Прво тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by LusySkyDiamonds, Apr 3, 2014.

1. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

Еее мене биохемискиот 1:390
    Комбинираниот 1: 2183
    13/18 ми е 1:10000
    И на сето тоа пишува low risk

Ама мојот матичен ме распамети амнио Trangility.... полудев оваа недела. Главава ми е преполна.Бев лај Димчев он ми вика се е ОК со рез. ја немаше да те пратам... сериозно полудувам

2. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Ve molam za sovet. Bremena sum 7 nedela i imam ogromni bolki vo dolniot del od stomakot. Kako napadi kako nekoj da me presekuva so noz. Traat edna do dve sekundi potoa posle odreden period povtorno mi se povtoruvaat. Vo 6 nedela imav krvarenje i primav inekcii a sega primam samo utrogestan. Dali se normalni ovie bolki kako sto citav deka doaga do sirenje na stomakot ili da odam uste nokeska na bolnica.

3. ijoana

ijoana Истакнат член

Jas po preporaki za vodenje bremenost otidov kaj Dr. Ljusev I mnogu sum zadovolna

Rina1992 likes this.
  4. manako1

manako1 Форумски идол

Jas ostanav so invitro vo New Born i sakav toj prv da me pregleda,koga i kazav na maticnata deka sum bremena i prvoto sto prasa koga prv pregled,rekov vo Skopje ke odam i ne sakase fraxipirin da mi prepise za na privatno ni upat za hemostaza i d dimeri tuku mi dade upat za na bolnica tie toa go rabotele.Fala ti za se stomak si imam i taka od torti jadenje,letoto imav neuspesno invitro i se zdebeliv.Sega blago ne mozam da smislam.

izmislena likes this.
  5. MissDaisy

MissDaisy Истакнат член

Ме интересира кој ги бара тоа картонче со крвна група со рх фактор? Мене бременоста ми ја води др што не работи со плави картони а кај матичната не ми спомнаа ништо. Исто сакав да прашам дали приската се прави пред скринингот за Даунов? па потоа со резултатот се оди на скрининг?

6. barby

barby Популарен член

Идни мамички јас сум 8 недела бремена и во вторник треба да одам за срцева акција, ме интересира дали се прави вагинално или не.
    Поздрав до сите

izmislena and Butterfly87 like this.
  7. Poppins

Poppins Популарен член

se pravi skrining i ytre denta odma moras da odis za priska :) a za kartonce i samiot ginekolog ke te prasa poso cela bremenkst ti a slede krvta ti se menja nakacue namalue itn a i za poragajot e mn bitno ..

8. MissDaisy

MissDaisy Истакнат член

И јас сум 8 недели. Кај мене имаше срцева реакција на 5 недели и 6 дена. Тој ми беше прв преглед за утврдување на бременоста и имаше срцева реакција. Ултразвукот беше вагинален. Бидејќи веќе имаше срцева акција др ми кажа следен преглед ќе биде скринингот за Даунов кај 12та.

barby likes this.
  9. Poppins

Poppins Популарен член

kaj mene do 10 nedela Vaginalno me glease zaradr dr problemi ama inace ne gledaat nekoi uste odma na abdominalno preminuvaat podobro e , i zavisi do doktorot posto na niv im odg na nekoi plodot poubavo se glea vaginalno prvite nedeli i si cackaat taka :D ..ama bi trebalo abdominalno da te gledaat...

barby likes this.
  10. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Prashaj go ginekologot obavezno.Morash da imash vo majcinata krvna grupa i rh faktor.Za ne daj boze.Jas imav vo knishkata od prvata bremenost ama mi rekoa deka mora da ima i vo majcinata

11. Butterfly87

Mene samo ginekologot me prasa koja krvna krupa sum nisto drugo. ne mi barase kartonce. a majchina knishka neznam dali mi vodi...

12. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Мајчина книшка се отвора во 12 та недела на прв скрининг и секое одење на гинеколог од тогаш си ја носиш со себе како здравствена книшка. Гинекологот запишува внатре мерки на бебето како и за мајката килограми, притисок, крвна слика....

13. Butterfly87

Epaaaa ne mi otvoril majchina knishka :)

14. izmislena

izmislena Истакнат член

vo 8 nedela ke se slusne i vidi i abdominalno...

не може да се направи приска 2 дена после скрининг? јас во понеделник сум на скрининг, вечерта - околу 20 часот, а најрано во среда можам да отидам за приска. ова би било проблем?
    искуства?

Last edited by a moderator: Apr 1, 2017
    barby likes this.
  15. Kay Scarpetta

Kay Scarpetta Истакнат член

Не се вознемирувај џабе, мене ако ме прашуваш воопшто не верувам во приската, ја правев оти ете, сите ја прават па ајде после да не се каам.
    Штом димезиите на ехо ти се одлични, штом Димчев ти кажал дека сѐ е во ред, можеш мирно да спиеш и слободно да си продолжиш со бременоста без гајле :hug:

Butterfly87 likes this.
  16. Poppins

Poppins Популарен член

srcka mislam deka pravilno e odma utre denta ama den plus valjda nema da smeta i e mnogu nema sto da se izmeni pak konsultiraj se so maticniot ama merki toa sve ke si e u red ke nemas gajle den pokasno ako otidis samo na bolnica ke si kazis deka ne si uspeala da stasas tamu moze pr da ti pravat

17. izmislena

izmislena Истакнат член

Ok ke go prasam doktorot pak...toj vo remedika sto mi e, maticnata znae deka vo ponedelnik ke pravam a za priska ne mi spomna nisto - rece posle skriningot samo, ama jas vo vtornik sum na komisija za boleduvanje taka sto nikako ne mozam da ja napravam togas priskata posto ke treba specijalno da doagam za sk...

18. Rina1992

Rina1992 Истакнат член

Мамички денес имав кафеав исцедок и болки во стомакот и отидов на дежурен гиеколог ме виде на ехо рече можеби се работи за рана бременост, лежи дома и ако имаш обилни крварења дојди пак. Мене ми се појавија крварења како менструација немаше ткиво некое. Утре најверојатно ќе одам пак, ама да ве прашам дали давет лекарите некоја терапија за ова или можно е да имам повторно спонтан абортус?? ;(;(

19. izmislena

izmislena Истакнат член

А ти не им кажа дека си бремена? Зашто ти рекле може да се работи за рана бременост? Која недела си?

20. Rina1992

Rina1992 Истакнат член

Му реков на докторот рече рано е најверојатно, а според циклусот што ми доцнит 7 дена би требало да сум 4-5 недели. 2 мин ме виде на ехо и рече оди дома одмори се. Не ми рече ништо друго