Веќе не се ни осудувам ни после 13та недела за однос . Дојдов во Хрватска сезона да работам од работа се супер од односот прокрварев да си пукнам во палец од мука.
Девојки, имам едно сложено прашање, дали некоја се соочила во 12 недела да има отпор на утерината артерија, односно да е нарушен протокот на крв од мајката до бебето преку матката? Направив скрининг, генерално се беше ок, освен ми спомна дека треба повеќе вода да пијам (не знам од каде примети дека не сум пиела доволно), меѓутоа на крај ми ги провери со доплер артериите и вредностите ми беа покачени од двете страни. Некако докторот не беше којзнае колку загрижен, бебето е дури една недела понапредно, само ми спомна дека може да ми се појави прееклампсија. Меѓутоа сега откако се вратив дома и почнав да гуглам што се не изначитав. Вредностите од десна страна ми беа PI 3,5 Од лева PI 2.4 Ми кажа доколку се утврди дека може да развијам преекламсија ќе треба наместо на два дена аспирин, да примам дневно по 150мг, друго ништо посебно не ми кажа. А инаку јас веќе примам клексани по 2 пати на ден и секој втор ден аспирин, и пак ваков проблем…. Имала ли некоја ваков случај? Што друго можам да преземам за да не се случи нешто фатално? Дали со храна/витамини можам некако да го средам овој проблем?
Штом опага, нема да се качи, и матичната ми го има кажано тоа. Се чисти телото. Биохемиска имаше? Батали тестовите, ако преку крв почнала да пага, не си прави стресови поголеми.
Devojki ajde ve molam za soveti posle biohemiska sto naredno ? Dali moze da se povtori ? Posle kolku vreme ste ostanale bremeni i koj ispituvanjq gi pravite za ne se se povtori pak ?
Можеш веднаш да почнеш со обиди за бременост, нема потреба да се чека период од 3 месеци. Големи се шансите веднаш пак да останеш бремена.
Мое лично искуство имав позитивен тест 14.02 прокрварев 19.02 и тоа ми е последна менструација денес сум 9 недели. На многу жени им се случува тоа дури не ни стигнале тест да направат .
Тоа ми беше како менструација 19.02 имав поболно и подолго крварење од бихемиската , на 08.03 имав нова овулација . Не се растевожувај , ја се тешев со тоа , па добро барем не одам на киретажа.
Да се приклучам, еве ме од утре 7ма недела нема ден без болки да сум. Исто немав со првото. Сега пијам мг директ ама џабе
Дали имате направено некое испитување преку крв за хромозоми и као и полот се гледа? Не можам да се сетам како се викаше тоа Ми го предложија тоа, па дали вреди за парите да се направи ?
Ваљда мислиш на неинвазивни пренатални тестови. Има тема цела за тоа побарај ја има превише мислења и искуства препораки. Него дечки сега во тоалет на бришење имав како бело прање ама некако чудно во бојата како кафенко, онака како пред добивање кога уште не е пробиено. Некоја имала така, има место за паника? Во понеделник сум на преглед ќе пукнам
Ве молам за мислење, Прв ден од последна менс ми беше 29.03.25, првиот преглед како што веќе ви пишав беше 28.04 (4+2), каде ништо не видовме сеуште рано беше ( и не правев вагинално ехо). Планирам да одам повторно на доктор 16.05 (6+5 би била), дали ова пак е рано или? И дали пред тоа да правам крвна слика или друго нешто ако треба? Ништо немам правено. Прва бременост. Фала ви
Ако можеш оди на доктор да те види, да не ти е мисла, може и ќе ти дадат вагиналети прогестеронска поддршка. Гледај да си смирена колку можеш, знам колку е стресно, јас имав крварење (кафен исцедок) и ми дадоа Cyclogest. Не кревај тешко, избегнувај односи и мирувај колку што можеш. Се надевам ќе се стабилизира за брзо Мислам 6+5 ќе се види сигурно, дури може и срценце да слушнете (ама и да не се слушне не се секирај пошто е пак рано, некои доктори ради тоа дури во 8ма недела закажуваат преглед, за да се види 'со сигурност' срцева акција). Не си ставај грижи дека на 4+2 не се видело ништо, многу е рано. Јас бев отприлика во ист период 4+3 (пошто имав крварење) ми направи вагинално ехо, имаше како една мала точка едвај се виде, докторот ми кажа ова може да е, ама уште е многу рано и не ми ја потврди бременоста. А за испитување, мислам за почеток не треба ништо, ќе ти кажат таму ако треба и што треба да правиш.