Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    102
    Zdravo,jas sum tuka so tebe blisku posledna menstruacija na 09.02.Prethodnata bremenost ja vodev kaj Jani poradi trombofilija i bockav kleksani cela bremenost,se si bese vo red sega malata im 19 meseci.Jas vednas stom vidov pozitivna beta bo ponedelnik proveruvav,denes bev kaj Jani,me bocnaa za hemostaza i mi prepisa pak kleksani

2. InaInax

InaInax Нов член

Се зачлени на:
    7 февруари 2026
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Дали примаше и ти аспирин и фолна пред забременување, мене ми препорача да не прекинувам да продолжам преку еден дем и секој ден да буцкам клексани до првиот преглед кај него за 10дена

На Tin1a4 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    102
    da isto metyl folna i metyl b12,aspirinot mi rece da ne go pijam deka vcera imav malku bledo rozevo krvarenje,samo kleksan da bockam do naredn kontrola za mesec i pol

4. Indi96

Indi96 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    543
    I mene mi bese posledna menstruacija 09.02 , vcera ispitav Bhcg 1322 bese i pozitiven test
    Dali bevte vie na prv pregled?

5. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    102
    Da bev ama ne se gledase nisto na eho,kaj mene beta bese 229 vo ponedelnik.Dali vie bevte na eho?

6. Indi96

Indi96 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    543
    Bev da i samo zadebelen endometrium se gledase

7. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    102
    Isto i kaj mene.Iskreno jas malku se isplasiv deka ne se gleda nisto,maticniot mi rece za edna nedela na kontrola ,a beta da povtoram na 7 den od prethodnata da vidime dali raste pravilno.

8. Indi96

Indi96 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    543
    Da isto i mene mi rece za slednata nedela da odam

9. steffy05

steffy05 Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2026
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    10
    Давајте некој совет за запек. Веројатно од пролутексот последните 3 недели сум на огромни маки.
    Мислам дека ми се појавија внатрешни хемороиди, а и јадев само сува храна поради мачнините... еве сега резултатот 6 дена не сум појдена во вц.
    Вчера дури прокрварев од хемороидите а ништо не направив...
    Јадев суви сливи, компот од сливи, кисели краставички, супи, салата, киви... ништо не помогна само уште повеќе се натрупав со храна. Ве молам некој совет ми треба инстантно решение, неможам да издржам уште еден ден без да отидам во вц.

10. Candle

Candle Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2024
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    73
    Напиј се чаша млака вода со лимон исцеден внатре и лажичка мед. Најубаво насабајле на гладно одма ќе те натера во вц, ама пробај секако

11. Maricheee

Maricheee Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    98
    Ај пробај топло млеко со бисквити како попара... јас секој пат кога јадам тоа, дијареа ме фаќа одма :D пробај може ќе ти помогне. А нај омилено јадење ми е

На Amellie и steffy05 им се допаѓа ова.
  12. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    642
    Ако не помага ништо, има еден сируп Смокван, дозволен е во бременост, мене одма ми делуваше

На steffy05 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. InaInax

InaInax Нов член

Се зачлени на:
    7 февруари 2026
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Јас бев, матичниот виде сакус ми потврди бременост и ми закажа за 7 дена од тој ден веќе 5 недела и некој ден ќе бидам да се види срцева акција, се надевам дека нема да бидам рано и не добив никакви дополнителни насоки, бидејки ми е прва бременост не знам како оди текот на прегледите испитувањата..

14. Amellie

Amellie Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2015
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    189
    Со лесно!

Јас сум моментално 11недела и 6дена, прва бременост, без хронични состојби и досега вака ми се одвиваа прегледите:

- Прв преглед кај матичен гинеколог во 5недела и 5 ден. До тогаш телефонски се чув еднаш ми кажа да не вежбам стомачни, да не дигам тешко и да немам односи. Продолжив со пиење пренатални витамини (почнав да ги земам 1 месец претходно кога и најавив дека сакам да забременам). На првиот преглед ми направи ехо, востанови дека бременоста е во матка, се чу и слабо срцебиење, ми зема брисеви, а ПАП не направи затоа што правев 1 месец претходно. Ми потврди термин за пораѓај согласно последна менструација.

- Втор преглед кај матичен по 2 недели, односно кога бев 7 недела и 4 дена. Повторно ехо, сѐ е ко што треба, и ми даде упат за крвна слика, ТОРЧ, тироида и испитување крвна група. Јас ги направив на Државна болница. Како што ги земав резултатите и ги праќав и ми потврди дека се уредни. На вториот преглед ми даде да пијам и магнезиум, 2 пати на ден затоа што сум слаба и имав грчеви (бебето беше имплантирано према едниот рог на матката).

- Трет преглед кај матичен во 10недела и 1 ден, пак ехо, сѐ беше добро. Уште еднаш ги провери сите крвни анализи и потврди дека се уредни. Ме праша дали сум размислувала за НИПТ и реков да, ме поддржа да го направам ако сум во можност. И ме поддржа за првиот скрининг да закажам и второ мислење.

- Четврти преглед кај матичната пред да го направам НИПТ тестот да се увериме дека се е ОК на ехо, пак потврди дека е добро.

- Во 11 недела и 2 дена го направив НИПТ, сѐ уште чекам резултати.

За понатаму што следува - имам прв скрининг кај матичната во 12 недела и 2 дена. И друг прв скрининг кај Димчев во 13 недела и 3 дена (немаше порано термин).

ТЛДР - на преглед кај матична на секои 2 недели, крвна слика и испитувања во 7/8 недела. НИПТ од 10/11 недела. Прв скрининг од 12 недела.

Со лесно!

П.С. Жан Митрев клиниката периодов организира некое онлајн предавање баш за прегледи во бременост, види кај нив на сајт/социјални мед. :)

На st-el му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    102
    Koj den od menstruacija se vide sakus na eho?

16. Indi96

Indi96 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    543

17. Srcencemalo

Srcencemalo Нов член

Се зачлени на:
    Петок
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки сакам да ве прашам, имам низок притисок и пијам апчиња од гинеколог што ми ги препиша но мислам дака уште толку ми го бутат притисокот, денес го барав но не добив одговор? И ако ноже да ми кажете добар гинеколог во куманово ?

18. flawlessss

flawlessss Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    142
    Какви апчиња пиеш? И јас сум со низок, а ако си прв триместар нормално е да се осеќаш омалаксано и да немаш сила

На Srcencemalo му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Steffy16

Steffy16 Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2025
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    7
    Денес сум 5та недела + 3 дена. Дали е нормално да немам буквално никакви имптоми?

На Radana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Stonegirl

Stonegirl Нов член

Се зачлени на:
    5 март 2026
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Пијај навечер магнезиум рапид ( прашок). Дозволени се и се препорачуваат во бременост, освен ако немаш многу низок притисок. Многу помагаат