И нас ни излезе првото забче. На 6 месеци ☺️ Се осеќа и на доење, со прст и на лажиче ☺️ За колачиња и за нешто бело кога треба, скроз кога ќе биде излезено или може и сега? Некоја да ми каже, прво бебче е и не знам... ☺️ Фала
Ќерка ми извади запчиња на 5 месеци,две единици одеднаш. Едното запче и е жолто уште од самото никнување. Како расте така си останува жолто. Пред некој ден забележав и дека на другото запче има помала жолта флека. Тоа не беше така. За што може да станува збор?
Ако не е некоја наслага од храна, тогаш такви си се забите по структура. Ако тоа е проблемот, мора од старт убаво да се чуваат и редовно да се мијат зошто млечни заби кои немаат добра структурна градба многу лесно се расипуваат и се ронат. Не е лошо да ја погледне стоматолог. Не може тоа да се поправа, ама барем да те советува за понатаму, да не дојдете во ситуација на 2 години да има расипани заби. Да не те плашам, ништо страшно не е тоа, сепак еден ден тие заби ќе се заменат со трајни кои најверојатно ќе си бидат во ред, ама во мегувреме треба добро да се грижиме и за млечните заби.
За првиот син користевме една паста што само се мачка и се вика тутмус. Почнаа брзо да се расипуваат па со таа паста некако го забавивме тој процес. Млечните запчиња му беа со малку послаба минерализација и не беа скроз бели. Пастата не се продава во аптека, може да ви ја набави матичниот стоматолог. Ние видовме аир од неа. Уште да кажам дека трајните сега си се супер, нема никаков проблем.
Ми кажаа дека можно е да се ронат и некако ме фати страв. Морам да ја однесам. Не е наслага од храна затоа што подолго време и се такви. Фала и @Septemvri за советoт.
Здраво мајки моето синче има една година долните единици ги извади на 8 месеци и дури сега гледам дека му расте горна тројка зарем е можно тројката да излезе а горните единици па ни двојки да ги нема?
Не би требало. Не само што не се никнати единици и двојки, туку и четворки треба, па тројките никнуваат на околу 2 години. Значи и редот не е така, а и многу е рано за тројки. Убави провери, најверојатно не е заб, туку наслага од храна, или афта, ако гледаш нешто бело.
Можно е да е двојка. Тројка нема шанси пред година да порасне. А млечните заби растат на поголемо растојание, па можеби затоа личи на тројка.
pomos ......malata skoro 8 meseci uste nemame zabi.....nepcata i gore i dolu nabreknati.....dolu veke gotovo da izbijat.....nekoj gel od iskustvo za mackanje.....noke izgleda ja boli i stanuva na sat vreme.....Fala za sovetot
Nie go koristime gelceto na frezyderm go ima vo zegin. Mi se cini deka mu pomaga, koga e nervozen preku den go stavam na prst ili na cucla i mu gi ceskam zlebinkite i potoa podobro mi spie.
Кај ќерка ми прво распука непцето па после 2 недели убаво се гледаше запче. Ама повеќето деца имаат заби излезени над коската, шртчат и се гледаат, ама се покриени со тенко непце, и кога тоа ќе распука забот одма се гледа.
Пред малце го приметив бебушов дека му пукнало непцето, се гледа како белко ама не е искочено запче туку рамно со непцето. Значи да го чекаме деновиве да излезе
@Presrekna, @theunicorn, @Мариаа. И други што сме генерација, имте ли прво забче ? Ние уште не. За @Yowannty знам дека имаат, вие другите како е?