Прво тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by LusySkyDiamonds, Apr 3, 2014.

1. Nuny

Nuny Истакнат член

Следна за две недели конторла ми препиша и 14 Фраксипирини, примам Метилирана фолна, Прегназон, Утрогестан.. Не знам зошто вака се прави после терапија наместо се ок вака се прави... Срце слушнав вчера ми рече докторот во ред е се... 6+2 денес

bokace1 and Eho like this.
  2. Eho

Eho Активен член

9та недела. Исцедок прв пат имав во 5та, и од тогаш цело време де запира, де пак се појавува...

3. Nuny

Nuny Истакнат член

Да се надевам дека се е ок... Можеби така треба да биди

Eho likes this.
  4. Eho

Eho Активен член

Се надевам и јас дека ќе биде се во ред :hug:
    Секој организам е различен, тоа што можеме ние да направиме е да се пазиме, да си ја земаме терапијата и да сме колку што можеме посмирени :hug:

5. Nuny

Nuny Истакнат член

и додека да дојди таа 12та недела ексик.. Ти блиску си јас имам уште толку ...

6. bokace1

bokace1 Истакнат член

Јас 5/6 недела сум. Само дијареа имам .

Larea likes this.
  7. Bubble91

Bubble91 Истакнат член

I jas sum 1 nedela so svetlo kafen iscedok kako sluz ne e obilno samo na brishenje od vreme na vreme. 10ta nedela sum pokriena so terapija, 2 pati na eho nedelava nema nisto so plodot i postelkata se e vo red. Od kade e ova navistina ne znam i mnogu mi udira na psiha.

8. Larea

Larea Истакнат член

Ќе помине ваљда, не знам што да кажам(facepalm)

bokace1 likes this.
  9. Eho

Eho Активен член

На сите ни удира на психа, верувај... јас цело време осеќам некој внатрешен страв, иако се трудам да сум смирена и опуштена. Таман ќе подзаборавам, пак исцедок...
    Само да биде сè во ред, па се надевам ќе заборавиме на овие грижи :hug:

Bubble91 likes this.
  10. Nuny

Nuny Истакнат член

Дај Боже... Да помини овој ризичен период да не се плашиме вака

Bubble91 and Eho like this.
  11. specificone

specificone Популарен член

И јас имав крварење, еднаш во 8ма недела и во 10та недела. Не беше обилно само на бришење како бледо кафеаво. Двата пати бев на доктор со плодот е се во ред. Првиот пат имав хематом а вториот пат докторот ми рече дека било стара крв. Ми рече докторот да одмарам повеќе до 12та недела додека убаво се формира постелката. Не знам искрено мене многу на психа ми мава, цело време лежам ми е страв да станувам и не верувам дека ќе се опуштам после 12та недела.:|
    Инаку утре ја почнувам 11та недела и многу споро ми поминува времето

12. Eho

Eho Активен член

Исто се осеќам, ко да се влечат деновите и да не поминува времето :| А инаку и јас се сомневам дека целосно ќе се опуштам после 12та недела. По природа сум паничар-човек, и сè ова што се деси не ми влијае баш позитивно, сигурно дел од мене нема да е мирен цело време... Отсекогаш бременоста сум ја замислувала мирна и хармонична, никој ме немаше предупредено на вакви грижи :) Ама само нека биде сè во ред, тоа е најбитно, ние ќе се навикниме и адаптираме :hug:
    Јас едвај чекам и после прво тромесечие да ми се врати нормалниот апетит. Скоро секоја храна ми прави киселини и тегоби во желудникот :sweat: Нека проштева бебево што не јадам баш здраво засега |-)

specificone likes this.
  13. Danny M

Danny M Активен член

Девојки здраво
    Како се справувате со мачнините
    Готова сум мислам сила немам
    Од се ми се гади од се ми се повраќа
    Ништо не ми помага
    Ми дадоа антиметило но пак џабе
    Некое ваше искуство 6+4 сум

14. Eho

Eho Активен член

И јас имам гадење особено наутро, ама и преку целиот ден, некогаш и повраќам :sweat:
    Јас еден период јадев само ѓеврек по цели денови, некогаш со јогурт... Види ако има некоја храна што полесно ти ја прима организмот, за мене полебеста храна ми е поокеј (деновиве јадам малку леб со јогурт наутро). И по малку поткаснувај, повеќе пати на ден. Исто за наутро прочитав убаво е ако можеш уште во кревет да поткаснеш некое залче (јас се будам прегладнета и мислам уште повеќе лошење осеќам од тоа).
    И види што ти смета. Јас сфатив дека банана ми предизвикува гадење и киселини.
    Кога многу ми се лошеше, шмукав по 1 парче лимон, ми помагаше, можеш да пробаш и тоа.
    Некој друг совет немам...

Danny M likes this.
  15. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Мамички што козметика користите во бременост.
    Од шампони до креми, чистачи за лице и така натака се што треба за нега.
    Свашта се изначитав што се смее а што не а скоро во секоја крема читам има некои состојки што не одговараат.
    Изгледа дека само кокосово масло е најбезбедно.

16. Eho

Eho Активен член

Јас општо не користам многу козметики. Шампон имам од Балеа без силикони. Хидратантен крем од CeraVe. Чистач зедов од Lavera. Антиперспирант имав од Lush (Aromaco), ми се потроши, па пред некој ден правев домашен :rofl: со сода бикарбона и кокосово масло. Имам и спреј без алуминиум, ама ми смета мирисот и не го користам. Парфем исто не поднесувам ич, ми прави гадење.
    Има една апликација, понекогаш ја користам - Inci Beauty (може веќе ја знаеш). Можеш да бараш продукти и да видиш како им е оценет составот. Не знам колку е веродостојна, јас и верувам кога треба да се одлучам за некој производ или да бирам меѓу два. :)
    И јас периодов околу ова размислував, може ќе правам некоја промена, и производиве што ги имам немаат најидеален состав (има некоја состојка што не е ок), би сакала и јас да слушнам други мислења. :)

wonder woman5 likes this.
  17. Danny M

Danny M Активен член

Јас и ноќе се будам прегладнета
    Крокети ми тумбачето .... А само геврек и јас можам да јадам со јогурт и по некој бадем
    Зедов овесни од утре да пробам и тоа
    Незнам што ќе се прави...едно имам со него мака немав ми се чини ама тоа беше мн одамна не се ни сеќавам

Eho likes this.
  18. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Баш за ова го прашав докторот кога бев на преглед. Конкретно за козметиката за лице чистење и ми рече гледај да избегнуваш колку можеш до 12та недела. Вика ако е така треба се да забраниме во се има по нешто што не е добро, па прво тоа што го јадеме не знаме колку е здраво. Ми рече се тоа е мал процент што влага под кожа ама сепак избегнувај.
    Сега за лице користам само вода и cicaplas или кортинат крема таа е на природна база.
    Престанав да ставам уља на темето на глава само обичен шампон и ништо друго.

Eho likes this.
  19. Eho

Eho Активен член

И јас некогаш правам овесни, со млеко и малку чиа потопени од вечер и во фрижидер. Секогаш сум ги јадела со овошје (инаку не ми биле убави), ама сега не можам со овошје и така ги јадам, без вкус :rofl: ама бар организмот така ми ги прифаќа.

Која е таа крема, имаш слика?

Danny M likes this.
  20. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Јас ја мачкам ќере кога ќе и се појави дерматит ама ја ставам и ја на лице Screenshot_20250413_094119_Samsung Internet.jpg

Eho likes this.