Првите запчиња

Дискусија во 'Бебе' започната од mtb, 2 декември 2009.

1. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    419
    Баш вчера читав натпис од доктор на тема како да се симне температура на дете. Еве ќе го цитирам - „Народните лекови како ставање облоги од ракија, оцет, палента, свинска маст, толчен аспирин, не само што не се ефикасни, туку можат да бидат и многу штетни бидејки ја покриваат површината на кожата и не дозволуваат таа да се лади. Такви постатки се опасни за сите деца, а најмногу за тие до 1 година. Температурата се снижува со ладење на детето. се става во кадичка со вода (наполнета два три прста) и се мачка целото тело, освен лице и глава, на секои 2-3 минути. Доколку ова не помага, му се дава лек. Потребно е и интензивно поење, за да не дехидрира.„

На Jeli@juli и girl1985 им се допаѓа ова.
  2. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.752
    Грл додека има температура гледај да избегнуваш млеко(не мајчино се разбира) и тогаш давај повеќе јогурт или кисело млеко.Млекото може да предизвика повраќање ,што ни најмалку не е потребно кога детето има температура.Не сум 100% сигурна,но мислам дека и помали од година смеат да пијат раствор од електролити ,кои служат за надокнадување на истите,а се губат при температура и оневозможуваат дехидрирање.Има електролити на Хумана и јас нив ги користам. Давај и многу течности,а ако одбива мораш да бидеш многу,многу упорна и цело време да ја нудиш ,макар и цел ден да пие лажиче по лажиче. Течностите се најважни(добро и храната,но таа ќе ја надокнади полесно кога ќе и биде подобро).Туширај ја со млака вода и никако не почнувај од главата,туку од ноџињата,па постепено кон главата.Инаку од искуство знам дека децата во спиење најмногу качуваат температура.Чувајте се и пиши ни како е малата.

На girl1985 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Еве денес немаме температура но имаме пролив. А забот само што не излегол, се гледа но не боцка сеуште. Ух!

4. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Update: кенкањево ме полуде :(

5. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    AIT najdov od glodalkite, na tomi tipi se i se 180 den. Na prv pogled i se dopadnaa na malata, kje vidime utre. Se mislam da ja zemam taa kako prvata no ako ne ja saka dzabe 280 den. Ima nekoj iskustvo?

P.s. pisuvam od mobilen , zatoa na latinica..

6. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Луѓе вреди ли да купам ќилибарно герданче?

7. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.752
    Не знам дали првите се со течност внатре,а ако се јас не би зимала ,зошто со син ми имав лошо искуство со глодалка со течност.Забчињата им се многу остри и тој некако ја дупнал гумата и за малку ќе се удавеше од течноста(знам дека е вода ,ама па сепак е поголемо количество). Јас сум презадоволна од гумениве (нашите се розева и виолетова ) и мојата многу ги сака,а го сака и тоа за овошје што е па по цел ден нешто глода :D

8. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    И нашите се розева и виолетова :D Инаку да, со течност се тие... Се мислам да и земам и ќилибарно герданче... знам Моира имаше користено. На два ума сум. Дајте ми трет ум за да се одлучам. А и да земам не знам од каде, има на повеќе места и цените варираат а што е со квалитетот и дали е навистина природен ќилибар? :^)

9. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Нам денес конечно ни излезе и второто запче. Се надевам дека ќе се смири сега и проливчето и нема повеќе да повраќаме. Сеуште сум заинтересирана да и купам ќилибарен гердан ама не споделивте мислење со мене од каде препорачувате да купам. Во бјути шоп е најефтин и според тоа што читав потеклото е од Полска што е одлична информација но цената ме буни. Во бебе слинг се мислам 1700денари. Оние синтетичките не ме интересираат, јас сум за природен ќилибар.

На AIT му/ѝ се допаѓа ова.
  10. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    419
  11. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Пред некој ден земавме вакво герданче. Мој колега ни препорача и како што тој рече-мака не видел со запчињата на неговото синче. Но еве внука ми денес прави точно 5 месеци и и избива прво забче и сепак крена температура иако носи такво герданче.

12. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Posle dve edinici dolu koi vekje se ubavo izrasnati gore ni izbi zab ama dvojka! Desna dvojka. Normalno e dvojki pred edinici? Da gi ocekuvam edinicite i drugata dvojka vo skoro vreme?

13. imorena

imorena Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    3.620
    ^Ништо чудно и невообичаено. На моја другарка кај нејзината ќеркичка прво и никнаа двојки горни, потоа единиците.
    Во нашиот случај петката долна дојде предвреме и преку ред. После убаво изникнати единици и двојки - горе и долу, стигна петката.

14. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Да очекувам во брзо време единици?

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.874
    Допаѓања:
    203.019
    Сигурна си дека била петката? Можеби е четворката - тие се на ред после кецовите и двојките ;)
    Инаку, не е ништо чудно ако излезат двојки пред кецови. Секое дете е различно ;)

16. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Леле Анат од вчера те чекам со душа онлајн за да ми кажеш дали е ок. :lol: И да очекувам кецови во брзо време или не мора да значи?? :*

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.874
    Допаѓања:
    203.019
    Не мора да значи, ама би требало да бидат за брзо време. Знаеш, по книга има редослед на никнење на забите, ама во пракса не е секогаш така. Туку, може и кецови да бидат, малку пораздалечени, па да мислите дека се двојки. Макар што не ми се верува дека се кецови.

18. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    На мојот син поголемиот кога му никнуваа млечните заби, на горната вилица не никнаа први кецовите, туку двојките или тројките не се сеќавам и беше како слатко пајаче, а после меѓу кецовите горе му излезе еден заб вишок, но после кога му излегоа трајните се се среди. А малово веќе 6 мес. и го пробиваме четвртото запче, горе лево.

19. imorena

imorena Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    3.620
    Ехх, и повеќе од сигурна ;)

20. violetmoon

violetmoon Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2012
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    27
    na керка ми првото запче и никна на 4 ипол месеци доле единица беше,а потоа во рок од еден месец уште 4.до годинка ги имаше сите 16 заби освен петките тие уште не и се израснати.сепак првото запче е голема радост,јас бев пресрекна бидејки го видов прва. :rofl: