Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Девојки,јас денес бев за приска 1 на ГАК, 2 дена после земање мерки во Ремедика. Разликата од скринингот до приската може два дена да е,но повеќе не.
    Некои тука спомнаа дека не треба упат за ова, но среќа носев ... и не само упат туку и формулар во кој матичен ги внесува мерките на плодот,тежина и уште некои информации. Ова како информација може ќе им се најде на оние што тек ќе прават приска 1.
    Резултати во петок ...

Последна измена: 30 ноември 2016
    На manako1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. elyelicka

elyelicka Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2016
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    11
    Здраво девојки јас сум нова на форумот па ве молам ако мозите да ми помогните.Требаше да добијам од 13ти до 17ти тој период ама не добив.Направив тест за бременост испадна позитивен исто проверив преку крв и беше позитивен.После една недела (на24.11) бев на преглед и докторот ми рече дека гледа една мала точка но да почекаме уште 10 дена за да се осигури дека не евонматерицна бременост.Е сега ме буни точката како можи да ја виде а после тоа ми вика дека може и вонматерична.Јас немам никакви посебни симптоми освен што ми се осетливи градите,ме заболува одвреме навреме месето како за добиванје ии половината ама не е ништо страшно многу кратко траат болките и не се силни.Ве молам за помош

3. Pinky97

Pinky97 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    447
    Па почекај 10тина дена и оди пак на преглед да те види. Исто и јас кога бев на првиот преглед можеше да види бременост ама немаше уште ембрионче. Опушти се не се нервирај,храни се здраво и пиј фолна киселина и ке биде се во ред,засега гледаш рано е да се каже :)

На elyelicka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DaniAna

DaniAna Активен член

Се зачлени на:
    17 септември 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    34
    Zedov jas gjumbir svez za cajce i nekako mi pomaga iskreno nesakav so tableti vaka i tecnost vnesuvas , i bademi nepeceni probav vecerva pa ke vidime

Znaci doktorive ne razmisluvaat , da te utesam ,isto i mene me izvadi od pamet so toa vonmatericno , nespiev 10 dena potoa od grizi , no na forumov dobiv poddrska veruvav vo toa deka bebeto e tuka i go galev sekoj den ... Ne grizise galisi go meseto i za 10 dena ke si go vidis bebuvceto isto kako i jas ... :*

Последна измена од модератор: 14 април 2017
    На stela7, elyelicka, izmislena и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Figit

Figit Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2016
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    63
    Zdravo idni mamicki. Bev vcera na kontrola se si e kako sto treba vidov bebus i mu go vidov srceto kaj so mu raboti ali ne go slusnav i toa mi e dovolno sega zasega. apcina mi prepisa za protiv losenje ne se stetni za bebusot i se bez recept samo so problemot e jas sum germanija nezz dali ovie tableti gi ima mk. vcera sabajle samo edna se napiv posle se javi losenje vecerta pred da si legnam ama ne se napiv i eve sabajlevo nemam nekoe losenje duri mi e cudno.

На cat-woman, izmislena и manako1 им се допаѓа ова.
  6. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Нема врска за тоа дека кој нема гадење и повраќање носи машко дете, јас со првото се утепав од повраќање сите 9 месеци и гадење и се па машко испадна :D

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Јас не верувам многу во тие работи ама така прочитав. Мене не ми е важно машко или женско само сите да си дочекаме да си ги гушнеме здрави и живи.

На pipi-corapa му/ѝ се допаѓа ова.
  8. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Стигнаа резултатите од приска, низок ризик... :inlove::l::$

На Aneta92, pipi-corapa, DaniAna и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    377
    Женски бев на преглед 9+4 сум, за жал едното бебенце го изгубивме ;( и е абсорбирано во матката но со другото е се во ред и има 173 отчукувања во минута.... колку ми е жал што не успеа баш се израдувавме дека ке имаме близначиња и се надевавме дека ке успее да го стигне своето братче/сестриче.

10. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Ајде, не се секирајте...Така требало да биде. Чувајте си го ова душиче и радувајте му се...

На Ellyy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    377
    Така е izmislena....мило ми е и за твоите резулати од приска а дали тестот е задолжителен пошто читав некаде дека резултатите баш и не биле точни?

12. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Па дали се или не се не знам...мене докторот ми направи скрининг и ми рече да направам приска најкасно 2 дена по скринингот... Од двете испитувања заедно се одредува некој одреден процент на ризик од Даунов синдром.
    Задолжително немаш ништо во бременост... се ти е на сопствена волја :)

13. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Idni mamicki ve molam za sovet prasav vo trudnicki no da si prasam i ovde. Jas rabotam kako sobarka vo hotel pred 10 dena pocnav sezonska rabota ama razbrav deka sum bremena 3 ili 4 nedeli veke i znaci rabotava mi e postojano vo dvizenje moram da se navednuvam nekogas i na kolena da kleknam, pa duri go namestam krevetot... ne mi e bas lesna sto mislite vie da se otkazam ili da po odam uste malku na rabota??? Inaku i na doktor nemam pojdeno bidejki uste e rano ke pocekam barem uste dve nedeli.

14. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    377
    Фала маци на одговорот.... мој совет е да не се оптоваруваат многу со резултатите зашто на една моја познаничка и кажаа дека има даунов синром а детето си е најнормално... едвај ја предомисливме да не абортира.... сепак и мене да ми кажат дека е висок ризик не би помислила на абортус сепак и тоа е душиче господ така го создал и тука не сме ние да му судиме туку да му помогнеме......

Најубаво прво преглед консултација со доктор до тогаш пази се е мој совет и со лесно:)

Последна измена од модератор: 1 април 2017
    На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  15. milica30

milica30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2012
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    20
    Izmislena
    Pozdrav i bas mi e milo za ubavite rezultati. Jas bi sakala da te prasam kolku te cinese scrining vo remedika i dali prehodno te pracaa na drugi ispituvanja kako sto e faktor na angiogeneza .Jas sum osma nedela i se e ok ama me prakaat da ispitam faktor za angiogeneza pred da odam na scrining demek i toa trebalo da pokazes pred da ti napravi scrining Doktorkata kako i homeostaza.

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  16. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Здраво... Ти благодарам.
    Ангиогенеза не знам зашо ти бараат - не сум слушнала дека некоја трудница овде го правела тоа. Првпат слушам, никој не ми го спомнал. Фактори на хомеостаза и д-димери испитав во 5та недела и вредностите беа добри. Скринингот го направив на 11+4 (според мои пресметки), ме кошташе како и рутински преглед - 2100 денари, меѓутоа ова е затоа што сум редовен пациент во Ремедика, тие ми ја водат бременоста. Инаку мислам дека чини 3500 денари само скрининг. По 2 дена направив приска на ГАК, бесплатно.

17. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    377
    Уште нешто ме интересира денес носев брисеви на микробиологија но урина не ми побараа не знам што да правам дали да појдам утре да им однесам?

18. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Најдобро да ги прашаш.

А не е рано за брисеви? Нели во 12та недела се правеа?

Последна измена од модератор: 1 април 2017
  19. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    377
    Не знам, јас имам многу бело прање што би значело кандида но никогаш не сум имала проблеми со урината последен пат пролетва правев испитувања на микробиологија поради камења во бубрези и немаше ништо.

20. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Викаат дека не се препорачувале брисеви до 12 недела (зошто - не знам). Мене матичната ми рече најрано после прв скрининг.