Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    496
    Вака си правиш само огромен стрес безпотребно. Не може ништо да биде, однесувај се најнормално како претходно, неможеш да наштетиш на плодот ништо. Битно ти е да не креваш тешко и да не се оптеретуваш многу физички, останато најнормално

На Feniksgirl, Izzy_0504, Noemi и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.755
    Допаѓања:
    4.247
    По што проценија дека имаш високо ризична бременост?
    Однесувај се најнормално. Опуштено и пробај да уживаш во бременоста.

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    416
    Не можеш да му направиш ништо дека се имаш наведнато, како што ќе расте стомакот и да сакаш нема да можеш да се наведнеш. И мислам дека сите што сме со ивф се водиме под високо ризична бременост, мене ме водаат и под заканувачки абортус поради тромбофилија. Сепак функционирам најнормално. Веќе имам поголемо стомаче па за многу работи ми помага мм. И ќе се случува да те заболува на различни места, менструални болки поради ширење на матката, мене ме боли некогаш кога се врти во некоја положба па осеќам како да ме сечи во тој дел. Премногу стрес си правиш, биди поопуштена

На Anaroz1, fragaria и jagoda777 им се допаѓа ова.
  4. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    734
    Јас дека така почна со крварење со мирување... Само до вц станував. И кога ќе дојдеа блиски вујна ми или нез некој и демек не се виткај немој вака немој така... Јас се осеќав мн лошо некако здраствено, дека повраќање, главоболка , вртоглавица, болка во желудникот и сакав само да се свиткам и да легнам. И искрено вака медицински пошо сум во струкава знам дека е невозможно.. Дете е како семка и вишна и не така физички можеш нешто да направиш кога ќе се свиткаш или станеш или идеш во вц па се напнеш за да извршиш функција. Значи функционирај најнормално.. Ако те заболи сврти се најди друга позиција. Некогаш и да не си трудна па ќе те заболи нешто ако се свиткаш. Рачунај сега слабо си физички активна па и мускулите се опуштени. Јас еве 5ти месец при крај ама уште сама средувам, ќе исечам еден па исправи се па друг... Пример ако ми се моча па идам од раб и му викам на мм ај чизмиве одврзувај идам во вц и тогаш мислам ако се наведнам ќе пукнам хахах... Немој од старт да се стресираш и знај дека секоја ситуација што ја создаваш се пренесува на плодот. Истото ми рече докторката вика ти си порелакс, плодот под релакс... Ти во паника дете во паника.. И кога ќе се роди исто све осеќа. Да можеш да си имаш убава бременост опушти се и уживај. Поздрав

На Kitanova77, Iva.T, fragaria и 2 други им се допаѓа ова.
  5. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    579
    Ви благодарам на сите, не знаете колку значи што ми вративте.:l:
    Високоризична сиг дека сум 39г. И имам миом .... Не спомна ништо само така напишал во извештајот.
    После мноогу години прва бременост. Па не знам како да се понашам:worried:

На LeNora, Mimmi39 и fragaria им се допаѓа ова.
  6. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    35
    Очигледно сите што сме на почеток сме со истите прашања и мисли
    И ја сум скоро 39 и високоризична запишана
    И плус имав крварење
    Па прекина сега пак има малку
    Имам и миом 9цм кој не можам да го извадам од мислите ;(
    Така да претпоставувам до некаде нормално е вакви да сме со стравови и сл ...плус и од хормоните терапијата си го прави своето
    Ќе си се тешиме вака овде и дај боже сите да стигнеме до пораѓањето што полесно :l:

На Kitanova77, Mimmi39 и jagoda777 им се допаѓа ова.
  7. Veci@123

Veci@123 Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    77
    Јас сум 36 год 3та бременост предходно 2 спонтани .Бед рест од 6та недела со серклаж ставен 17 недела.Ризична бременост на контроли секој 3 недели гинеколог и трансфузиолог.Ама јас не мислам на тоа да имам цел еве првата ја постигнав да стигнам 20 недела сега терам понатака.Кај мене Мм ми помага се погоди периодов да е дома .Мисли си позитивно дрка се ќе биде како што треба.Да ќе те заболува некад десно лево а ма се е нормално,ти само мисли позитивно и биди силна во следниве 9 месеци.

На Baby Girl123, jagoda777 и fragaria им се допаѓа ова.
  8. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    335
    Со ивф сите бремености ги водат како високо ризични, и мене така ме водеа прошлиот пат кога имав спонтан. Сега сум пак поради близначка бременост, исто 38 години. Немој да си ја стегаш душата, опушти се и уживај си во чудото што го носиш во тебе и си го чекала толку долго :) толку многу сме истрауматизирани ние со инвитрата што кога ќе ни се случи убавото не може мозокот да процесира и да се радува. Ќе биде добро :l:

На Baby Girl123, fragaria, Mimmi39 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    728
    Немој да мислиш на миомот и јас сум високо ризична 34год, со еден куп тромбофилични мутации, 3 миома и еден предвремен пораѓај во 5ти месец од бременост. Како расте бебето ќе ги поминува димензиите на миомот и понатака во бременоста стануваат незначителни. Оваа бременост се чувствувам мноооооогу подобро од претходната која заврши трагично, мислите се секогаш тука да доаѓаат ама не можеме ништо да направиме освен да пробуваме да следиме интуиција и докторски совет што му веруваме. Анксиозноста решавај ја со активност или планирање за бебето. Партнерот е од круцијално значење, јсс имам прекрасен маж што е тука за било кој момент до мене. Мн си на почеток ништо не можеш да му направиш со свиткување на бебето, некој сантим е сеуште на почеток. Јас сега во 5ти месец веќе си фунционирам нормално одам на работа, си средувам дома, попладне гледам да одмарам повеќе во лежечка позиција и да имам 8h сон, храни се здраво и лесно и прави чести контроли, нема друг клуч верувај ми :l:

Последна измена: 18 јануари 2025 во 11:07
    На Baby Girl123, fragaria и Veci@123 им се допаѓа ова.
  10. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    161
    Јас и од пред забременување имам проблем со кичма и врат, сега кога прекинав да движам и вежбам како предходно, имам мускулни болки кои мислам се предизвикани од неактивност.
    Ме фаќаа болки, жежење во половината, главоболка предизвикана од врат или лоша положба, болки во рамена, долен дел на стомак и сл.
    Правам многу благи истегнувања, благи масажи со натоплени раце од шише со топла вода.
    За спиење на стомак, исто се грижам, ама се вртам во сон и нема што да правам, веројатно како ќе рссте стомакот ќе прекинеме.

За секоја гружа консултирај си се доктор за да ти олесни.

На Baby Girl123, fragaria и DreamOn им се допаѓа ова.
  11. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    161
    И мене ме водат како високо ризична, имав кафен исцедок и ради тоа. А имам и миом од пред забременување. Ми рекоа дека ич не е опасно. Опушти се.

На fragaria, Baby Girl123 и jagoda777 им се допаѓа ова.
  12. macufce

macufce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2016
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    430
    Женски, едно прашање...
    колкави ви се мешињата во 8-9та недела?
    јас се одеќам како лубеница да имам лапнато.... ко 5ти месец
    А не сум ни 3ти

На Ani93, jagoda777, fragaria и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    35
    Исто ми е чувството
    Тоа е повеќе од отеченост
    Мислам дека ќе помине
    Кај мене мислам дека е и од апчињата дека се хормонски

На nice-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    300
    Подуена како жаба :D јас сум 12 недела за да стасаме до лубеница ќе си почекаме :angel:

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.712
    Допаѓања:
    16.315
    Ист ми е стомакот, надворешно ништо не се забележува, јас си чуствувам при наведнување, свиткување како исполнетост во тој дел, немам подуеност засега.

На Ladyme и fragaria им се допаѓа ова.
  16. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    335
    Јас од старт сум многу подуена, еве почнав 14та денес исто подуена. Јас ставам и вагиналети верувам дека тоа плус придонесува за подуеноста.

На fragaria и nice-girl им се допаѓа ова.
  17. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    734
    Сега сум 5ти месец и има више стомак и од храна се дуе. Тогаш ништо немав само повраќав... Ослабев 4кила

18. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    1.427
    Баш како 5 накај 6ти месец ми е стомакот, освен хеланки ништо немам облечено периодов.. ама и прогестеронскава терапија си го прави своето.

19. Maxoly29

Maxoly29 Нов член

Се зачлени на:
    Недела
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Последна менструација имав на 16ти Декември, правев тест на 9ти јануари и е позитивен. Бев кај матичната на 13ти и само потврди бременост и ми даде дабростон 2х1, утрогестан 1х1, аспирин протект 1х1, магнезиум и фолна. Немам никакви симптоми, освен болка во кичма (што и така си ја имам поради работа со седење) и еве денес како грчеви имав малку во стомакот што може да е пд ширење на матката. Според една апликација сум 5+6 според друга сум 4+6, не знам на која да верувам :) На следен преглед тек на 27ми Јануари. Со првата бременост уште пред да направам тест веќе имав болка во градите и за кратко време имав осетливост на мирис, гадење, повраќање, сега ова отсуство на симптоми не знам како да го толкувам. Некој да сподели искуства?

На jagoda777 и Ani93 им се допаѓа ова.
  20. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    1.427
    Еве јас сум ист пример како ти, никакви симптоми немав со до пред некој ден, а веќе сум 10+2, секој ден се прашувам дали е се' во ред и бројам денови до следно ехо.. секоја бременост си е различна, може покасно да ти се јават симтомите, ти си ептен на почеток, а може и воопшто да ги немаш. Со лесно до крај! :hug:

На Maxoly29, fragaria и jagoda777 им се допаѓа ова.