Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.228
    Допаѓања:
    5.348
    барем до 12-13 недела избегнувај односи, после прашај ако е се во ред зошто да не.

На bokace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bokace1

bokace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.982
    Веќе не се ни осудувам ни после 13та недела за однос .
    Дојдов во Хрватска сезона да работам од работа се супер од односот прокрварев (facepalm) да си пукнам во палец од мука.

На Dzoka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dzoka

Dzoka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2022
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    328
    Девојки, имам едно сложено прашање, дали некоја се соочила во 12 недела да има отпор на утерината артерија, односно да е нарушен протокот на крв од мајката до бебето преку матката?
    Направив скрининг, генерално се беше ок, освен ми спомна дека треба повеќе вода да пијам (не знам од каде примети дека не сум пиела доволно), меѓутоа на крај ми ги провери со доплер артериите и вредностите ми беа покачени од двете страни.
    Некако докторот не беше којзнае колку загрижен, бебето е дури една недела понапредно, само ми спомна дека може да ми се појави прееклампсија.
    Меѓутоа сега откако се вратив дома и почнав да гуглам што се не изначитав. Вредностите од десна страна ми беа PI 3,5
    Од лева PI 2.4
    Ми кажа доколку се утврди дека може да развијам преекламсија ќе треба наместо на два дена аспирин, да примам дневно по 150мг, друго ништо посебно не ми кажа.

А инаку јас веќе примам клексани по 2 пати на ден и секој втор ден аспирин, и пак ваков проблем….

Имала ли некоја ваков случај? Што друго можам да преземам за да не се случи нешто фатално? Дали со храна/витамини можам некако да го средам овој проблем?

4. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.186
    Допаѓања:
    12.000
    Штом опага, нема да се качи, и матичната ми го има кажано тоа. Се чисти телото. Биохемиска имаше?
    Батали тестовите, ако преку крв почнала да пага, не си прави стресови поголеми.

5. Sofy12345

Sofy12345 Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Devojki ajde ve molam za soveti posle biohemiska sto naredno ?
    Dali moze da se povtori ?
    Posle kolku vreme ste ostanale bremeni i koj ispituvanjq gi pravite za ne se se povtori pak ?

6. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.186
    Допаѓања:
    12.000
    Можеш веднаш да почнеш со обиди за бременост, нема потреба да се чека период од 3 месеци. Големи се шансите веднаш пак да останеш бремена.

7. Sofy12345

Sofy12345 Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    A dali moze ne daj boze da se povtori?

8. bokace1

bokace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.982
    Мое лично искуство имав позитивен тест 14.02 прокрварев 19.02 и тоа ми е последна менструација денес сум 9 недели.
    На многу жени им се случува тоа дури не ни стигнале тест да направат .

9. Sofy12345

Sofy12345 Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Imavte normalna menstruacija i posle toa vi rekoja deka bremenosta prodolzila?

10. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.186
    Допаѓања:
    12.000
    Кај некои се случува пак, кај некои не. Тоа никој не може да гарантира. Прва бременост ти е?

11. Sofy12345

Sofy12345 Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Da

12. bokace1

bokace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.982
    Тоа ми беше како менструација 19.02 имав поболно и подолго крварење од бихемиската , на 08.03 имав нова овулација .
    Не се растевожувај , ја се тешев со тоа , па добро барем не одам на киретажа.

13. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    1.047
    Да се приклучам, еве ме од утре 7ма недела нема ден без болки да сум.
    Исто немав со првото.
    Сега пијам мг директ ама џабе

14. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    2.265
    Исто.. а дали одеше на контрола што ти рекоа ?

15. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    1.047
    Ми даде утрогестан превентивно да имам дома за ако прокрварам (среќа нема такво нешто)

16. bokace1

bokace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.982
    Дали имате направено некое испитување преку крв за хромозоми и као и полот се гледа? Не можам да се сетам како се викаше тоа (facepalm)
    Ми го предложија тоа, па дали вреди за парите да се направи ?

17. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.197
    Допаѓања:
    3.114
    Ваљда мислиш на неинвазивни пренатални тестови. Има тема цела за тоа побарај ја има превише мислења и искуства препораки.

Него дечки сега во тоалет на бришење имав како бело прање ама некако чудно во бојата како кафенко, онака како пред добивање кога уште не е пробиено. Некоја имала така, има место за паника? Во понеделник сум на преглед ќе пукнам

Последна измена: 2 мај 2025
    На bokace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. blodixx

blodixx Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2025
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    :l:Ве молам за мислење,
    Прв ден од последна менс ми беше 29.03.25, првиот преглед како што веќе ви пишав беше 28.04 (4+2), каде ништо не видовме сеуште рано беше ( и не правев вагинално ехо).

Планирам да одам повторно на доктор 16.05 (6+5 би била), дали ова пак е рано или?

И дали пред тоа да правам крвна слика или друго нешто ако треба? Ништо немам правено. Прва бременост.
    Фала ви :l:

19. Eho

Eho Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    175
    Ако можеш оди на доктор да те види, да не ти е мисла, може и ќе ти дадат вагиналети прогестеронска поддршка. Гледај да си смирена колку можеш, знам колку е стресно, јас имав крварење (кафен исцедок) и ми дадоа Cyclogest. Не кревај тешко, избегнувај односи и мирувај колку што можеш. Се надевам ќе се стабилизира за брзо:hug:

Мислам 6+5 ќе се види сигурно, дури може и срценце да слушнете :inlove: (ама и да не се слушне не се секирај пошто е пак рано, некои доктори ради тоа дури во 8ма недела закажуваат преглед, за да се види 'со сигурност' срцева акција). Не си ставај грижи дека на 4+2 не се видело ништо, многу е рано. Јас бев отприлика во ист период 4+3 (пошто имав крварење) ми направи вагинално ехо, имаше како една мала точка едвај се виде, докторот ми кажа ова може да е, ама уште е многу рано и не ми ја потврди бременоста. А за испитување, мислам за почеток не треба ништо, ќе ти кажат таму ако треба и што треба да правиш. :hug:

На blodixx му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Danny M

Danny M Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    237
    Јас ќе правам следна недела
    Еднаш имам правено, сега по вторпат, и да си вреди за парите според мене

На Eho и bokace1 им се допаѓа ова.