Прво тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by LusySkyDiamonds, Apr 3, 2014.

1. Nuny

Nuny Истакнат член

Mene mi rece se sw razvivalo kako sto treba (citiram: gledam soodvetna akcija i razvoj na sakus) ne sakam da preprasuvam da ne si stavam sekiracii

2. Anodce

Anodce Истакнат член

Здраво,
    Денеска ги добив резулатите од крв и имам намалена функција на тироидната. Гиниколот ми рече дека треба да видам со еднокринолог и да се види дали има потреба од терапија. Во глобала ми рече не е страшно. Но меѓутоа јас не сум мирна. Не сум имала порано проблеми. Додуша и немам испитано во последните 3 години. Дали некој има искуство ? Дали е страшно? Дали може да влијае на плодот?

3. Eho

Eho Активен член

Немам искуство за да споделам, ама штом ти кажал дека не е страшно, може има некоја минимална промена, немој да се секираш. Ендокринолог ќе ти каже најубаво, во најлош случај ако заклучи дека се многу високи вредностите (мислам ако ТСХ хормонот е висок тоа значи дека послабо работи тироидната) ќе ти даде терапија и ќе се среди.
    Мислам можеш да јадеш по 1 бразилско оревче на ден, богати се со селен и добри за тироидната.

Anodce likes this.
  4. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Јас пиев Еутирокс од почеток до крај на бременост, така ја држев тироидната под контрола. Секој месец ја проверував. Ендокринолог ќе ти каже дали си за терапија. Не е ништо страшно, се средува.

Anodce likes this.
  5. A94

A94 Истакнат член

Имам историја со висок притисок и матичната ми даде аспирин да пијам. Димерите ми се ок. 13та недела сум. Гледам многу поделени мислења за аспиринот, а и кај мене излезе секоја терапија превентивно. Веќе не знам што да правам

6. Ani93

Ani93 Истакнат член

Да си го послушаш матичниот, висок притисок не е шала во бременост а аспиринот од повеќе аспекти е добар и во бременост. Еве јас пијам аспирин 100ка уште пред да останам трудна и ќе го терам до 30та недела здравје.
    За ваков тип на лекови не читај мислења по форуми туку слушај си др. ако немаш доверба во матичниот побарај си второ мислење.

A94 and Anaroz1 like this.
  7. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Јас сум 5+3 исто без симптоми. Денес бев на преглед има сакус. За 10 дена за срцева акција. Јас не се замарам здравје боже се ќе биде во ред. А и да се надеваме дека вака ќе поминеме без гадење и повраќање иако е уште рано. :D

bokace1 likes this.
  8. bokace1

bokace1 Истакнат член

Дали имате денови кога мислите дека не сте трудни ?
    Јас денес е така се осекам :whew:

Ladyme likes this.
  9. јolene

јolene Популарен член

Па ти од вчера си трудна што се вели. Почекај, тек почнува интересното.
    Инаку јас до 7 месец не се осеќав трудна. Тек со киселини кога имав проблем и ко станав балон, почнав да капирам.

Feniksgirl, Ladyme and bokace1 like this.
  10. Bubble91

Bubble91 Истакнат член

I jas pred 2 dena ne se osekav trudna se opustiv si fativ da cistam da polnam kofi so voda i zavrsiv na dezuren so kafeav iscedok. Sega veke ni 1 kg nema da krevam

Mila0000 and Ladyme like this.
  11. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Мене цело време сопругот ме кара, не ми дава ништо тешко да кревам ниту да се наведнувам а и јас понекогаш знам да се опуштам, но стварно треба да се пазиме :)

Bubble91 likes this.
  12. Dzoka

Dzoka Истакнат член

Скоро секој ден, пипкај гради ко ненормална и ова ми трае цел ден, викам има нешто чим не осекам ништо, навечер кога ме фаќаат кризи за јадење и некои мачнини викам ок е, истеравме уште еден ден..

Инаку сум 7 недели и 4 дена..
    7 недела и 1 ден слушнавме срце…

претходните мисед абортуси ми биле 8 недела и изгледа затоа имам вакви стравови…

Господ нека ни е на помош :l:

Feniksgirl, Danny M, Ani93 and 3 others like this.
  13. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Јас сега така се осеќам како балон што ќе пукне, неможам заби да измијам да се наведнам, во вц немам више некој осет ни за мочање. Све потешко е плус дека лежам едвај газам и кукови и кичма и ребра. Хаха му викам на мм се распаѓам. Поголемо е за недела и више ми се чини една година сум трудна.

јolene likes this.
  14. Nuny

Nuny Истакнат член

Кај мене се започнуваше со кафеав исцедок... Ексик трауми имам сега лежам и реков до 3ти месец не работам ништо тешко ... Крај!!! Ќе одмарам ќе гледам тв ако сака куќата нека паѓа... Јас навечер сами кркорење и гасови... Градите од време навреме болат преѓе се гледав на огледало ко будала... Сега во среда ќе одиме срце да слушнеме Здравје Боже... Ајде стегам палци за сите идни мамички вака како мене што се труднички да истераме до крај па да пафкаме со сликички од мали бубачиња...

Danny M, Dzoka and bokace1 like this.
  15. Bubble91

Bubble91 Истакнат член

Jas posle iscedokov od pred 2 dena sto mi se desi, a ne bese nisto obilno bea kako nekoi kafeavi konci na brishenje mnogu sum pod stres. Sega osekam i kako tapi bolki vo dolniot del na stomakot. 9ta nedela sum. Vtora bremenost mi e ne se sekavam dali imav bolki ovoj period. Se mi odi pametot na najlosoto, a bev denta na dezuren i rece se e vo red so plodot i matkata. Pishete ako imate bilo kakvo iskustvo

16. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Исто вчера баш реков и се осекав ко да не сум трудна. Ама затоа денес и претходните денови ко да сум 7ми месец а не 6та недела.
    Црева крчат отварам фрижидер од се ми се гади, нагони за повраќање.
    Претходната бременост повраќав од 7-8 недела до 9ти месец, сега се надевам нема да е така:worried:

17. bokace1

bokace1 Истакнат член

Имам само изразено повеќе осетливост на некој мирис, немам повратно до сега .
    Од сабајле супер се осекам пуна енергија, попладне чим заспијам и кога ќе станам немам сила за ништо и само ми се лежи.

MorskaSirena likes this.
  18. MorskaSirena

Јас насабајле кога ќе станам ако ми е мака така ми е цел ден или обратно. До сега само еднаш повратив ама почнаа хормони да ме лупаат се убив од плачење па така ми дојде нагон.
    Ја и да сакам да поспијам да одморам не можам од зверчево што трча по цел ден дома а како биииии да се излежавам цел ден

19. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Девојки кои имате друго детенце, го кревате враце? Гледам да избегнувам ама пак некогаш го кревам. Ко ќе почни да плачи и да ме моли душа ме боли и попуштам.... 13 кила е...

20. MorskaSirena

Мојата е 4год и 18.5кг ја кревам само за во креветче да ја ставам и да ја извадам.
    Пробај да седнеш па да го гушнеш, да го утешиш кога плаче наместо да го креваш.