Прво тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by LusySkyDiamonds, Apr 3, 2014.

1. srce-9

srce-9 Популарен член

И јас не сватив зошто. Не било убаво да седам по 8 саати на стол па ова па она имаш право на патолошка секако итн. Ајде сега жешко и почеток разбирам но ме збуни тотално

2. Eho

Eho Активен член

Штом само така го нафрлила, сигурно не мислела да те испаничи, туку го има кажано во смисла да го одмараш повеќе телото и да се 'штедиш', кога веќе постои можност. Не знам како оди тоа со патолошка, ама не се секирај и не си ставај стресови - битно сè е во ред, на следен преглед можеш да направиш пак муабет, па да си одлучиш што ќе правиш :hug:

srce-9 likes this.
  3. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Ако нема причина, не гледам зошто да седиш дома, бременоста не е болест.

srce-9 and anggell like this.
  4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Не си го земај на срце тој коментар. Мене матичниот од прв преглед ми вика ќе ти дадам боледување одма ако сакаш, еве 31 недела не сум искористила ни еден ден, ниту пак имало потреба фала Богу.

srce-9 likes this.
  5. emilijaem47

emilijaem47 Активен член

Здраво, правев торч и резултатите се во ред освен што за рубела ИГГ е +/-6.3 (граничен),а ИГМ е негативно. Гранична вредност за негативен <4.9, а за позитивен >9.9. Дали во ваков случај треба да се направат дополнителни испитувања и дали има шанси со ваков резултат скоро да сум прележала рубела?

6. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Здраво девојки, да ви се придружам и јас со позитивен тест :inlove: Според прв ден на предходен циклус, денес треба да сум 4+5. Се јавив да закажам за преглед на доктор, очекував дека ке ми закаже одприлика за две недели но ми рече дека може да дојдам во петок, тогаш би била 5+2.Нели е рано? Што треба да очекувам од тој преглед?

Lostinparadise likes this.
  7. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Здраво, честитки, од тој преглед ќе види каде е сместен сакусот, да се исклучи вонматерична и евентуално терапија и секако совети.

ForeverYoung likes this.
  8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

9. katce patce

katce patce Истакнат член

Zdravo izvinete za prasanjevo dali mozebi znaete komisijata so moja bukva e 2ra smena a mojata maticna 1va? A do denes mi bese boleduvanjeto od 2nedeli od ginekolog sea treba da se prodolzi od komisija.

10. Dzoka

Dzoka Истакнат член

Добра сум мила, малце настината ама тераме некако.. стигнав 25 недела :l: :o
    Бев на мирување скоро 6 недели поради хематом, сега фала Богу се повлече и почнав помалце да се раздвижам. Ти како си?

Feniksgirl likes this.
  11. Feniksgirl

Е баш ми е мило.:inlove: Со топлото како иде, заради тоа со прееклампсија што ти спомнаа. Добра сум, се чуваме па за месец и назад на работа.:|

12. srce-9

srce-9 Популарен член

Здраво на сите
    Ќе ве замолам за совет што пиете за лошење и одбивност на храна?
    8+1 сум денеска, уште од самиот почеток почна гадење, вртоглавици ,умор и премногу ми се спие.
    Пијам антиметил но пак неможам да јадам, се е со сила , дури и водава ми има никаков вкус. Благо неможам да замислам, зачинета храна никако...
    Ослабнав скоро 2кг.

13. Feniksgirl

Жалам. Еве како некој што скроз исто па и бетер му беше, завршив и на инфузии од дехидрација. Мене ништо не ми помагаше. Малку јогурт така ме освежуваше, кифличе некое и тоа беше тоа до 8ма недела, после ништо освен мастики, мастики џвакав и премногу ми олеснуваше. Како влегов во 13та недела воскреснав.

srce-9 likes this.
  14. Campanula

Campanula Истакнат член

Јас сум иста, 8+3 сум. Од што и да изедам мачно ми е. Од 6та недела хаос, тогаш завршив и на инфузии. Немам правила со храната, ако денес ми е ок со некоја храна, утредента повраќам од истата. Вода никако не можам да пијам, едно време можев газирана, сега ни тоа. Од се ми е мака. И претежно спијам. На работа едвај издржувам. Не знам до кога ќе трае ова.

srce-9 likes this.
  15. poker_face

poker_face Популарен член

До 12-13 та недела отприлика.

Јас денес комплетирам 13та недела и не можам да опишам колку е добро чувството да се вратиш повторно на своето, без мачнини и тегоби и без да се чувствуваш постојано уморно и како да те прегазил воз. Буквално како нов човек. Се што погоре пишавте го поминав, симнав кило две од нејадење и верувајте ми има светло на крајот од тунелот, ќе дојде брзо :)

Инаку мене ми препорачаа ѓумбир за мачнини. Најдобро ако најдете некои таблети или ако пиете пробиотици да ги земете оние на ProVen со ѓумбир внатре, зашто ѓумбирот сам по себе е јак на мирис и вкус за да го конзумирате така.
    Едни видов кај матичната ги имаше на флаерчиња Antimetil се викаа, ама обавезно консултирајте се со гинеколог ако ги земате (иако се на природна база).

Vegegirl and srce-9 like this.
  16. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Јас не пиев ништо, јадев само тоа што можам, најчесто печено лепче ми беше појадок со зденка, јогурт, ѓеврече, лиснато. Скара, месо, не можав да смислам, само лесна храна. На почетокот е така, а потоа па втор триместар кога ми се отвори апетит, мислам дека секоја храна ми беше преубава, со посебна сласт јадев :D.

praski4e, srce-9 and Puffy2019 like this.
  17. p.ilievska

p.ilievska Активен член

Мене ми помогнаа мастики лути и само што ќе се разбудев во близина чував долени крекери каснував 1 или 2. И до 12та недела ми беше така лошо.

srce-9 likes this.
  18. Tulip023

Tulip023 Активен член

Мене ни антиметил не ми помагаше, напротив мислам дека полошо ми беше од него. Така ми беше до 15та недела, при што два пати на инфузија завршив од дехидратација од повраќање. Тој период мислам само гевреци можев да јадам, од месо дури и од миризбата повраќав. И после тоа, одеднаш ми помина, веќе од 25та и апетитот ми се зголеми, ми се случи после тоа уште два три пати инцидентно да повратам ама не беше страшно.

Гледај ако можеш да внесуваш електролити во периоди кога не ти е прелошо, особено на топлово. Мене тоа ми помагаше за колку толку да ја задржам силата.

srce-9 likes this.
  19. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Феминки, како треба д асе однесува трудница на одмор, на плажа, 7ма недела?

20. poker_face

poker_face Популарен член

Како трудница би требало да се однесуваш сосема нормално, без да правиш некои проголеми промени во секојдневните активности.
    Обично не се препорачува трудници да се капат во базени, само во море, поради бактерии.
    Исто така не се препорачува костимот за капење (особено долниот дел) да седи предолго влажен на телото заради истата причина од погоре.
    Јас исто така би избегнувала и храна која е недоволно термички обработена, бидејќи може да содржи паразити (на пример суши, полу зготвено месо, риба и морски плодови).