1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Првите 40 дена со бебе - прашања, проблеми и предизвици на новите мајки

Дискусија во 'Канта' започната од Cka, 26 март 2016.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Грав, грашак, леќа, зелка. Не се препорачува да се јадат ни јаткасти и цитрусни плодови поради ризик од алергии, особено ако бебето има таква генетика.

2. SamovilkaH

SamovilkaH Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    2.037
    http://doktori.mk/element/view/50a1660b11579/CRP-reaktiven-protein-vredna-laboratoriska-alatka

Еве мила прочитај тука за ЦРП то и немој да се вознемируваш навистина не е страшно, моето бебе кога се роди ЦРП то му беше 50 и лежевме цела недела во болница, примаше терапија и му се намали скроз.
    Нека му дадат терапија и ќе спадне.Прочитај го тоа погоре и ќе ти се разјасни што е ЦРП.
    Поздрав :*

3. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    171
    Da ve prasam za be-se-ze vakcinta? So da ocekuva se kacuva temperatura ili?

4. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    608
    Od koga se pprodiv I ispitaa CRP veednas pocnaa so terapija,go bockaa sabajle I vecer no izgleda efekt nemalo od terapijata a 7 dena lezev vo bolnica,mi e strav da ne e povrzano nesto so kacuvanjeto na kilaza dr postojano ne kara,utre sme povtorno na kontrola pa ke vidime sto ke ni kaze

5. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.553
    Допаѓања:
    7.873
    @flower30 миличка пуштам среќа да помине добро испитувањето и се да биде во ред:hug::l::l:

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.611
    Допаѓања:
    138.200
    Fala ti,se nadevame i nie da bide se dobro:hug:

7. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    171
    Neznam dali prasanjeto e za tuka, ama posto e za novorodeno bebe mlze ke mi pomognete. Jas sum novopecena majka I sea go terame leunstvoto po stsrite adeti. Znaci nema setanje, sedenje doma, samo do bolnica I na terasa. I prvite dva tri dena doma dodema se svestam pa I plus ranata od.carskiot ne ni razmisluvav. Sega pocna da me mava edna psiha, nekoj strav, nekoja ogromna zelba da izlezam. Mi falo vozduh, kafe so prijatelkite itn. No voedno ne sakam I bebusot da si go ostavam. Mogu izmesani custva. Normalno li e ova? Kako da gi prebrodam ovoj period, kako da si pomognam?

8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.887
    Допаѓања:
    132.522
    Izlezi. I so bebe odi ako sakas iako denovive e ladno. Ostaj maz ti da go cuva i odi ako ne na kafe, na nekoja klupa i jadi sladoled. Treba vreme za da se sredat mislite. Nie sme veke poveke od 40 dena pa uste sakam sama da aknam nekade i da odmoram a ne pa na pocetokot koga se plasev od se. Ama maz mi ja cuva jas odam do prodavnica, po nekoja rabota niz grad qma poveke od saat ne mozam. Eve sakam na frizer, satiranje i sisanje e 4 saati i mi e strav da odam tolku vreme. Ama te raBiram kako ti e. I ok e

9. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Нема ρеаκција. Ниκаκва. Освен на боцнатото место.

10. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Сосем ноρмално се чувствуваш душо. Мислам деκа нема мајκа што е свесна што се случува на почетоκ. Баρем за пρвото дете. И јас теρав по обичаи. Додуша немаше ни κој да ме замени за да си дадам малκу вρеме себеси. Единствено κога ќе дојдеше маж ми од ρабота да се истушиρам 15тина мин и тоа беше тоа. Психа мава, ноρмално е. А можеш единствено сама да си помогнеш. Гледај на новонастанатата ситуација со мнооогу љубов и обвρсκите за бебето ќе ти станат песна. Аκо ти е за утеха, после сκоρо година дена станав свесна деκа сум мајκа и κолκуууу мноооооогу си го саκам бебето.
    Со лесно! Се ќе биде во ρед! Не гρижи се! ;)

На *Ѕвездичка*, DigY и maja.mitrova им се допаѓа ова.
  11. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Цуцли им ставате или рано е уште?
    И колку време ги доите? Вчера јадеше, според мене доволно но се разбуди и плачеше и само на града сакаше и така сака. Е сега несакам да го учам така ама па многу жално плаче

12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.049
    Допаѓања:
    76.684
    Јас од одма и дадов цуцла зошто постојано сакаше да е на града,цицаше и повраќаше а и ме исцрпуваше па и дадов цуцла од оние со каучук и супер си ја прифати па така фати ред и со цицањето,бараше само кога е гладна инаку со цуцлата си тераше работа.И така 13 месеци па после ја одвикнав.

На sunshine2015, only44you и Smizzy им се допаѓа ова.
  13. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    @sunshine2015 ако сакаш да ти користи цуцла почни веднаш, ние од болница со цуцла излеговме. И иако има поделени мислења, јас сум за лажливка негде до годинка да се користи. Еве сега навечер цела ноќ ми преспива, не бара млекце со цуцлата си е.

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  14. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    171
    Znam ama me.opteretuvaat prasanjata sekoj den? Imas li mleko?'kolku? Custvuvas deka ti ide? Moze ne ti e hranlivo? A toj cica sega na 2saata po 10'min. Ima zolto zlatna kaka. I veke mi prekisna so toa prasanje. Nogu se nerviram. Toa uste poveke me gazi. Kako da znam dali mlekoto ne mi e hranlivo?

15. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    171
    Mene me interesira I na kolku vreme trrba da cica? Cicase na 2-3saata I spiese po cel den. Sega dva dena, samo kenka, spie po pola saar. Cice po 10'min I zaspiva na cice. I sam bara cice a ne cica samo ja drzi vo ustata. Treba da ma zagrizuva ova ili normalno e?

16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.887
    Допаѓања:
    132.522
    Ako е златна каката, значи ухрането е. Не се грижи. Оди на педијатар и ако расте, се е океј. Како јас да се читам, Маја кога те читам тебе. Похрабро малце. Здраво е детето, ако се загрижиш оди нека го измерат, ке видиш дека расте. Ако полни пелени се е океј. Оно ке си јаде кога му се јаде.

На *Ѕвездичка* и maja.mitrova им се допаѓа ова.
  17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Ако се чувствуваш ти силна и стабилна прошетај го бебето надвор. Нема зошто да не го прошеташ. Всушност неопходно е. Тебе ќе ти прија, а на бебето му требаат ултравиолетови зраци, сонце, воздух. За окоскување на коските, за побрзо лечење на жолтицата сонце си треба. Надвор на воздух и поубаво ќе ти спие. Не слушај глупости од баби времето ви е супер погодено ни ладно ни топло користете го. Немора во гужви да го пикаш детето, туку во парк на клупа. Понекогаш оставај го детето на таткото излези испазари нешто.
    Целосно те разбирам, таков е периодот, и јас го поминав. Јас бев и многу анемична па првите две-три недели не смеев сама да излегувам. Уживавме во прошетките, го доев по клупите во парк, си пазарев со него и ништо не му стана. Па кога ќе дојдеше мм од работа дете прошетано , испазарено и јас помалку напната па си одмаравме.

На *Ѕвездичка* и Smizzy им се допаѓа ова.
  18. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    А ти можеш само смиρено да одговоρиш... имам млеκо... и тоа многу.... хρанливо е не гρижете се.... заρем уште ќе пρашуваат? Па аκо напρедува бебето и аκо полни пелени. Мочκа и κаκа, златножолта κаκо што велиш значи си цица убаво. Не знам јас за нехρанливо млеκо! Знам деκа што повеќе го ставаш на гρада тоа повеќе млеκо ќе имаш. И тρеба еден подој да биде од една гρада. Убаво да ја испρазни гρадата. На κρајот κога се пρазни гρадата, млеκото е најмасно, најκалоρично, ги хρани бебињата... И битно е да знаеш деκа стρесот влијае на κоличината на млеκото. Значи, моρа да се смиρиш. Земи си бедоκсинче смееш со доење!

На Klara91 и *Ѕвездичка* им се допаѓа ова.
  19. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    171
    znam ama jaw bev licnost sto nogu sakase da seta, da izleguva,kafinja, drugarki itn I sega naednas doma pa I 40 dena . Mislam deka tewka psiha si napraviv. Jas samo se nerviram sto nemozam da izlezam posto ne mi davat ni di prodavnica , samp do bolnica I na terasa I poluduvam. I zatla site mi se krivi.

20. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    171
    Inaku vo princip sum ladna licnost I ne pokazuvam emocii.go sakam bebeto, se grizam za nego, me boli koga place, se grizam dali ke imam mleko itn ama sakam I da izlezam. Sa ne me prasa nekoj kako ti e doma, pravo plakot mi e nos. Ova se simptomi na post porodilna depresija?

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.