Првите запчиња

Дискусија во 'Бебе' започната од mtb, 2 декември 2009.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.942
    Да, има по аптекиве.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    Конечно на 9месеци првото запче :party: Симптоми огромна кенкавост, нејадење, нервозна, не спиење. Излезе левата долна единица а набабрена е и десната, се надевам дека ќе појаде сега и дека нема толку да се измачи. Приметив дека сакаше поладна храна, ако нешто беше млако не го сакаше. И смоки кога јадеше (Лино) ги носеше на страна да ги крши со непцата не напред :D

На Makedonka007, LoveHope, FreeMind и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Ај честито:):inlove::party:И кај нас конечно на 8,5 месеци.Скокав од радост кога видов:DИсто кенкавост одвреме навреме,добро што со јадењето немаше проблем,поладна храна да,само што многу лигавеше.
    Ајде нека никнуваат само едно по едно,белки без некои поголеми проблеми:hug:

На S.J.Parker му/ѝ се допаѓа ова.
  4. katerina.femina

katerina.femina Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    16
    Точно на 6 месеци бебенце извади 2 запчиња со разлика од 2 дена. Беше нервозна и кенкава и се ставаше во уста. Имаше мака со спиењето ама потпрестана. И еве ја после 10 дена многу плачлива и нервозна а веќе долните 2 и се излезени. Вчера кога ја погледнав во горните,гледам десно запче пробива. Замислена сум од симптомите. Екстремно нервозна,се подбутнува напред назад,мафта со рацете и квичи,а еднаш или два пати во денот како да се стресува од ладно. Плаче ако не и се даде нешто по што ќе посегне...многу тешко заспива,со плачење. Јаде и пие млеко нормално. Дали се тие симптоми на заби?

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.197
    Имаме запче и ние малата е 5м и 2д немаше некоја промена кај неа се лигави од 2м па и порано се у уста става... Сега додека ја ранев на лажичето сетив ама не дава да ја сликнам...

На Coco31 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    Незнам дали ми е за тука прашањево ако не е преместете. Многу сум загрижена. Малата има година и месец, приметив единиците горе не и се изронати туку озгора кај непцата ми гледаат расипани незнам исто и на двојкаа малку ко точка да има. Дали е возможно да се расипат за би што се вели уште непораснати и дали евозможно да ја види стоматолог оглед што и излегуваат 3 4,и не отвара уста. Да и давам нешто да ја мачкам? @Annath ? Мислам ти беше стоматолог

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.942
    Наслаги се тоа, како почетни знаци на кариес. Т.н baby bottle caries бидејќи обично се јавува кај повеќето деца што ноќе цицаат или пијат млеко/сок од шише, се јавува циркуларно, на делот кај непцето и во круг ги зафаќа забите, затоа се ронат. Убаво четкање само, и по можност премачкување на стоматолог, да се спречи ширење. Однесете ја иако е мала, можеби ќе соработува. Инаку може да помогне премачкување со tooth moussе, ама дали ќе биде 100% ефикасно, нема гаранција. Навистина е мала за било каква интервенција, освен четкање и премачкување, друго не верувам дека ќе може да се направи.

8. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    ти благодарам. Не пие од шише, само вода и тоа многу ретко. Шеќер освен од овошје нема пробано. Сок не пие. Цуцла не фаќа. Едино цица ноќе. И тоа многу. Ќе пробам да ја види др. Каде го има тоа tooth mouse?

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.942
    Може да ви го нарача матичен стоматолог. Во Скопје го има во аптеката во Капитол Мол. Ако соработува на стоматолог, доволно е тоа премачкување таму, освен ако тој/таа не препорача поинаку.

10. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    4.994
    Од кога се користи детска паста? Од 4 м имаме забчиња. Малце пред 6 почнавме со храна. Му ги четкам пред спиење со вода ама не знам кога треба со паста. 6 ипол сме. За понатака прашувам.. :D

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.942
    По препораките, кога ќе научи да плука. Ама пошто има детски пасти без флуор, може да земеш некоја од нив.

На drugarka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. hub

hub Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    630
    Гелот од фризи дерм помага,смирува барем малку?

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.087
    Допаѓања:
    24.364
    На моето само Осанит гранули му помагаат, имам пробано и бело вино и тоа му помага малку, но осанитот најмногу го смирува. Сега 4ките му растат, многу се чеша, одвреме навреме плачи и се клава во уста, 13м е.

14. hub

hub Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    630

Сакав и јас со бело вино да пробам..ама се мислев дека вино е ... Многу е нервозен и он се става во уста..скоро 6 е и уште нема забчиња

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Имам дома и дентинокс и осанит гранули и на фризидерм. Од трите на фризи ми се смирува малата.

16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.381
    Допаѓања:
    182.872
    Во неделата, минатата, ни излезе првото запче. :)
    Прв пат за 5 месеци бебе се разбуди ноќеска со вознемирувачко врескање, откако претходно спиеше само половина час. Се смири брзо и потоа поврза неколку часа. Утрово гледам и второ запче. Можно е врескањето да беше реакција на запчето?

Претпоставувам тоа што вчера пак ми поднастина беше ради второто запче. :tmi: Ај можда ќе одмориме малку од настинки сега откако избија и двете. :|

Сега што следно да очекувам? Двојките долу или единиците горе?

На koritsaki и LoveHope им се допаѓа ова.
  17. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.517
    Допаѓања:
    9.717
    Иако не е строго правило...очекувај ги единиците горе. На првиот син прво му пораснаа двојки наместо единици, но бидејќи имам детски стоматолог во фамилија ке ви кажам дека единствено важно е само да пораснат на местото каде што треба да бидат, редоследот на појавување не е важен.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.847
    Допаѓања:
    14.466
    Па обично ако редоследот им е растурен, никнуваат и со погрешен правец.
    Како и да никнат, ништо не може да се преземе на таа возраст, така да со ништо да не се замарате, ќе си никнат како и да е. Ако се криви, постојат протези, се се решава.

19. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    I na mojata ubavica izleze prvoto zapce. 3 dena do polnih 14 meseci. Baba i se mnoguuu zagrizi, na site zboruva kako taa uste nema zabi, a batkoto uste pred 5 meseci gi izvadi :D Jas molcev, znaev deka mora sa izleze nekogas.

На Xanty, koritsaki и Yowannty им се допаѓа ова.
  20. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.517
    Допаѓања:
    9.717
    Така е, криви заби полесно се решаваат одколку да го зафатат местото на друго запче. А и на таа возраст неможе ништо да се направи околу тоа.