Првите 40 дена со бебе - прашања, проблеми и предизвици на новите мајки

Discussion in 'Канта' started by Cka, Mar 26, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Ni jas ne sakam ama nikako ne.se najdva bebeto ke cica cel sat i 5 min ke dremni i pak bara cice si mislam da ne e gladno a gradite mi se mn meki neznam dali ima vrska toa

2. slobodka

slobodka Популарен член

Тоа не ти е показател дали имаш млеко. Не брзај во тој случај за да почнеш со адаптирано. Види првото мерење што ќе покаже. Ако си напредува тогаш непочнувај со АД. Ако е гладно неможеш да го сопреш од вриштење.

S.Snezana and ♡BuBaLe♡ like this.
  3. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Оди најдобро на советувалиште на контрола, не прави грешка одма со ад мила. Уште е многу мало, лактацијата не е воспоставена.. не се откажувај од доење!

Kaetana and S.Snezana like this.
  4. mariatim

mariatim Популарен член

Немa врскa aкo се меки,и aкo честo цицa.Ке видиш стисни се имa млекo,a и aкo нaпредувa немa местo зa пaникa.Мене грaдите ем мaли ем меки,дo 6м нa цицaње сaмo,и дoење пoсче дo 20м.Пиј течнoсти,земи чaј зa дoилки,јaди здрaвo,кaлoричнo и не се секирaј

Kaetana, Bebulleee, joy1 and 2 others like this.
  5. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Pak nie :) go.dojam maloto ama neznam dali e normalno non stop saka cice ni dva sati ne izdrzva go.ostavam i pocnuva da place i si ja pika rakata vusta smuka toa znaci ne e najaden so e rabotata site bebina vaka.pravat ?

6. zuto

zuto Форумски идол

И мојата пика раце нон стоп во уста, не значи тоа дека е гладна. Прејадена е, ама мешето ја мачи.
    Не знам дали си прочитала, ама секоја втора мајка на форумов кажува дека првите месеци бебињата што цицаат буквално висат на града.

Santaa, Kaetana, S.Snezana and 4 others like this.
  7. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Давај му нека цица колку што сака. И моево некогаш на саат ипол бара, некогаш на три. Не се водам по правила, му давам колку сака и кога сака, сега тоа им е најбитно на нив.

Kaetana, S.Snezana and ♡BuBaLe♡ like this.
  8. kallias

kallias Популарен член

Да да и мојата таква беше, само што се вративме од болница, таа цицаше постојано и јас мислејќи дека е гладна, не и стигнува само моето млеко и правев и Ад и среќа на 20 дена отидовме на контрола и беше поправена 1.200 кг и педијатарот ми рече и повеќе од одлично е, немој веќе Ад да и даваш, само града, не е гладна 100%, грчеви има и затоа ти плаче и ти бара цице. и така направив, од тогаш исфрлив скроз Ад и еве до ден денес, 8 месеци ја дојам без престан и си напредува супер :)

Kaetana, S.Snezana and zuto like this.
  9. Dzevelekova

Dzevelekova Популарен член

Мамички а ги будите бебенцата за јадење или чекате тие да си се разбудат?

10. zuto

zuto Форумски идол

Кога ќе се разбудат. Гладно бебе не спие, ќе стане кога ќе си огладне.

iloveyou29, joy1 and Dzevelekova like this.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Освен ако е дехидрирано или има жолтица.

crazylady, Kaetana, DigY and 2 others like this.
  12. only44you

only44you Популарен член

Моето е 12 дена , но никако цицка нејќе.... Пупките ми се ептен вовлечени на внатре и никако кутрото не може да фати.... па плаче , се нервира....со што ли не пробав да ги истакнам пупките ништо не ми успеа, купив и вештачки брадавици , па ни тоа не ми успеа....па почнав да се одмолзувам, па така да и давам ...а не се наоѓа ни многу млеко, околу 40-50мл. Па морав да се земам и дохрана Аптамил, оти многу ми падна во тежина.....
    Туку сакав да прашам за папочето... Сеуште не е паднато, му ставам 70% алкохол, само тоа ни рече педијатарот доволно било.... Е сега прашањето ми беше ... За колку дена би требало да падне и што после тоа? Дали после тоа повторно не треба да се водени, дали повторно треба некоја посебна нега на папочето ?

13. eleni27

eleni27 Популарен член

Kaj sin mi padna na 17 dena. Posle uste 3-4 dena ne go vodenev. Patronaznata ke dojde, ke go proveri,ke go podzacisti (kaj nas dojde, kaj drugi ne dosla vo komsii). Ako ne, keja odneses na pedijatar i ke go proverat.
    A mislam greska pravime sto ne gi vodenime, znam vo bolnica gi banjaat celi.
    Od podeleni mislenja sam covek neznae sto da napravi. Mene sveki mi go banjase na pocetokot, i ona go banjkase taka so pelena na papoceto.

Smizzy and only44you like this.
  14. Smizzy

Smizzy Популарен член

Апсолутно се слагам дека треба да се бањаат цели. Мене во болница сестрата цело бебе го стави во корито со вода, го избања, и после дома јас исто така продолжив. На секое менување пелена му ја менував газата и бришев само со физиолошка вода. За 7 или 10 дена му падна папочето без проблеми.

joy1 likes this.
  15. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

И јас го бањав цело, без ништо на папчето. И кога дојде патронажната го исчисти убаво (скроз внатре помина, мене ми беше страв толку да чистам и само одоколу ставав) и му падна наредниот ден. Инаку јас ставав и прашокче едно за сушење, мислам бивацин беше.

Kaetana likes this.
  16. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Nas ni padna papoceto 9 den patronaznata sestra koga dojde kaza deka treba od kako ke padne malce da se rasiri i prvo vo kapenjeto da se iscisti pa posle so alkohol i prasace.denes bevme na zdravo mi rekoa ne so alkohol so.hidogen treba

17. Dzevelekova

Дали вашите малечки повраќаат и бљуцкаат, ние сме 8 дена и многу повраќаме ептен сум загрижена, разговарав и со педијатар и сестрите ги прашав не било ништо тоа.

18. ZRNO

ZRNO Истакнат член

не е нисто тоа ние сме 25 дена и усте повракаме кај мене се прејадува и поврака еве денес 3 пати го пресоблеков од со поврака

19. Dzevelekova

Исти сме значи и јас не знам по колку пати ја пресоблекувам.. Нека се живи и здрави.

20. joy1

joy1 Форумски идол

Повраќа бидејки мускулот кој го одвојува желудникот од хранопроводот е сеуште слаб или неразвиен.
    Бљуцкањето е од прејадување

Kaetana and Dzevelekova like this.
Thread Status:
Not open for further replies.