Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    635
    Мене брисеви ми рече докторот после рез од приска

2. pipi-corapa

pipi-corapa Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    34
    И мене ми рекoa пoсле скрининг и прискa. Инaку денес некaкo глaвoбoлки имaм, прв пaт пoсле 9 недели (зaштo вooбичaенo си имaм глaвoбoлки). Лимoнче исцедив дa се oсвежaм се нaдевaм ќе пoмине :)

3. DaniAna

DaniAna Активен член

Се зачлени на:
    17 септември 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    34
    Nebev denes ke cekam uste posle ponedelnik ke odam , tel se slusnavme mi dade samo linex lady caps . bideki imav malo cesane dolu ... za preventiva

4. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Јас денес кај матичната бев, као за брисеви пошо така ми рече д-р од ремедика - а матичната ми вика рано е, јас не ги правам пред првиот скрининг.
    Ми даде упат за лабораторија и крвна група+рх фактор (пошо картончето од возачката којзнае кај ми е)
    Скрининг веројатно на 11+1 или 11+4 во Ремедика, пошто секако еден од тие два дена морам да идам за мислење за боледување. Одма после тоа - приска во државна, со приоритетен (пошо матичнава не ми закажала на време, па сеа ќе си чекам)
    Од симптоми - буквално се ми исчезна. Веќе ни градите не ме болат, можеби само минимално.
    Мокрење - нормално, не зачестено. Единствено некои благи грчеви кај препоните навечер, ништо друго.
    Вие како сте?

5. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    srcka zosto so prioriten za vo drzavna za priskata jas bev pred nedela ipol nekade samo maticnata vecerta pred da odime mi dade list eden i upat najobicen i direkt utre denta si otidovme drzavna malce pocekavme poso imase pred nas nekolku oni odat po kniski tamu kako se podredeni i zavrsivme za 2 min vnatre ... a i jas taka mislev deka se zakazuva ili cekanja so ti znam sve se iznasluvav a nema vrska odi si slobodno so upat :)

a za simp @izmislena sve ja posle 12 nedela veke ko normalna sum mi se desava nedelno ednas kiselini onaka da povratam gradive minimalno me bolat grcevi cat pat ne se ni primetuva mokrenje normal so se veli a samo sega stomak mn pocinja da cesa i gradive se poeke :D :D pocinja da rasti :)

Последна измена од модератор: 14 април 2017
    На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    На страната на Ремедика го нема ценовникот па затоа да прашам некој ако знае колку се цените за прегледите зошто слушнав дека се поскапени а никаде нема да се видат.

7. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    epa toa e toa - prioriteten upat. taka i jas ke idam... nema ona da mi zakaze termin so den i saat pa zatoa taka.

Za pregled so 4d eho - 2100. Tolku mi zemaa mene pretposledniot pat A posledniot 1200 - ama samo kako konsultacija mi go zapisaa poso veke redoven pacient sum tamu.
    Kaj kogo sakas da ides i za sto?

Последна измена од модератор: 14 април 2017
  8. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    ne bese prioriteten ako ne se lazam obicen list bese so vikam :D ama kako i dae ne se sekiraj brzo se zavrsuva samo odi posabajle porano

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.161
    Зa прискa не се зaкaжувa сo термин, сo oбичен упaт oдиш и ти вaдaт крв. Тoлку е. Јaс кoгa бев, oтидoв пoсле скринингoт истиoт ден пoплaднетo, oкoлу 16:30 беше, никoј немaше.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  10. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Па зашо матичнава ми рече дека биле закажани сите термини и дека ќе мора приоритетен? И д-р од ремедика ми рече - закажи си на време за да не чекаш...
    Сабајле се вратив од кај неа? Нема врска, ќе ми даде што ќе ми даде и ќе завршам работа надежно - брзо

На anitza123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.161
    Пa не знaм, и јaс еве се чудaм кoгa прoчитaв. Сите термини зa скрининзи нa ГАК се зaфaтени месец oднaпред, дa не мислеле нa тoa? Инaку нaвистинa, зa крв вaдење не се чекa мнoгу.

12. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Леле ако може да ме утнала, ќе се убијам. И кажав дека скрининг во ремедика ќе правам...
    Инаку колку чини скрининг и приска на ГАК?

13. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    nema vrska nisto takvo nema kako so rece i @Annath vo sekoe vreme nekoj ode ja znam edna vo 14h si otisla i zemale krv .. najobicen upat si e toa kolku za dokymentacija sve i jas ko tebe so trista uma si bev pa demek mn cekanje pa zakazuvale po nedela dena so ti znam i a maltretirav samo besvrska maticnata :D

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.161
    Не се плaќa ништo сo упaт oд мaтичен гинекoлoг. Јaс сaмo прискa прaвев, скринингoт матичната ми гo прaвеше. Oтидoв дентa зa скрининг вo 14:00, пoсле тoa ми дaде упaт и сo мерките прaвo oтидoв нa ГАК. Првo ме виде дoктoркaтa штo ме пoрaѓaше (и тaa ми нaпрaви скрининг, сaмo нејзинoтo не беше тoлку детaлнo кaкo кaј мaтичнaтa), пa ми зедoa крв.
    Инaку, oвa штo ме гледaше дoктoркaтa штo ме пoрaѓaше не е регулaрнo зa сите, сепaк тaa ми беше врскaтa тaму, ме гледaше и пo пoтребa вo текoт нa целa бременoст.

15. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Сега планираме да одиме да видиме дали има нешто или не :). Значи прв преглед а понатаму ако има нешто да продолжиме со останатите прегледи. Е сега работата е што претходно кога сум одела некогаш ми наплаќале околу 2000, а некогаш и брисеви и многу повеќе. Колку отприлика би ме чинело да знам да си планирам.

16. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    ако нејќеш таму брисеви - нема да ги правиш. јас никогаш не правам таму такви испитувања, самиот доктор ми вика - шо ќе даваш пари тука, напрај си ги кај матичната :))
    инаку толку е - 2100 е прегледот, ама ако си фатиш ред кај докторот - нема секогаш толку да ти наплаќа. Некогаш нема да те внесува во системот и нема ич да ти наплати...уствари се зависи од докторот, затоа те прашав кај кој сакаш да одиш, имаш некаква препорака или?
    Со среќа да е... да има НЕШТО големо :)

17. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Ќе видиме :). Инаку секогаш сум кај др. Снежана Стојковска. Ама не ми кажала за брисеви да правам кај матичен гинеколог. Не ни знам дали имам матичен зошто кај неа сум со години, еднаш годишно контрола и до сега се било во ред. Никогаш не сум била кај друг доктор.

18. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Ако си трудничко обавезно мораш матичен да имаш. Мислам секако мораш, ама сеа па ептен...
    А ете глеаш како се разликуваат докториве и таму. Јас сум кај Хаџи-Лега, имав компликации и ме коштаа скапо „поправките“. Ама секогаш бил фер и имал предвид дека не сум богаташ за да ми наплаќа повеќе од што треба или да не ми скрати кога ќе може...
    А и друго е еднаш годишно да идеш, друго е на 2-3 недели или месец.

19. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Eпа баш затоа ме интересираше какви се цените зошто ако има нешто секако ќе треба почесто да одам и јас. Само да биде се во ред, друго не ми е важно. А и нека стават ценовник на страната.

20. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Има еден што може од друг линк да се спушти ама стар им е. Можеш да си прашаш таму кога ќе отидеш, или на телефон - имам прашувано: колку кошта ова и ова...
    Ако имаат однос сите доктори таму како мојот-тогаш би требало да не го плаќаш секој преглед по 2100. А топло ти препорачувам да си избереш матичен затоа што брисеви, ПАП ти се бесплатни кај матичен, исто за ако ти требаат некакви рецепти, упати за на ГАК (пример за приска за Даун), боледувања, па здравје и породилно - само матичен може да ти ги даде. Овие во ремедика не вршат такви услуги.