Баш вчера читав натпис од доктор на тема како да се симне температура на дете. Еве ќе го цитирам - „Народните лекови како ставање облоги од ракија, оцет, палента, свинска маст, толчен аспирин, не само што не се ефикасни, туку можат да бидат и многу штетни бидејки ја покриваат површината на кожата и не дозволуваат таа да се лади. Такви постатки се опасни за сите деца, а најмногу за тие до 1 година. Температурата се снижува со ладење на детето. се става во кадичка со вода (наполнета два три прста) и се мачка целото тело, освен лице и глава, на секои 2-3 минути. Доколку ова не помага, му се дава лек. Потребно е и интензивно поење, за да не дехидрира.„
Грл додека има температура гледај да избегнуваш млеко(не мајчино се разбира) и тогаш давај повеќе јогурт или кисело млеко.Млекото може да предизвика повраќање ,што ни најмалку не е потребно кога детето има температура.Не сум 100% сигурна,но мислам дека и помали од година смеат да пијат раствор од електролити ,кои служат за надокнадување на истите,а се губат при температура и оневозможуваат дехидрирање.Има електролити на Хумана и јас нив ги користам. Давај и многу течности,а ако одбива мораш да бидеш многу,многу упорна и цело време да ја нудиш ,макар и цел ден да пие лажиче по лажиче. Течностите се најважни(добро и храната,но таа ќе ја надокнади полесно кога ќе и биде подобро).Туширај ја со млака вода и никако не почнувај од главата,туку од ноџињата,па постепено кон главата.Инаку од искуство знам дека децата во спиење најмногу качуваат температура.Чувајте се и пиши ни како е малата.
Еве денес немаме температура но имаме пролив. А забот само што не излегол, се гледа но не боцка сеуште. Ух!
AIT najdov od glodalkite, na tomi tipi se i se 180 den. Na prv pogled i se dopadnaa na malata, kje vidime utre. Se mislam da ja zemam taa kako prvata no ako ne ja saka dzabe 280 den. Ima nekoj iskustvo? P.s. pisuvam od mobilen , zatoa na latinica..
Не знам дали првите се со течност внатре,а ако се јас не би зимала ,зошто со син ми имав лошо искуство со глодалка со течност.Забчињата им се многу остри и тој некако ја дупнал гумата и за малку ќе се удавеше од течноста(знам дека е вода ,ама па сепак е поголемо количество). Јас сум презадоволна од гумениве (нашите се розева и виолетова ) и мојата многу ги сака,а го сака и тоа за овошје што е па по цел ден нешто глода
И нашите се розева и виолетова Инаку да, со течност се тие... Се мислам да и земам и ќилибарно герданче... знам Моира имаше користено. На два ума сум. Дајте ми трет ум за да се одлучам. А и да земам не знам од каде, има на повеќе места и цените варираат а што е со квалитетот и дали е навистина природен ќилибар?
Нам денес конечно ни излезе и второто запче. Се надевам дека ќе се смири сега и проливчето и нема повеќе да повраќаме. Сеуште сум заинтересирана да и купам ќилибарен гердан ама не споделивте мислење со мене од каде препорачувате да купам. Во бјути шоп е најефтин и според тоа што читав потеклото е од Полска што е одлична информација но цената ме буни. Во бебе слинг се мислам 1700денари. Оние синтетичките не ме интересираат, јас сум за природен ќилибар.
најдов реклама на фб. евети линк, цената е 1500. https://www.facebook.com/media/set/?set ... ce=message
Пред некој ден земавме вакво герданче. Мој колега ни препорача и како што тој рече-мака не видел со запчињата на неговото синче. Но еве внука ми денес прави точно 5 месеци и и избива прво забче и сепак крена температура иако носи такво герданче.
Posle dve edinici dolu koi vekje se ubavo izrasnati gore ni izbi zab ama dvojka! Desna dvojka. Normalno e dvojki pred edinici? Da gi ocekuvam edinicite i drugata dvojka vo skoro vreme?
^Ништо чудно и невообичаено. На моја другарка кај нејзината ќеркичка прво и никнаа двојки горни, потоа единиците. Во нашиот случај петката долна дојде предвреме и преку ред. После убаво изникнати единици и двојки - горе и долу, стигна петката.
Сигурна си дека била петката? Можеби е четворката - тие се на ред после кецовите и двојките Инаку, не е ништо чудно ако излезат двојки пред кецови. Секое дете е различно
Леле Анат од вчера те чекам со душа онлајн за да ми кажеш дали е ок. И да очекувам кецови во брзо време или не мора да значи??
Не мора да значи, ама би требало да бидат за брзо време. Знаеш, по книга има редослед на никнење на забите, ама во пракса не е секогаш така. Туку, може и кецови да бидат, малку пораздалечени, па да мислите дека се двојки. Макар што не ми се верува дека се кецови.
На мојот син поголемиот кога му никнуваа млечните заби, на горната вилица не никнаа први кецовите, туку двојките или тројките не се сеќавам и беше како слатко пајаче, а после меѓу кецовите горе му излезе еден заб вишок, но после кога му излегоа трајните се се среди. А малово веќе 6 мес. и го пробиваме четвртото запче, горе лево.
na керка ми првото запче и никна на 4 ипол месеци доле единица беше,а потоа во рок од еден месец уште 4.до годинка ги имаше сите 16 заби освен петките тие уште не и се израснати.сепак првото запче е голема радост,јас бев пресрекна бидејки го видов прва.