Ние сме скоро 4 ипол месеци и изгледа дека ке ни излегува првото запче..малата многу се лигави и почна да кашла, да се дави, носето не и тече но кога дише како да и е полно.. Вчера бевме на педијатар, на плуќа нема ништо, на грло нема, уво нема, долните непца и се набабрени малку..Овие два дена навечер качува температура докај 37.4-6.. Др. рече нормални симптоми се тоа, да го чистиме носето со спрејче, на градите и грбот да мачкам фитобалм...Меѓутоа денес кашла многу повеќе, поспана е, температура најмногу до 37.1..ми е страв да не и се спушти на плуќа.. Од искуство, дали и вашите вака кашлале при излегување на запче, дали е очекувано или да ја носам повторно на клиника..
Може да кашла од секретот од носето.. доколку ептен опасно кашла ке приметиш дека тоа не е кашлање од секрет од носе. Нема висока темп, следи ја само.. ставај и капки и чисти го носето со аспираторче (најдобро она кое се влече со уста, носефрида пр). Не би ја носела јас на твое место на клиника со овие симптоми, бегај какви вируси има моментално.. таму нешто друго недај боже ке закачите.
Nie sme 9+, imame 5 zapcinja, pa sakam da prasam od koja vozrast i kako ja odrzuvate higienata na zabite?
Од појава на првото запче, со четка и вода се тријат. Има четки како напрсток во аптеките, ако ти е полесно така, или обична четка за заби соодветна за возраста.
Добро само на нас ли ни никнат три запчиња одеднаш и тоа баш тројките? Четворки имаме. Леле се изнамачивме. Жлебината и е лом, дури малку и крв и течеше. Мачкам со Камистад бејби гел, ама никако да пробијат
Аииии излезе запче? За брзо ќе почне да расте, ќе излезе не се сеќирај. Најтешко е да пробие, а пробило веќе и сега ќе расте.
Daaa slucajno tatko mu go vide kojzne od koga bilo ne dava jas da vidam Inace, sto adeti se pravat za prvo zabce? Neli za prooduvanje postapalki a za zabce ...
@TheSecret кај нас откако се појави рецка за неколку дена изби запчето. Јас купив нешто бело и направив сутлијаш, така било редот и тоа беше единствениот адет што некогаш го имам направено, ама ми се допадна и испадна како одбележување на моментот. Исто така си го запишав датумот во радосница.
Кај нас се прави колаче благо, се вика турте тоа е обичај за прво запче. Постапалки ние не правиме. Иначе туртето го прави тој што ќе го види запчето, што значи мт нека засука ракави, рецепт ќе му кажиме ако сака Кога сме веќе кај муабетот, баш тоа сакав денес да почастам ние имаме две запчиња, пред 10 дена излегоја, ама туртето вчера се направи
Кај нас се купува нешто бело на бебенцето на оној кој прв го видел забчето. За благо не знам, не сум ништо правела. Мала земја сме а на секое место различен адет.
Ное сме скоро 6 и пол месеци и ни проби првото запче брз болки без никакви проблеми. Се частевме сутлијаш
И нас ни проби првото запче на 7ипол месеци сега е стариот синко јаде спие поубаво све е по старо во нормала