Првите запчиња

Дискусија во 'Бебе' започната од mtb, 2 декември 2009.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    Моето месец и пол плачеше преку ноќ, а претходно ја преспиваше цела ноќ. Излегоа првите запчиња на неполни осум месеци и повторно почна да спие без будење. На почеток ми беше мн тешко но по две недели се навикнам на плачењето кое траеше неколку секунди и пак заспиваше само.

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Исто сега само што заприметив. Ми беше страв да не е некоја инфекција затоа што се пика в уста. Утре прави 6 месеци.

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Не е инфекцоја туку од што ги пикаат рацете во уста и што го вадат јазикот почесто надвор им се зарцвенува,ама се плашам да не му се отвори раничка и да го боли

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    За долната двојка лево траеше пеколни 2 месеци:sweat: А за другите во просек една недела, ама не беше неспиење туку приплакуваше од време на време.
    Еве сега неспиењето веќе пројде во навика |(

5. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Bebe e 13+ meseci, dosega ima izlezezeno 6 zabi, gore edinici I dvojki, I dolu samo edinicite. Sabajleto gledam cela dolna vilica potecena, nababrena, podduena, no ne do edenicite, a ponazad kade treba da rastat katnite zabi. Dali e mozno vilicat da e tolku podduena od reakcija na zab sto saka da probie, ili se raboti za afta, ili nekoja infekcija vo ustata? Me plasi sto vilicata mu e otecena nazad kaj sto treba da rastat katnite zabi....

6. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    2.410
    Mozno li e na bebe da izleze prvo trojka izlezen ni e kecot I mislev dvojka e no imase prostor megu zabite sega gledam ima napuknato so belko izgleda segadvojka izbiva

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    Можно е. Може прво тројка па потоа кец.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Па четворки се на ред и нормално е да отекува. Дали е како топче отечено на едно место, или цела вилица?
    Ако е како топче, само на едно место, се вика еруптивна циста и се појавува поради тоа што забот не може да го пробие непцето иако е излезен од коската. Со џвакање, нежно четкање со четка при миењето ќе пробие побрзо.
    Моево имаше така прво на левата страна, за неколку дена проби забот, сега на десната страна е иста ситуација, чекам за некој ден да пробијат врвчињата.

Ретко се случува, ама не е невозможно. Инаку има на почетокот простор меѓу забите, како што растат ќе се доближуваат. Така што можно е да е двојка, а не тројка, пошто тројките подоцна излегуваат и кај млечни и кај трајни заби.

На sunmoonstars и LanaDelR им се допаѓа ова.
  9. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    2.410
    @Annath
    Не ми е јасно и мене чуден распоред на растење.Си мислев двојките излегоа има четири забчиња горе и четири доле.Сега едно излегува ново се гледа но меѓу просторот на кецот и двојката и затоа си реков може тоа е тројка а не двојка што излегло претходно.

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Тројките се шпицасти, двојките рамни. Каде точно излегува запчето, меѓу кецот и двојчето? Ако излегува меѓу нив, може да е вишок запче, ама за тоа ќе мораш да консултираш специјалист за детска стоматологија. Јас вака не можам ништо да ти кажам конкретно.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.038
    На година има четири забчиња. Две горе две доле. По еден кец и по една двојка.

Штотуку проби едниот кец.
    Како и сите други со плачки и будење од сон, целовечерно шетање низ куќа за да се смири, неспиење и намален апетит. Сега малку мир до наредното забче се надевам.
    Туку имам приметено дека чкрипи некогаш со забите, посебно неделава кога и пробиваше кецот. Двојката горе ја триеше од кецот/двојката доле. Со големата немав вакво искуство.
    Нормално ли е?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Да, еве внук ми е 2г и сеуште на моменти шкрипи со забите, ваљда во моментот кога осеќа болка зашто уште вади заби. Ама не го караат и ептен му е веќе навика.
    Синко ми е 9+ и има 6 заби и еве растат нови и некогаш и он шкрипи, ама му викам НЕЕЕ и демек го карам и му давам некоја играчка за да не му стаме навика да шкрипи и во иднина. Зашто сепак има дечиња и поголеми кој им е навика и шкрипат со заби ( имам возрасен братучед и ден денес му се дешава ) и предните заби му се како со линија, од самото шкрипење на средина на кецовите и доле и горе има линија. Па од страв да не дојде до тоа синко го карам демек со прстот :D

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  13. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.262
    Допаѓања:
    67.821
    И мојата знае да чкрипи со забите, јас не сум помислила дека може во навика да и премине, ама и викам не зашто ептен ме ежи, брррр :D
    На 6 месеци и излезе првото запче, и тоа и сите наредни извадени со неспиење, кенкање и вртење по цела ноќ. Ајде уште петкиве...

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    2.410
    Da megu kecot I dvojceto ama samo na ednata strana na drugata strana nema prostor kako tuka nitu pak raste zabce, ne mi e jasno I jas si vikav prvo da ne visok zab pa vikam aj da prasam iskustva dalimoze trojka prvo :wasntme:
    Nemozam mnogu da I gi vidam ama kolku sto mozam da zabelezam ramni I se dole site.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    @LanaDelR
    Како што реков, специјалист да ја види, најубаво, и ќе процени што е и како е.

@danichap, сосема нормално. Ако не и обрнуваш внимание, помали се шансите да прејде во навика.
    Иначе бруксизмот како што стручно се вика чкрипењето со забите не е свесна навика, така што вие немате влијание врз тоа дали ќе се создаде или не. Човек што има бруксизам, несвесно го прави тоа, најчесто во спиење, кога е изложен на голем стрес. Децава што чкрипат со забите кога им излегуваат е друго, тоа го прават бидејќи им е интересно, се соочуваат со промени во устата. За кратко забораваат.

На karibian, RainBow и danichap им се допаѓа ова.
  16. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    17.973
    На 5ипол месеци и излегоа две забчиња одеднаш, без некои сериозни симптоми. Онака малку покенкава беше.
    Последниве 2 дена е некако нервозна, се тегне кога цица. Навечер се буди кај 3/4 плаче едно саат ипол, едвај ја заспивам пак. Мислите дека ја мачат забите? :^)
    Инаку задутре правиме 6 месеци.

На Seduction, Belabelinakinder и stevemila им се допаѓа ова.
  17. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    И ние имаме забче долу :inlove: на 9ти правиме 6 месеци.
    Без проблем му излезе. Го забележав на 2 ри во петокот ама уште не му беше излезено, на допир не гребеше, и сабајлево убаво се гледаше и на допир гребе.
    Сакам да прашам што правите за првото запче на бебе? Јас знам дека се прави Турте односно блага погача. И кога се прави? Кога ќе го видите запчето или кога ќе излезе поубаво? :wasntme::$

На stevemila, Seduction, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Јас правев сутлијаш, а мм бидејќи прв го виде му купи нешто бело. Така бил адетот. :wasntme:

На *Ench@nted*, gjoker4e и orhideea им се допаѓа ова.
  19. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    Да му се бели и бисерни. И ние бело боди му купивме и правев сутлијаш и колачи во форма на запче.

Прикачени фајлови:

На pile30, stevemila, orhideea и 4 други им се допаѓа ова.
  20. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Фала. Планирам и јас да правам колачи во форма на забче ама не сум во можност одма, ти кога правеше кога му излезе убаво забчето или кога му го виде?