Кога бев бремена првиот пат отидов кај гинекологот и ме провери на ехо не виде ништо пошто бев најверојатно 3 или 4 недели, па потоа рече преку крв ќе се увериме дали се работи за бременост или вонматерична бременост. тоа беше бременост но за жал го изгубив плодот ден потоа
Јас му верував на мојот доктор што ми рече - домашните тестови се точни, сега одмарај и уживај, прв преглед во 5+ недели затоа што порано ништо нема да се види. Џабе и бети и свашта пошто ако и недај боже е вонматерично, ќе се види на ехо. Се друго е живо малтретирање.
Да имало случаи такви и мене не ми беше јасно како може да се случи тоа. Сепак никој не ти гарантира дека тоа е сосема безопасно нели? кај мене докторката едвај го најде левиот јајник на пр. и ми изгледаше толку неспособна што ме пушти кај еден нејзин колега да го видит случајот. јас сите можни испитувања ги направив и се беше во ред, дури и на патологија однесов ткиво што излезе од мене и тука немаа најдено ништо. затоа сега ќе чекам за да ме прегледет со абдоминалното ехо
Затоа се оди кај искусен доктор. Мене и матичната и докторот што ми ја следи бременоста ме гледаа со вагинално, внимателно - и ете ништо не се деси. Не верувам дека ако докторот е искусен може да ти направи беља од вагинално ехо.
Глупости живи е тоа. Јас со првото кога бев бремена, матичниот исто ми кажа дворога матка или така нешто, па можело компликации не знам што а јас веќе бремена, во Систина ми вика докторот, како прво сега ти си бремена, не можам да кажам дали формата е дворога или не. Што значи ништо страшно, никакви компликации немав, си износив детенце се најубаво до крај ич не се замарајте со такви глупости, тоа ти е форма на матка, како што имаме различна боја на очи и разни форми на матки има
Не знам што да мислам. Оваа Јасна во Охрид замисли немаше приметено дека бебето на една жена нема ребра на едната страна. Се запрепастив, замисли приватна ординација е и воопшто не се замарат мн мн со пациентките..
Мењај ја одма. Кај неа идеш и ти? Нема некоја друга подобра приватна ординација? Се гледа формата на матката и во бременост. Мене ми е благо срцевидна матката и покрај отстранување на септум, двапати кај различен дежурен ради некои компликации идев - и двајцата видоа дека матката е срцевидна.
Не идат во обзир да одам кај нејзе сега. ако не приватно ќе одам во државно и таму имат добри гинеколози
Не знам, јас моето искуство го кажав, може некои се гледаат некои вакви посложени роги двороги не ахах
консултирај се со пријатели, роднини...да ти препорачаат некој супер доктор.. јас лично не би идела кај било кој. и многу е битно да имаш доверба во докторот, така ќе си бидеш најмирна, а тоа е најважно во бременост. ајде уживај сеа и не се оптеретувај со бета хцг. ) се гледаат... ама тоа не значи дека ќе има проблем во бременост. и стороги да се - ако решило бебчо да расте - ќе си расте и точка.
Mene maticnata mi barase predhodno pisuvav deka mn rano mi detektira na domasen test ne i se veruvase i me izplasi demek da ne e od predhoden ciklus poradi toa moze da e vonmaterico itn ... trista gluposti bitno sega bebusto ima srcence Imene me izpanici ovde prva bremenost posle 3 god . probuvane po priroden pat bez nikakva terapia ... No edno znam dobiv poddrska od forumov i site prekrasni mamicki i samo veruvav deka moeto macence raste i e tuka vo mene samo si go galev i na sleden eho go vidov opustise i uziva ... inaku maticnata me gleda vaginalno a dr . Drita Preshova od sante plus mi rece da ne dozvoluvam poveke i sega na maticen samo poradi upatite inaku dr. Drita ke me prati
Zdravo mamicki, Jas sega sum 9ta nedela vo osmata bev i doktorot mi rece ziv zdrav plod 2cm golem da ne se grizam i mi gi prodolzi dabrostonot i plus mi dade reglan so bedoxin dva pati na den zasto me ubija kiselinive i povrakjanjevo. pa mi rece za 4 nedeli na kontrola znaci vo 12tata nedela . Uste me nema prateno na nikakvi analizi valjda e rano uste. Pozdrav do site ☺
Лесна бременост срце, мило ми е што се испаднало во ред. Исто и јас од форумот добив подршка и се смирив, па исто и совети си добив да не дозволувам вагинално да ме прегледет, па ќе чекам уште некое време да одам на абдоминално ехо.. ќе пишам пак на форумот кога ќе напрам ехо, па до тогаш ќе си го галам мешето и ќе мислам само позитивно..
@Butterfly87 ја ко шо гледам и читам ОК се резултатите, уште ги немам однесено кај матична, ме нервира гужвата. Штом пишува low risk, можам мирно да си спијам Кај тебе шо бидна? Сѐ е ОК и со едното и со другото? Дали некоја од вас има проблем со главоболка во прво тромесечје и како ја третирате? Јас освен парацетамол во комбинација со Б6 ништо друго не користам, ама не ми помага баш додека не преспијам не поминува, ми се иде главата во ѕид да ја мавам. Какво искуство имате со вашите гинеколози на оваа тема?
Дoкoлку некoј знaе ве мoлaм дa ми oдгoвприте.Кaкo се сметa вo кoјa неделa си oд бременoстa?Пoследнa менс. ми беше нa 18.10 имaм пoзитивен тест и пoтврдa зa бременoст преку крв.Денес бев нa гинекoлoг и ми кaжa декa имa еднa тoчкa aмa декa сеуште немa срцевa реaкцијa.Бев мнoгу звунетa и не прaшaв зa неделите кaкo се сметaaт.Дaли знaе некoј дa ми кaжи истo вo кoјa неделa се гледa срце??
http://americanpregnancy.org/pregnancy-calculator/ еве ти да си израчунаш која недела си срцева акција се гледа во 6 или 7 недела
Се одредува според последната менструација, и плодните денови се после 10 дена зависит циклусот дали ти е редовен. Јас последна менс имав на 21 така да на моб спуштив една апликација и израчуна дека денес сум 4 недели и 6 дена. Сеуште немам ојдено на лекар за ехо преглед бидејќи мислам дека е рано. Срцева реакција може да се види во 6тата недела од бременоста. Не грижи се, ако ти имат приметено бременосен меур значи ќе си почекаш за срцева реакција. Со лесно
http://vesti.mk/read/news/7185534/2...ledi-i-laboratoriski-analizi-za-site-trudnici Da ve prasam ovoj zakon vazi samo za drzavnite kliniki ili ne vazi nikade? Dali vi naplakjaat na Gak za brisevi i pregledi? I dali imate dobieno besplatna folna?
за лабораториски испитувања, уринокултура, крвна група и рх фактор - не ми наплатија. фолна не добив затоа што ми ја препиша приватен доктор. ехо не правам на државно, така што... да, би рекла дека важи, но претежно одбираме да идеме кај приватен каде што секако „законот“, односно оваа мерка - не важи.