Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    324
    Е може, гледаш јас така ја сфатив Сашка

2. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    427
    Допаѓања:
    607
    Сашка ми кажа вторник и четврток праќаат. Јас се боцнав вторник резултати добив после 10 работни дена мн некако чекав некои и побрзо добија резултати.

3. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    25
    мене па ми кажа демек секој ден праќале.. жената е трчи лажи, среќа има што тестот е меѓу најдобрите па го одбираме заради бебе..

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    427
    Допаѓања:
    607
    Знаеш може ако им се зголеми бројот на тестови. Па им се исплати да пратат. Кој ги знае.

5. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    324
    Девојки денес повремено имам некоја болка како затегање во стомакот како струја да ми поминува на една па на друга страна. 11+1 сум денес, дали во оваа фаза има некој вакво искуство? Си препишуван на растегање на матка, ама дека имам историја со спонтан малку ме фаќа паника.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  6. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    541
    Дали пиете кафе? Читам не се препорачува (пиев само едно на ден)сега ниедно, ама ми фали.
    Благо исто дали јадете јас скрос го тргнав а ми се јаде.
    Исто и какаото и за тоа читав не се препорачува. Не знам како да се понашам што смеам што не. Со ивф сум по моја математика сум 5 н 3д . И ништо не осеќам не знам ни што треба да осеќам...прв пат сум бремена после толку време.
    На некој може ќе му е смешно што прашувам ...ама не сакам нешто да утнам. :)

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    427
    Допаѓања:
    607
    Пиев до кај 5+3 дена и после незнаев кај сум хаха све повраќав ништо не јадев а сонував за нутела и кафе хаха.. И таму негде 12 недела се нормализирав и прво јадење бургер, па вафла со нутела.. Кафе пред две недели почнав по едно а сега сум 18+1 значи добри три месеца мирисот неможев да го поднесам. Ако можеш едно кафе пиј си слободно. Благо како претходно и сега не се плаши.. Да не се претерува само а и нема да можеш прави киселини јас пример каснувам едно киндер чоколатце или домашно слатко две сливи.. Еднаш неделно вафли или палачинки дома правам. Како претходно што сум јадела и сега исто.

На Anaroz1, liliput22 и jagoda777 им се допаѓа ова.
  8. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    8.323
    Кофеин до 200мг дневно смееш (1 еспресо има 60мг, турското нес е повеќе, ако сакаш да пиеш повеќе пати, купи безкофеинско и пиј едно такво едно такво пиши безкофеинско на лупата во темава ќе ти искочи муабет од летото баш),
    какао нормално смееш плус има железо што секако паѓа во бременост, благото во нормални количини се додека немаш гестациски и најдобро после оброк.

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    592
    Јас пијам едно кратко еспресо на сабајле, какаото баш е добро за железо не знам зошто не? Си пијам и тоа понекогаш еднас на две три недели онака навечер обично. Благичко си јадам по малку ама сакам фа скратам скроз од после празнициве ради качување килажа веќе до 5ти дојдов сега почнува сериозниот дел 8)

На jagoda777 и Ladyme им се допаѓа ова.
  10. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    269
    мене па некако не ми фали кафе, чај пијам ретко а какао немам пробано, сега на газирано сум поготово газоза претходно цедени сокови.

11. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    10
    Kafe ne pijam, ama sekoj den pijam Kakao i nekako Moram da kasnam chokolado Bez toa ne mozam
    A ne smee kakao i chokolado?

12. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    541
    Каков чај пиеш? За какаото, па дека има кофеин изгледа ако има какаото значи има и чоколадата :). За благо и сокови неколку пати ми напоменаа додека го правев инвитрото и после трансфер ми рекоа протеинска храна повеќе и благо и сокови не. Вода што повеќе, ама тоа пијам не ми е проблем водата.
    За кафе не ми рекоа ништо јас што читам сама и обично кога сакам нешто да јадам одма гугл :$ гуглав за кари, за ѓумбир, за киви, за ф'стак, за ананас, цитрон ...
    Дали вака сите се замараат како мене? :(

На КаринаТ и fragaria им се допаѓа ова.
  13. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    10
    Мислам дека сите се замараме само не знам на што да се потпира човек..оти сепак се е индивидуално
    Кафе смее едно на ден мало еспресо на пример
    Чаеви не смее било што
    Евентуално камилица малку ѓумбир
    Какао смее едно на ден
    И благо во мали количини
    Уствари се е до количини
    Треба многу претпазливо со билки и чаеви тоа дефинитивно
    Не смее да се јади морски плодови и туна поради присуството на жива
    Друго не ми текнува

14. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    10
    Јас сум многу благодарна за форумот оти верувајте сите ве читам и многу ме смирува а и многу работи се учат вака од туѓо искуство
    Така да ако може да сподели @јагода777 информации за што сѐ треба да се внимава на храна и сл те молам сподели
    Друго сакав да ве прашам како ги пиете сите суплементи?
    Јас денот го почнувам со ц вит па какао па магнезиум па нешто храна па фолната и плус железо
    На нареден оброк т.с. ручек вид д и токорелакс Форте
    Навечер само магнезиум
    Дали пиете нешто дополнително?

15. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    541
    @fragaria
    Сите имаме различни суплементи и терапија јас и пијам и се боцкам. Ѓумбир ја разредува крвта па со аспирин и клексани не е препорачливо воопшто.Мислам дека само свеж може и тоа како чај, мелен сушен не.
    -Влијанието на сокот од грејпфрут-цитрон врз лекот, при што концентрациите во крвта при земен лек со сок од грејпфрут биле за 5 пати повисоки споредено со концентрациите во крвта на лек земен со обична вода. Поради тоа што била зголемена биорасположливоста на лекот, се зголемила системската изложеност и неговите фармаколошки ефекти. Еве линк

https://www.fakulteti.mk/mobile/news/22112022/vlijanieto-na-sokot-od-grejpfrut-citron-vrz-lekovite

Има многу за ова на гугл овој линк прв ми искочи ..

Последна измена: 6 јануари 2025 во 15:09
    На Ladyme и fragaria им се допаѓа ова.
  16. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    427
    Допаѓања:
    607
    Да да супер си прочитала. Ништо тоа нема потреба сега. Вит ц во нормална концетрација се апсорбира само 500мг на ден колку и да се зема. И со овошјето се внесува. Така да од чај камилица брусница, овошје све што јадам после јадење на гладно може да го надрзани желудникот ако е осетлив на почеток.

17. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    345
    А да не гуглаш толку многу :)
    Јас пијам кафе како што ми се пие има моменти не можам да пијам не ми оди. А за какао мене ми рече последно докторот наместо кафе пиај какао оти железото ми беше пониско. Јадам ананас, киви, цитрон. Јадам се што ми се јаде во моментот, јадам и луто кога ми се јаде некогаш, умерено се разбира. Пиев и чај цело прво тромесечје. Овде има се да прочиташ, прави онака како што мислиш дека треба ако нешто мислиш дека ти штети избегнувај да го јадеш често. И јас сум со ивф. Со лесно нека ти е и поопуштено малку, уживај во бременоста

На baguf4e, jagoda777, fragaria и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.983
    Isto i kaj mene denes i vcera bolka vo stomakot na dvete strani,mislam deka e normalno se rastega matkata zisto bebule veke raste brzo

На DreamOn му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    317
    Moeto iskustvo Za jadenje i pienje e kolku sto ke mi podnesese zeludnukot, tolku. Od 7 do 8 + nedela mi de javija takvi macnini, povrakjav bukvalno se. I prezivuvav samo so ovosje i salati i malku lepce.
    Kafe ne piev go izbegavav, no go zameniv so ceden sok od portokal i ne mi falese mnogu mnogu.
    Za caj ne bev sigurna sto smee da se pie, pa zatoa od DM si zemav caj za trudnici i raat.
    Sega veke vo 14ta nedela apetitot mi e zadovoluvacki pa si jadam se i blago :D, a ne sum bila ljubitel na gazirani sokovi, no vo Koka kola sega uzivam (so mera) :D

Прикачени фајлови:

На DreamOn, fragaria и jagoda777 им се допаѓа ова.
  20. NewMember23

NewMember23 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2021
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    39
    Да си јадеш и пиеш тоа што ти се јаде и пие. Тотална глупост е дека некоја храна смее, а некоја не смее да се јаде. Освен ако имаш дијабетес па да пазиш на шеќер како и обично. Неверојатни глупости се имам изнаслушано и изначитано. Ананас не смеело, урми не смееле, глупости, па уште во очи те гледа те убедува.
    Се знае која храна е здрава, а која не е и во и вон бременост.