Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    841
    Допаѓања:
    1.279
    И јас не сватив зошто. Не било убаво да седам по 8 саати на стол па ова па она имаш право на патолошка секако итн. Ајде сега жешко и почеток разбирам но ме збуни тотално

2. Eho

Eho Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    220
    Штом само така го нафрлила, сигурно не мислела да те испаничи, туку го има кажано во смисла да го одмараш повеќе телото и да се 'штедиш', кога веќе постои можност. Не знам како оди тоа со патолошка, ама не се секирај и не си ставај стресови - битно сè е во ред, на следен преглед можеш да направиш пак муабет, па да си одлучиш што ќе правиш :hug:

На srce-9 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.176
    Допаѓања:
    17.593
    Ако нема причина, не гледам зошто да седиш дома, бременоста не е болест.

На srce-9 и anggell им се допаѓа ова.
  4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.777
    Допаѓања:
    7.707
    Не си го земај на срце тој коментар. Мене матичниот од прв преглед ми вика ќе ти дадам боледување одма ако сакаш, еве 31 недела не сум искористила ни еден ден, ниту пак имало потреба фала Богу.

5. emilijaem47

emilijaem47 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2024
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    12
    Здраво, правев торч и резултатите се во ред освен што за рубела ИГГ е +/-6.3 (граничен),а ИГМ е негативно. Гранична вредност за негативен <4.9, а за позитивен >9.9. Дали во ваков случај треба да се направат дополнителни испитувања и дали има шанси со ваков резултат скоро да сум прележала рубела?

6. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    668
    Допаѓања:
    2.000
    Здраво девојки, да ви се придружам и јас со позитивен тест :inlove: Според прв ден на предходен циклус, денес треба да сум 4+5. Се јавив да закажам за преглед на доктор, очекував дека ке ми закаже одприлика за две недели но ми рече дека може да дојдам во петок, тогаш би била 5+2.Нели е рано? Што треба да очекувам од тој преглед?

На Lostinparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    1.118
    Здраво, честитки, од тој преглед ќе види каде е сместен сакусот, да се исклучи вонматерична и евентуално терапија и секако совети.

На ForeverYoung му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.816
    Допаѓања:
    12.733
  9. katce patce

katce patce Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    300
    Zdravo izvinete za prasanjevo dali mozebi znaete komisijata so moja bukva e 2ra smena a mojata maticna 1va? A do denes mi bese boleduvanjeto od 2nedeli od ginekolog sea treba da se prodolzi od komisija.

10. Dzoka

Dzoka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2022
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    338
    Добра сум мила, малце настината ама тераме некако.. стигнав 25 недела :l: :o
    Бев на мирување скоро 6 недели поради хематом, сега фала Богу се повлече и почнав помалце да се раздвижам. Ти како си?

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.816
    Допаѓања:
    12.733
    Е баш ми е мило.:inlove: Со топлото како иде, заради тоа со прееклампсија што ти спомнаа. Добра сум, се чуваме па за месец и назад на работа.:|

12. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    841
    Допаѓања:
    1.279
    Здраво на сите
    Ќе ве замолам за совет што пиете за лошење и одбивност на храна?
    8+1 сум денеска, уште од самиот почеток почна гадење, вртоглавици ,умор и премногу ми се спие.
    Пијам антиметил но пак неможам да јадам, се е со сила , дури и водава ми има никаков вкус. Благо неможам да замислам, зачинета храна никако...
    Ослабнав скоро 2кг.

13. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.816
    Допаѓања:
    12.733
    Жалам. Еве како некој што скроз исто па и бетер му беше, завршив и на инфузии од дехидрација. Мене ништо не ми помагаше. Малку јогурт така ме освежуваше, кифличе некое и тоа беше тоа до 8ма недела, после ништо освен мастики, мастики џвакав и премногу ми олеснуваше. Како влегов во 13та недела воскреснав.

14. Campanula

Campanula Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2020
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    241
    Јас сум иста, 8+3 сум. Од што и да изедам мачно ми е. Од 6та недела хаос, тогаш завршив и на инфузии. Немам правила со храната, ако денес ми е ок со некоја храна, утредента повраќам од истата. Вода никако не можам да пијам, едно време можев газирана, сега ни тоа. Од се ми е мака. И претежно спијам. На работа едвај издржувам. Не знам до кога ќе трае ова.

15. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    3.589
    До 12-13 та недела отприлика.

Јас денес комплетирам 13та недела и не можам да опишам колку е добро чувството да се вратиш повторно на своето, без мачнини и тегоби и без да се чувствуваш постојано уморно и како да те прегазил воз. Буквално како нов човек. Се што погоре пишавте го поминав, симнав кило две од нејадење и верувајте ми има светло на крајот од тунелот, ќе дојде брзо :)

Инаку мене ми препорачаа ѓумбир за мачнини. Најдобро ако најдете некои таблети или ако пиете пробиотици да ги земете оние на ProVen со ѓумбир внатре, зашто ѓумбирот сам по себе е јак на мирис и вкус за да го конзумирате така.
    Едни видов кај матичната ги имаше на флаерчиња Antimetil се викаа, ама обавезно консултирајте се со гинеколог ако ги земате (иако се на природна база).

На Vegegirl и srce-9 им се допаѓа ова.
  16. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.176
    Допаѓања:
    17.593
    Јас не пиев ништо, јадев само тоа што можам, најчесто печено лепче ми беше појадок со зденка, јогурт, ѓеврече, лиснато. Скара, месо, не можав да смислам, само лесна храна. На почетокот е така, а потоа па втор триместар кога ми се отвори апетит, мислам дека секоја храна ми беше преубава, со посебна сласт јадев :D.

На praski4e, srce-9 и Puffy2019 им се допаѓа ова.
  17. p.ilievska

p.ilievska Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    68
    Мене ми помогнаа мастики лути и само што ќе се разбудев во близина чував долени крекери каснував 1 или 2. И до 12та недела ми беше така лошо.

18. Tulip023

Tulip023 Активен член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    177
    Мене ни антиметил не ми помагаше, напротив мислам дека полошо ми беше од него. Така ми беше до 15та недела, при што два пати на инфузија завршив од дехидратација од повраќање. Тој период мислам само гевреци можев да јадам, од месо дури и од миризбата повраќав. И после тоа, одеднаш ми помина, веќе од 25та и апетитот ми се зголеми, ми се случи после тоа уште два три пати инцидентно да повратам ама не беше страшно.

Гледај ако можеш да внесуваш електролити во периоди кога не ти е прелошо, особено на топлово. Мене тоа ми помагаше за колку толку да ја задржам силата.

19. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    142
    Феминки, како треба д асе однесува трудница на одмор, на плажа, 7ма недела?

20. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    3.589
    Како трудница би требало да се однесуваш сосема нормално, без да правиш некои проголеми промени во секојдневните активности.
    Обично не се препорачува трудници да се капат во базени, само во море, поради бактерии.
    Исто така не се препорачува костимот за капење (особено долниот дел) да седи предолго влажен на телото заради истата причина од погоре.
    Јас исто така би избегнувала и храна која е недоволно термички обработена, бидејќи може да содржи паразити (на пример суши, полу зготвено месо, риба и морски плодови).