Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. TeddyBear_22

TeddyBear_22 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2023
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    369
    Да, нормално е да се јават покасно поизразени симптоми, а нормално е и да ги немаш ич ако си таква среќа :)

На Steffy16 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Алек***

Алек*** Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    2.606
    Биди среќна што ги немаш.Во првата бременост почнаа од 5 до 16 та недела.Ицрпеност,малаксаност со повраќање до16 недела.Дури и на ифузија завршив.

На Steffy16 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Radana

Radana Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2025
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    371
    Најнормално, јас сум 15та неделаа до сега ниту еднаш не сум имала гадење од било што! Од почеток до сега, се надевам дека така и ќе продолжам, си јадам се, дури немав ни поспаност, омалаксаност или некои класични симптоми на бременост!! Уживкај си! :inlove:

На Sim., Steffy16 и Minkaa1988 им се допаѓа ова.
  4. Minkaa1988

Minkaa1988 Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2026
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    Колку ме смири. Јас сум 10 недели и 3 дена и ниту еднаш не ми се згади или да имам повратно..ниту пак ме боли нешто и се си прам филмови и ме фаќа паника да не нешто не е во ред ..Си велам можеби е поубаво да имаш симптоми

На Radana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sim.

Sim. Истакнат член

Се зачлени на:
    13 февруари 2023
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    132
    Me utesivte i mene bes sea so komemtarive so denovi listam forumi da procitam vakvi iskustva
    Ja sum 7 i 3dena so ivf bliznaci
    I nikako nemozam da se ubedam deka sum trudna iako gi vidov na eho i slusnav srceva
    Nemam nikakov simtom sekoj den gi baram ,samo gradite me bolea i mi potekoa ama mislam deka veke i ne me bolat .. nzz dali da se raduvam so nemam simtomi ili ne hahahahha
    Nemozam da docekam kontrola

На tambelina и Radana им се допаѓа ова.
  6. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    880
    Еве и ја во клубот на среќните без симптоми да се пријавам :D 11та недела и нула гадење ни повраќање а со бебе е сѐ како што треба. Единствено што сум некако отечена и имам качено 3-4 кг поради тоа, така што не знам што е подобро(facepalm)

На Sim., Minkaa1988 и Steffy16 им се допаѓа ова.
  7. Minkaa1988

Minkaa1988 Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2026
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    Ама скрос исто како да не сум бремена само што јас имам сега стомаче и ме заболува градиве..Да се чудиш што е поубо ,а баш денес бев на преглед се е таман

На ...Arthemisia..., Sim. и Steffy16 им се допаѓа ова.
  8. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.823
    Допаѓања:
    12.314
    Блазе вас што си немате некои симптоми што ве мачат :lol: јас сум трудна со второ, сосема различна бременост од првата...тогаш имав мн повеќе симптоми ама за брзо поминуваа...сега немам мн освен што ми се спие премн, функционирам со 10% енергија :yawn: го оплакав цел свет, од растение до човек до животно :rofl: болки во гради од 8ма недела амаа нај веќе ме мачат гадењава...почнаа попладне на почетокот за до ден денес да си ги имам преку цел ден..е ваква сум :envy: ама не повраќам :D некоја мама со вакви симптоми? Дајте лек за мачниниве, ништо не сум пробала до сега :angel:

На ...Arthemisia... му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.039
    Допаѓања:
    15.313
    Само мастики ми помагаа. Се утепав од џвакање, друго ништо. Од 5та недела 24/7 ми се гадеше, ни спиев ни јадев.

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. InaInax

InaInax Нов член

Се зачлени на:
    7 февруари 2026
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Дали е нормално после вагинално ехо да се појави крварење и тоа кафено, како стара крв, како последни денови од циклус? На бришење се појави, немам никакви болки други. Иначе бременоста добро напредува за 6 недели. Дали некој има искуство со ова, дали е алармантно да барам лекар?

11. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.067
    Допаѓања:
    14.522
    Нормално е, кај мене во 3 ти месец кога брис ми земаше ми се појави. За ден, два ќе се повлече. Ако мислиш нешто дека е невообичаено за твоето тело консултирај се пак со докторката да си мирна.

12. Stonegirl

Stonegirl Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2026
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    5
    Буквално исто мене ми се случи вчера. Завчера имав преглед вагинален, бремена сум 6 недели, кога си дојдов дома, по неколку часа, на бришење кафено. Од памет се извадив. Истото се повтори уште два пати, а потоа тоа се е океј, чисто како и предходно. Најверојатно е од прегледот..

13. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    102
    Kako se spravuvate tie sto imate macnini,gadenje i povrakanje,a treba da odite na rabota?Dali moze da se izvadi boleduvanje nesto,bidejki traat dolg period i neizdrzlivo e.So prethodnata bremenost imav povrakanje do 15-16 nedela nekade od pocetok,iscrpuvacki bese ,sto i da vnesev povrakav.Eve i sega istoto pocnuva,dolg period e i da otvoram boleduvanje dve nedeli max posle sto?

14. flawlessss

flawlessss Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    154
    Патолошка

15. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    102
    A kako se otvora patoloska i kolku vreme moze da se bide na patoloska?Mene maticniot mi otvori boleduvanje dve nedeli so sifra prekumerno povrakanje,dali so taa sifra posle na komisija ke mi prodolzat uste dve nedeli i dali treba nekoj izvestaj od oddelenie?

16. flawlessss

flawlessss Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    154
    Не сум на патолошка за да би знаела детално, но тоа што го знам е дека највеќе до 45 дена пред пораѓај со тоа што секој месец ти го продолжува комисија, нормално со препорака од гинеколог специјалист од државна по извршен преглед. Најдобро матичниот прашај го, он треба да ти закаже термин на државна, па таму ќе им објасниш дека никако не си способна за работа, повраќања, болки, лошење, губење свест итн.

17. Frida-

Frida- Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    633
    Јас се полевав со кожувчанка газирана вода, рупурут гризев кога ептен не можев да издржам (јас сум од оние што им е лошо ама пак си бараат што да си грицнат :D) и орбит мастики!

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Indi96

Indi96 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    546
    Jas od denes otvoriv boleduvanje poradi macninive , preku cel den imam gadenje i nemam energija
    Od kaj maticniov mi otvorija edna nedela samo tolku mozele za poveke trebalo so izvestaj

19. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    880
    2 недели од матичен, потоа ти треба извештај од специјалист. Значи да те прегледа специјалист и да даде препорака за боледување. Со тој документ одиш кај матичниот да ти дадат барање за продолжување на боледувањето, и со тоа барање одиш на комисија (во Букурешт ако си од Скопје). Комисијата го продолжува и одиш кај матичниот пак да ти даде ИСР образец кој треба да им го пратиш на работа (или да го однесеш сама во фондот за здравство). И така секој месец до 45 дена пред породување. Има тема на форумов за ова, ама слободно пиши ми ако нешто не ти е јасно.

На Amellie му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Љубофче

Љубофче Нов член

Се зачлени на:
    6 март 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    Девојки здраво. Дали на некоја од вас и се има случено да во 9та недела и 6 дена симптомите на повраќање и гадење да се повлечат, скоро да исчезнат и тежината некако како да ми се намали и заморот.
    Дали ова треба да ме плаши, а само пред неколку дена бев на контрола се си беше ок ..