Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    4.626
    И избегнување сончање и изложување на сонце од 11 наутро до 17 часот попладне.

На poker_face му/ѝ се допаѓа ова.
  2. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    142
    Од сѐ, најтешко ми паѓа сончањето
    Океееј феминки, а целосен ли костим носите или дводелен? Мислам, има ли нешто врска? А креми за сончање?

3. MorskaSirena

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    4.626
    Јас до негде 20та недела носев дводелен ама долниот дел со висок струк. После тоа едноделен, ама тоа јас пошто не ми е убаво да ми се гледа стомакот. Иако е се тоа во ред и нормално, не се осекам удобно ако ми е цел стомак гол.
    За креми користам со 50ка фактор оние за бебиња што се за од 0+

На simpleewa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    142
    А за пливањето не прашав?

5. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    3.577
    Зависи што ти е полесно. Дводелен ако носиш ќе можеш долниот дел полесно да го менуваш.

А за крема за сончање јас би ти препорачала крема исклучиво со физички филтри. Знам дека некои гинеколози велат дека е во ред да користиш и крема со хемиски филтри, ама повеќето ќе ти кажат дека со физички филтри е побезбедно а и јас сепак сум за посигурната варијанта.
    Причината зошто го зборувам ова е затоа што физичките филтри ги блокираат УВ зраците а хемиските ги апсорбираат. Плус што имаат штетни состојки кои исто така се апсорбираат во телото и преку тоа може да стигнат до плодот.
    Уште една причина зошто да ги избегнуваш е поради тоа што си во првото тромесечие кое воедно е и клучно за развој на сите витални органи кај плодот.

Инаку малку е потешко да се најде таква крема бидејќи сите комерцијални што ги знаеме (Carroten, Nivea, Garnier, Black-Up итн. се со хемиски филтри и лош состав) и малку потешко се размачкува по телото т.е остава бели траги, ама ќе се справиш со тоа. Јас ја купував на Алверде од ДМ.

На Puffy2019 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    1.503
    Јас имав дводелен и баш со мерак си го шетав стомакот на плажа искрено.
    Имав коментари од мајка ми и после од баба му на маж ми, као зашто не сум земала целосен, на бабата не и реков ништо, мајка ми баш ја прашав "а зошто, срамота со стомак па да го кријам?".
    Така да како си се чувствуваш ти најубаво, таков земи си.

Крема за сончање 50, не мораш да седиш премногу на сонце. Си бев под сенка јас.

Море смееш, езеро и базени не.

На joy1 и Puffy2019 им се допаѓа ова.
  7. Anicka_

Anicka_ Активен член

Се зачлени на:
    4 март 2023
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    7
    Здраво девојки, бремена сум 4 недели и 3 дена немам некои симптоми освен потечени гради кои еднаш ме болат повеќе еднаш помалку, малку грчеви во стомакот, но денес имам како остри болки кои траат неколку секунди во анус како да ме прободува нешто, дали е тоа нормално или не?

8. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    1.114
    Да, нормално е во бременост, така како штрекање наеднаш ќе дојде, баш во анус, ги имав и јас, ама не е често пр. 2-3 во ден.

На Anicka_ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.102
    Луѓе помагајте значи умирам од повраќање ;( Не антиметил, крекери, бисквити значи ништо не помага. Само што ќе отворам очи директ на повраќање, да е само од сабајле ајде ама по цел ден со недели, не се издржува веќе на раб на лудило сум ;(;(

10. EarthFire

EarthFire Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    909
    Јас не знам друго чаре сем ова. Плазма кекси земаш?
    Ако ништо не помага, чак ни антиметил....знај дека ќе престане за некое време.

11. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.102
    Аман веќе 12+4 сум како да сум 50+4 ми се смачи животот ;(:x

12. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    1.503
    Исцрпувачки е малце и колку и да не ти звучи утешително во моментов, поминува.
    Пробај со мастика, советот ми е од другарка на која и помогнало тоа.

13. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    164
    И мене ништо не ми помагаше до 17та недела и влегов во 5ти и ми исчезна се.. многу е измачувачки тој период кој имал симптоми знае

14. MorskaSirena

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    4.626
    Зависи. Кај секој различно. Јас со првата бременост повраќав до 9ти месец. Не како во првоте 13/4 недели ама по еднаш на ден си дремев над шоља до 9ти.
    Е оваа бременост ми поминаа мачнини и повраќање негде измеѓу 14 и 15та недела

15. Anicka_

Anicka_ Активен член

Се зачлени на:
    4 март 2023
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    7
    Девојки а дали е нормално градите еден ден да се многу потечени и да болат следниот помалку па пак повеќе и така секој ден различно?

16. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.173
    Допаѓања:
    17.591
    Да, нормално е.

На Anicka_ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Harper

Harper Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    7.936
    Здраво девојки. Од утре сум 9та недела, дали е нормално од време на време да имам болка во јајници? :worried: Исто сега последните денови во спиење осеќам некогаш како "тргање" долу во пределот на матката, како притисок. Се надевам нормално е. Претходниот понеделник бев на ехо, се беше ок. Ама преплашена сум и буквално паничам за се..

На srce-9 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    841
    Допаѓања:
    1.279
    Нормално е.
    Јас сум 9+3 и исто така осеќам болка во јајниците и во пределот околу папокот, почесто се случува ноќе на спиење и ми е мака, се будам по 100 пати, спијам со мало перниче да ми биде допрено на стомакот. По 100 пати ми се мокри и како да не се испразнувам целосно, ми се гади од скоро све, особено водата никаков вкус ми има, се уморувам брзо, вртоглавици....(facepalm)

На Harper му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Harper

Harper Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    7.936
    Исто, 4 пати обавезно станувам за во вц и буквално од 5 голтки вода ми се оди. Гадење имав до пред 1 недела, сега немам ич :?:. Од симптоми само мокрење и сега болка одвреме навреме, фала му на бога. А паничев/ам и за тоа, дали е нормално да ги немам...
    Ваљда ќе се "навикнеме", или ќе паничиме цела бременост за нешто :lol:

На srce-9 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    841
    Допаѓања:
    1.279
    Мене ми е втора бременост после 6 години. Тогаш немав мачнини со храна и вода а сега се е контра од тогаш.
    Нема правила за ништо, останува да се навикнеме и да биде се во ред тоа е најбитно другото се издржува

На Harper му/ѝ се допаѓа ова.