Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    136
    Јас пак во 13 недела прв пат грчеви и болки во кичма.
    До сега воопшто немав.
    Дали се должи ова сега на расечката матка?
    Таман ќе си речам еве добро е сега, некој нов симптом и стрес ☹️

2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.269
    Допаѓања:
    10.316
    Да, во втор триместар, почесто се појавува, round ligament pain, тоа се должи на наглиот раст на матката, појачај магнезиум и ќе биде подобро.

На Mila0000 и wonder woman5 им се допаѓа ова.
  3. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    136
    Колку смее највеќе магнезиум пијам 300 мислам е толку препорачано.
    Дали и болките во кичма се од болката од лигаментите?
    Имавте ли така?

4. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.269
    Допаѓања:
    10.316
    800mg дневно, со дозвола од доктор и 1000. Да нормално е и кичмата да те боли, тек ќе те боли. Премалку ти е тоа магнезиум, пиј дупло.

5. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    136
    Фала ти

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.269
    Допаѓања:
    10.316
    Висок притисок е тоа. Па не знам колку можеш да влијаеш, за тебе е тоа тешко. Помалку стрес, и можеш на храна да припазиш. И многу, многу вода. Хидрирај се. По жешко никако, ама никако. Општо за себе, а те чека топол период. Во глобала и терапија препишуваат. Ама без стрес, обиди се да си поопуштена.:hug:

7. blodixx

blodixx Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2025
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    Здраво девојки.
    Пак јас со прашање, извинете но како мува без глава сум и среќна и испаничена во исто време…

Закажав втор преглед за 19.05 (би била 7+2 дена) и овде би требало се да се види веќе.
    Е сега, планирам да направам крвна слика сега неделава за да видам состојба на hCG и здравје таму пред прегледот уште една крвна слика чисто за споредба и докторот да има информации за вредностите.

Ве молам кажете ми што се треба да состои ова испитување првично? Што е битно? Дали е обична крвна слика + hCG или треба и нешто дополнително од хормони и сл.?
    :l:

8. Eho

Eho Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    175
    Не сум баш најстручна да ти одговорам, јас не испитував hCG, ама од што сум читала тоа се испитува главно на почеток за да потврдиш бременост, да видиш дали правилно се дуплира за да знаеш дали е правилен развојот, дали бременоста 'започнала' во ред. На докторот во 7+2 не знам колку би му значеле информациите за hCG, затоа што ќе те гледа на ехо и ќе може сам да процени од почетокот па до тој ден како се развивала бременоста, дали е се океј. Според мене, мислам немаш потреба да го правиш тоа, ама нека ти дадат мислење и останатите, може и други испитувале.

Инаку те разбирам дека не знаеш што и дали треба нешто да правиш, и јас го поминав истото, тешко ми беше да се стрпам. И сега ми е малку :) Бројам денови до следен преглед :D Ама гледај колку можеш да си смирена и опуштена. Битно е да се чувствуваш добро, ако можеш прави мали прошетки, храни се здраво, пиј течности, пиј си ги витамините (ако веќе пиеш фолна), и тоа е тоа :sun:

Последна измена: 5 мај 2025
  9. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    668
    Немаш потреба од бхцг. На 7+2 ќе слушнете веќе срценце. Направи си обична крвна слика ако сакаш

10. blodixx

blodixx Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2025
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    Благодарам за одговорот.
    Мене искрено ми е на мисла за hCG бидејќи на првиот преглед (4+2) не виде ништо и нормално рано беше, но не ми кажа да направам крвна слика само да продолжам со пренаталните витамини (пиев ПреМама, ми препорача Новалек).

Во почетокот пред првиот преглед имав неколку бледи линии на тестовите, па после почнаа темни убави позитивни, пред 2-3 дена пак правев и сеуште беше темна линијата. Ама без крвна слика не знам кое е нивото, дали се качува, бавно/брзо и слично.

Зарем не треба тоа да се следи?
    Пошто сега до втор преглед ќе бидам во 7+2
    Никоја од вас нема следено макар само hCG?

А инаку од симптоми имам само забрзан пулс повремено од 80-120bpm, повремени грчеви како предменструални, болка во половина понекогаш, повремен минимален исцедок (бело прање), поспаност, и од денес како мачнина на желудникот но не ме тера на повраќање. Што мислам дека е ОК за овој период.

На Nuny му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    1.586
    Бетата се испитува на 2 дена и треба да се дуплира за тие два дена. Немаш потреба да испитуваш сега пак. Според вредностите на ехото докторот ке ти каже плодот на која недела одговара

На blodixx му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    318
    Јас кога испаничив за исцедокот поради претходните спонтани му пишав на докторот да испитам ХЦГ ми рече.ништо да не испитувам( да не се трауматизирам оти било се ок) и Амин Господе помина сега терам 10та недела... Во среда сум на контрола и преплашена сум... Најубаво за ти да бидеш мирна направи со крвна слика ете со ХЦГ ама не се базирај на тоа акп рекол дека е ок тогаш не паничи.. Инаку исто сме паничарки... Јас малку одповеќе ... Ќе му верувам на докторот немам друго..

13. ORNEL

ORNEL Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2025
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    13
    Здраво на сите

Да ми предложите книги за трудници кои сте ги читале/читате во бременост?

На Mila0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bokace1

bokace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.982
    Јас отварам на google се што ме интересира читам . :)

На ORNEL му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bokace1

bokace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.982
    Немаш потреба од бета , доколу имало потреба самиот доктор ќе те прати на следење на бета.

За дополнителни испитувања матичниот ќе те прати , не си ја стресирај душичката :)

16. bokace1

bokace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.982
    Дали ви се затнуваат ушите?

17. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    318
    Не
    Само кога ќе легнам навечер носот затнат леле мајко.. И дури да се наместам за спиење ке ми дојди за во вц па тек сабајле заспивање...

На wonder woman5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    136
    Исто затнат нос ама од едната страна само цело време и никако не поминува.

19. Ena Mena

Ena Mena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    168
    Eve od moe iskustvo.Imav biohemiska bremenost i odma posle nea ostanav trudna sega sum 6 nedela,se nadevam ke bide vo red.Nema pravila.Jas imav eden spontan,pa ragaanje,pa sega biohemiska i eve ostanav odma feudna se nadevam ke bide se vo red.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ena Mena

Ena Mena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    168
    Devojki,edno prasanje dali vo bremenosta mora da se pijat vitaminite kako premama,ili femibion…..Vo prvata bremenost gi piev.Sega sum 6ta nedela i seuste nemam pocnato osven sto pijam metil folat i b12.Ne znam dali e lotreb onda fi vklucam.Sekako ke se konsultiram i so doktor no sakam vasi iskustva