Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    127
    Здраво девојки. Го напишав истово прашање во "Труднички муабети", сега гледам дека има посебна тема за "прво тромесечие".

Кога е нормално за прв пат да се направи крвна анализа во бременоста? Кога ве испратија? Во вторник ќе имам 10 полни недели, матичниот се уште вели рано е нема потреба.

Имав потреба да се јавам на дежурен доктор на одделение, тамо прво што ме прашаа е дали имаш крвни анализи? Кога прашав дали е задоцнето, не ми дадоа конкретен одговор. Деновиве разговарав со претставници од лаборатории за пренаталните генетски тестирања, сите ме прашаа да не случајно примаш клексани, пак викам немам досега правено анализи.

Ве молам за ваши искуства.

2. Metro

Metro Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    51
    Jas sum so IVF se javiv kaj maticnata edvaj gi dobivam so denovi ,kazav deka mi e utvrdena bremenost i da mi kaze sto dolzonost imam sto ponataka da me upati, vika vo 12 nedela ke dojdes na pap i brisevi a velam nekoi ispituvanja mislwv na krvna slika i sl.me otkaci vika teraj so tamu demek vo Sistina

На ginger му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    127
    Со трепкање имам мака многу време пред бременоста. Обавезно примај магнезиум за ова.

Благи масажи по лицето, без да стегаш, масажи на врат, нежно растегнување за подобра циркулација, многу помага.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    263
    Мене ми даде уште 6-7 недела да проверам крвна група рх фактор, и крвна анализа и урина

5. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    312
    Јас Во 9та недела крв и урина

6. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    318
    Јас правев пред некој ден, 11та сум, матичната ми рече еднаш месечно. Ама јас се разболев во 8ма па тогаш исто правев крвна слика. А за клексани мора да има анализа за мутации

7. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    127
    Некако тоа и ме замисли, односно внатрешниот уплашен глас, што ако нешто не е во ред, има мутации или сл., а јас не сум испратена на анализи.

8. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    18
    Може ли да ми кажете од која до која недела се прави прв скрининг? Имам закажано термин крај на 14 та ама касно да не е тогаш си викам.

9. Iva.T

Iva.T Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    910
    11-14та недела. Веројатно и многу различно ке кажат.
    Консултирај се со матичен, ама мислам дека е ок.

10. macufce

macufce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2016
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    420
    Како се справувате со настинка во бременост? 5нед и 4дена сум, и ме фати мешто, носов како река, очиве ми солзат. давајте чаре неможам да гледам веќе :D

за болна не дум сигурно, ден пред да ме фати ова со носов правев крвна слика, супер се резултатите, железо 29 итн ...

11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    5.640
    Supi, caj i ovosje ako imas temperatura paracetamol i toa e

12. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    1.945
    Допаѓања:
    5.264
    Крвна слика сега прв пат направив негде 10 недела, а претходната бременост 20 и некоја бев, дали две крвни слики направив тогаш.
    Реално и нема потреба толку рано, убаво ти рекол матичнио, бидејќи од крвна слика најмногу се следи дали имаш анемија која може да се јави во бременост, ама покасно, мада е убаво да имаш некој стартен хемоглобин и железо да знаеш после со што располагаш.
    За клексани се прават други испитувања на трансфузија, по индикација.

13. LittleMermaid96

LittleMermaid96 Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2024
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    50
    Здраво девојко. Јас сум 9+3 до сега имам направено 2 крвни анализи (ќе правам 3та за 10тина дена) но почнавме бидејќи имав покачен крвен притисок и направивме детална анализа со д димери, крвна група, хормони и тн. Испадна дека железото ми е покачено, примив 10 клексани и се среди и притисокот и железото.
    Сигурно ќе ти дадат да испиташ за 1-2 недели за на прв скрининг.

14. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    318
    Како сте девојки? Кој до кај стигна?:) Со симптоми како сте? Јас сум уште на најјакопуштена, едвај чекам да пројдат уште две недели со надеж да се издишам малку :wasntme:,Јас заокружувам 11та утре, се мислев за брисеви кога се прават? Бев на преглед пред некој ден ништо не ми спомна докторот.

На nice-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    553
    Обично заедно со првиот скрининг 11та/12та недела, јас бев крај на 11та за брисеви

На Ladyme и DreamOn им се допаѓа ова.
  16. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    263
    јас утре 10 недела ја почнувам со симптоми гадењето се намали ама апетит пак слабо, запек сакаш ли:$ на контрола тек др петок. сакам да ве прашам дали првиот скрининг го правите кај матичен и дали се наплаќа тој? посекако планирам и на приватно да отидам кога ќе дојде време и дали секој матичен дава упут за приска, дали е задолжителна и која недела се прави?

На DreamOn му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    318
    Јас не планирам кај матичната скрининг, ќе одам за брисеви и пап само. Јас направив пренатален неделава, за приска не се ни распрашав што е како е.

На nice-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2020
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    5
    Јас првиот скрининг го направив во Ремедика а матичната ми даде упут за на Гак за приска. Ми се погодија во ист ден па за приската ги дадов мерките од Ремедика

19. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    263
    кај кого правеше прв скрининг во ремедика и колку беше

На Kitanova77 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член