Моето месец и пол плачеше преку ноќ, а претходно ја преспиваше цела ноќ. Излегоа првите запчиња на неполни осум месеци и повторно почна да спие без будење. На почеток ми беше мн тешко но по две недели се навикнам на плачењето кое траеше неколку секунди и пак заспиваше само.
Исто сега само што заприметив. Ми беше страв да не е некоја инфекција затоа што се пика в уста. Утре прави 6 месеци.
Не е инфекцоја туку од што ги пикаат рацете во уста и што го вадат јазикот почесто надвор им се зарцвенува,ама се плашам да не му се отвори раничка и да го боли
За долната двојка лево траеше пеколни 2 месеци А за другите во просек една недела, ама не беше неспиење туку приплакуваше од време на време. Еве сега неспиењето веќе пројде во навика
Bebe e 13+ meseci, dosega ima izlezezeno 6 zabi, gore edinici I dvojki, I dolu samo edinicite. Sabajleto gledam cela dolna vilica potecena, nababrena, podduena, no ne do edenicite, a ponazad kade treba da rastat katnite zabi. Dali e mozno vilicat da e tolku podduena od reakcija na zab sto saka da probie, ili se raboti za afta, ili nekoja infekcija vo ustata? Me plasi sto vilicata mu e otecena nazad kaj sto treba da rastat katnite zabi....
Mozno li e na bebe da izleze prvo trojka izlezen ni e kecot I mislev dvojka e no imase prostor megu zabite sega gledam ima napuknato so belko izgleda segadvojka izbiva
Па четворки се на ред и нормално е да отекува. Дали е како топче отечено на едно место, или цела вилица? Ако е како топче, само на едно место, се вика еруптивна циста и се појавува поради тоа што забот не може да го пробие непцето иако е излезен од коската. Со џвакање, нежно четкање со четка при миењето ќе пробие побрзо. Моево имаше така прво на левата страна, за неколку дена проби забот, сега на десната страна е иста ситуација, чекам за некој ден да пробијат врвчињата. Ретко се случува, ама не е невозможно. Инаку има на почетокот простор меѓу забите, како што растат ќе се доближуваат. Така што можно е да е двојка, а не тројка, пошто тројките подоцна излегуваат и кај млечни и кај трајни заби.
@Annath Не ми е јасно и мене чуден распоред на растење.Си мислев двојките излегоа има четири забчиња горе и четири доле.Сега едно излегува ново се гледа но меѓу просторот на кецот и двојката и затоа си реков може тоа е тројка а не двојка што излегло претходно.
Тројките се шпицасти, двојките рамни. Каде точно излегува запчето, меѓу кецот и двојчето? Ако излегува меѓу нив, може да е вишок запче, ама за тоа ќе мораш да консултираш специјалист за детска стоматологија. Јас вака не можам ништо да ти кажам конкретно.
На година има четири забчиња. Две горе две доле. По еден кец и по една двојка. Штотуку проби едниот кец. Како и сите други со плачки и будење од сон, целовечерно шетање низ куќа за да се смири, неспиење и намален апетит. Сега малку мир до наредното забче се надевам. Туку имам приметено дека чкрипи некогаш со забите, посебно неделава кога и пробиваше кецот. Двојката горе ја триеше од кецот/двојката доле. Со големата немав вакво искуство. Нормално ли е?
Да, еве внук ми е 2г и сеуште на моменти шкрипи со забите, ваљда во моментот кога осеќа болка зашто уште вади заби. Ама не го караат и ептен му е веќе навика. Синко ми е 9+ и има 6 заби и еве растат нови и некогаш и он шкрипи, ама му викам НЕЕЕ и демек го карам и му давам некоја играчка за да не му стаме навика да шкрипи и во иднина. Зашто сепак има дечиња и поголеми кој им е навика и шкрипат со заби ( имам возрасен братучед и ден денес му се дешава ) и предните заби му се како со линија, од самото шкрипење на средина на кецовите и доле и горе има линија. Па од страв да не дојде до тоа синко го карам демек со прстот
И мојата знае да чкрипи со забите, јас не сум помислила дека може во навика да и премине, ама и викам не зашто ептен ме ежи, брррр На 6 месеци и излезе првото запче, и тоа и сите наредни извадени со неспиење, кенкање и вртење по цела ноќ. Ајде уште петкиве...
Da megu kecot I dvojceto ama samo na ednata strana na drugata strana nema prostor kako tuka nitu pak raste zabce, ne mi e jasno I jas si vikav prvo da ne visok zab pa vikam aj da prasam iskustva dalimoze trojka prvo Nemozam mnogu da I gi vidam ama kolku sto mozam da zabelezam ramni I se dole site.
@LanaDelR Како што реков, специјалист да ја види, најубаво, и ќе процени што е и како е. @danichap, сосема нормално. Ако не и обрнуваш внимание, помали се шансите да прејде во навика. Иначе бруксизмот како што стручно се вика чкрипењето со забите не е свесна навика, така што вие немате влијание врз тоа дали ќе се создаде или не. Човек што има бруксизам, несвесно го прави тоа, најчесто во спиење, кога е изложен на голем стрес. Децава што чкрипат со забите кога им излегуваат е друго, тоа го прават бидејќи им е интересно, се соочуваат со промени во устата. За кратко забораваат.
На 5ипол месеци и излегоа две забчиња одеднаш, без некои сериозни симптоми. Онака малку покенкава беше. Последниве 2 дена е некако нервозна, се тегне кога цица. Навечер се буди кај 3/4 плаче едно саат ипол, едвај ја заспивам пак. Мислите дека ја мачат забите? Инаку задутре правиме 6 месеци.
И ние имаме забче долу на 9ти правиме 6 месеци. Без проблем му излезе. Го забележав на 2 ри во петокот ама уште не му беше излезено, на допир не гребеше, и сабајлево убаво се гледаше и на допир гребе. Сакам да прашам што правите за првото запче на бебе? Јас знам дека се прави Турте односно блага погача. И кога се прави? Кога ќе го видите запчето или кога ќе излезе поубаво?
Фала. Планирам и јас да правам колачи во форма на забче ама не сум во можност одма, ти кога правеше кога му излезе убаво забчето или кога му го виде?