Првите 40 дена со бебе - прашања, проблеми и предизвици на новите мајки

Discussion in 'Канта' started by Cka, Mar 26, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Eli23

Eli23 Форумски идол

I kaj mene e taka, nokje non stop da i davam non stop ke cica.

2. Rabbit

Rabbit Форумски идол

И јас ја имам истата мака со ноќното цицање 21 месец, ќе побудалам. Преку ден само еднаш цица на ручек за заспивање и преку цел ден воопшто не ми бара, а нон стоп сме заедно ама за тоа ноќе душата ми ја вади на секој 2 саати. Планирам пролетва да ја одбијам ама како со толку цицање ноќе?!

3. joy1

joy1 Форумски идол

Треба веднаш да почнеш бидејки фаќаат жештини веќе

Rabbit likes this.
  4. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Мојот е 16 месеци,еве има еден месец како не му давам да цица навечер.Првата недела плачеше многу,пиштеше ама не попуштав ако срце ми се корне како го слушам да плаче.Ќе го милувам,ќе му пеам,го нишкав и ќе призаспие.Го сведовме цицањето еднаш ко ќе стане сабајле крај 6-6:30,потоа крај 10:30 и пак во 15:30 за заспивање.Навечер гледаме цртани исклучувам и му пеам,го милувам и си заспива.Цица за заспивање преку ден незнам тоа како ќе го решиме.Друго млеко не прифаќа и незнае денски да заспие без цицање ако не му дадам би седел буден и цел ден.

5. Cka

Cka Форумски идол

Kazete mi kako gi oblekuvate na ova vreme bebinjata? Na mojata i izlegoa crveni tockicki na vratot pozadi povrsinski ne znam dali i e zesko i mi e strav da ne ja nastinam. Od sto i se? Vrukanici se?

6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се поти ли? Помалиот син се поти и понекогаш му се појавуваат црвени точки кај вратот. Му облекувам боди по прерамки и маичка со кратки ракави. Ако е свежо врз бодито му облекувам маичка со долги ракави.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Не ти треба мн облека.
    Боди по кратки и одозгора блуза со хеланки или тенки тренерчиња.Утре ке било 32 степени така да никако дебела облека или хулахопки одоздола.

SummerGirl likes this.
  8. Cka

Cka Форумски идол

Se poti na vratot koga cica. Hulahopki ne sum i oblekla dosega. Nosi bodi na dolgi, spikozni i corapcinja. Sega ja banjav i se mislam dali i studi ili zesko i e. Jas ne sum merilo oti prezesko mi e i vo januari.

Ovie crvenite tocki se vrukanici? I utre klima ke pustate? Oti doma pod 25 ne se simnuva temp...

9. Kitten

Kitten Форумски идол

Да, вруќици се тоа. Обично малите бебиња не се потат ама избиваат на површина црвени точкички од топлото. Јас не би уклучувала сеуште клима. Облечи ја лесно, кратки ракавчиња, и немаш гајле.

ivi1987 and Cka like this.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

@Cka клима не пуштај во иста просторија со бебе.Можеш да ја пуштиш да издува,да разлади а бебето за тоа време да е во друга соба.

Ако се шпикозните со ногарка(затворени кај стапалото) тогаш чорапи не и требаат особено не ноќе.Чорапите стегаат и не дозволуваат крвта правилно да циркулира.

Допри и го носето.Ако и е ладно тоа значи и на телото и е поладно.По дланките и стапалата не се ориентирај.Некој има цел живот ладни раце и нозе.

Утре ако биде над 30 степени не ти требаат 2 слоја по долги ракави

11. Dioora

Dioora Истакнат член

Здраво мајки. Приметувам од вчера кај ќерка ми(3 недели стара) затнато носе. Го чистиме со пумпица. Нема многу секрет, речисои ич само во зависност од положбата во која се наоѓа и се затнува носето. Вчера баш пред да приметам ја носев прв пат на педијатар, ја слушна педијаторката .. Рече се е ок. Ке земам после солени капки од галафарм, се надевам не е ништо.. :worried:

12. Cka

Cka Форумски идол

Kako cistite nose? Jas imam pumpica ama nisto ne izleguva a zatnata e.

13. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

@Cka кај бебињата е нормално да делуваат затнати и да крчат дури и на грбот и градињата ко ќе ги држиш така да звучи страшно и може до три месеци да трае тоа т.н. чистење. Еве и јас со моето трето искусна од претходно пак паники кревав за тоа. Одвреме навреме насабајле капни по една капка солена вода и зсдржи на стомаче кратко и после пробај со пумпица. Сепак да не е често и да е секогаш стерилизирана пумпицата :)

ines.h, Cka and Kitten like this.
  14. Kitten

Kitten Форумски идол

Бебиња до 3 месеци е нормално да крчат, наводно се чистеле од плодова вода. Освен физиолошки раствор во носето не ставајте ништо. Со пумпица пробајте но не се баш ефикасни, а за аспиратор ви е рано да користите.

joy1, Miss.Sweet, Cka and 1 other person like this.
  15. slobodka

slobodka Популарен член

@Cka @Dioora, и кај мојата истиот проблем има месец и пол. Јас почнав да ја чистам со шприп со физиолошки. Прскам со шприцот и потоа влечам со пумпица. Првиот пат искочи секрет. Денес немаше ништо.
    Еве едно видео, само за оние со желудник !!!:D

16. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Прво ставам аква марис солена вода да и омекнат а после влечам со пумпица

Cka likes this.
  17. ines.h

ines.h Популарен член

Девојки само што се породив со царски, и нели млекце иде покасно ,значи имам млеко ама пошто е на почеток е помалце .
    А бебево е гладно па од страв да не остане недохрането купив и прихрана и му давам и од неа и од млекцево.
    Прашањето ми е -што мислите дали е лоша постапката би го одвикнала ли од мајчиното ако вака му давам напоредно и од тоа и од тоа ...барем додека ми дојде количински доволно?

18. fairy88

fairy88 Популарен член

Ставај го прво на града да влечи колку има ,па после ако ептен плака давај дохрана.И јас така правев додека да надојде млекото.Сега само цица бебето и сме без дохрана.Дури една недела беше само на адаптирано,оти примав лекови-се измолзував и фрлав.За одвикнување не би требало,само користи од цуцлите кои тешко течат.
    Мислам дека така е правилно,сигурно нема да оставиме бебе да биде гладно,ако уште не е надошло млекото...

ines.h likes this.
  19. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

За да ти надојде доволно млеко, треба да форсираш што е можно повеќе доење и на почеток после доење измолзувај се. На бебето тие денови доволни му се 60мл млеко, а верувам дека толку имаш. Пробај остај ад, дои на 2 часа и види дали бебето ќе спие, дали е задоволно, дали полни пелени. Ако е така, доволно му е твоето млеко. Многу течности, варена пченица, боза. И јас сум со царски, сега сме два месеци, ад до сега немам дадено. Со среќа :)

ines.h likes this.
  20. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Mamicki sw porodiv carski na 16ti. Vcera.ne pustija. Prvo dete mi e I panicam. Go fati malku zoltica u go soncaa I toa bas denot pred da si dojdeme. Epten se osvezi I mnogu ubavo I cicase I se. Arno ama mu se poremeti denot I nokta. Potoa cela nok me igraese,ocite otvoreni I bara ssmo cicka I ne spie. I vcera si dojdovme pak isto. Snosti do 3 ne zaspa , samk saka da cice. Potoa koga zaspa sabajle vo 8ipol stana vo 12'i nes. Pak cicase I pak zaspa I ja uste nema stanato. Normalno li e tolku da spie? Kako da mu go smenam rasporedot za den I nok? Da go skornuvam li da.cica? Mnogu mie strav da ne mu e nes

Thread Status:
Not open for further replies.