka gore levo. Cetiri zabi gore, tri dole. Mnogi se ligavi denovive, grize se i sesto, ne spie dobro. Uf, mislam deka dvojkata dole vakvi maki i zadava. Se nadevam brzo ke izbie, se izmaci dete.
@Eli23 Јас за првото исто како и @Annath пиев флуронатрил. Препораката беше као и за моите заби дека забите на трудницата се подложни на расипување како и за во иднина за запчињата на бебуш. За втората бременост која не беше по 100г. Ами по 4, веќе не само шо не ги препишуваа туку и препорачуваа да не се пијат и стоматолозите и гинеколозите.
4to zapce imame gore kecot do izlezenata dvojka Sega gledam se sprema drugiot kec i drugata dvojka i epten e nervozen