Утрогестанот е подобра опција и ја даваат поголем дел од гинеколозите затоа што може да се става вагинално а може и да се пие. Кога се става вагинално има подобар ефект, но на пример ако е препишан двапати дневно - наутро се препорачува да се пие од практични причини.
Здраво девојки Јас сум 6та недела бремена докторот ми препорача утогестан да ставам вагиналети превентивно секоја вечер (додека да слушнеме срцева реакциија на плодот)..е сега од кога ќе ги ставам имам чешање доле и многу сум нервозна се мислам дека од вагиналетите е, или па од бременоста ?!?!вие што сте ги ставале имавте ли некакви нус појави или само кај мене е
Да @Elenche87 од вагиналетите ти е. Миј се со чај од камилица за да ги намалиш. Затоа и реков дека може добростанот се подобра опција, ама еве погоре напишале дека утрогестанот се подобри од добростанот.
Знаев ..леле се шекнав од чешање неможам да спијам на раат ..одвај чекам наредна недела на контрола дај боже се да е во ред и да ги прекинам конечно..
јас практикувам масло од кокос.... ќе се намачкам и си ставам секојдневна влошка, и до сега проблем со чешање сум немала
Се ќе ти биде во ред @Elenche87 , ама не ја иритирај кожата со чешање,така полошо си правиш.Со камилица се намаува чешањето.
@kavadar4anka , јас баш мислам дека заедно со секојдневата влошка само повеќе чешање се ствара, ама како и да е мора да се користат како инаку. А ти колку време ги користиш утрогестанот, и колку пати на ден ?
јас користев други вагиналитети, за друга кауза... а со кокосовото масло почнав на совет од моја другарка на која и го препорачала др.Адамоска од Систина, имало антисептичко дејство и било добро за отстранување на бактерии
Mене матичниот ми препорача Лактогин гел за миење, да се мијам и јас и мм. Многу ми помогна со чешањето. А тоа е од утрогестанот и дабростонот, јас дабростон примам и истото ми се случување. КОга веќе не можев да издржав си отидов на матичен и ме испра со јод и ми помина за секунда.
Не ми кажа до кога ќе ги пијам, ама најверојатно до 12-та недела. За утрогестан не ми рече ни др. Палчевски во Систина ни матичната. За сега добро напредуваме, се надевам дека така ќе биде до крај. Освен добростон пијам и фолна, витамин ц и аспирин. Само бебенцето да расте ништо друго не ми е важно, долго го чекам скоро 3 години
Zdravo Elenche Jas go ima istiot problem so Crinon gel. Se macev tri nedeli i znam kako ti e. Koga zbesnav veke od nepodnoslivos otido kaj lekarot i vnatre imav mnogu zaostanat gel sto ne ispaga i iritira i mi napravi zgolemen vag sekret.Zatoa ne se maci odi na lekar i ke te iscistat ke te premackaat so gentiana i se ke se sredi za cas.Veruvaj mi probav se i kamilica i canesten i nistatin i jogurt na vloska makata e vnatre. Ke pomine i ne e nisto strsno. Pozdrav so lesno
Dali nekoja imala bolki vo desnata strana kaj slepoto crevo? 12ta nedela sum imam tapi bolki od desna strana ne znam sto da napravam dali da odam na pregled ili ne... sovet?
Po izvesen period da vi se priklucam ... Od macninive neuspevam ni da vi pisam ...sega sum 9 + 2 inaku dabrostonot go piam od pocetokot koga doznav deka sum bremena pa mi rece maticnata se do 13 nedela za dr vitamini mi rece togas ke dadam inaku piam folna normalno ... Slatkive maki pocnaa mnogu da se nepodnoslivi , mi smeta cad od cigaro , cad od kolite i zagadenosta , mi mirisa vozduhot nadvor .... i so hranata imam problem ...Si vikam so hranata ke se naviknes toa sto ne mi smeta no ova so cadot nemozam po ulica da izlezam odma gadene i povrakam ...
Не се грижи нормално е сосема. Веќе си при крај на таа тешка фаза, уште некоја недела лека полека ќе ти се намалат тие симптоми и во тек на 4 тиот месец ќе се чуствуваш многу подобро од било кога верувај, енергијата во второ тримесечие е како еден вид препородување. Да така избегнувај уште неколку недели се тоа што ти смета, биди на лесна храна и одмарај. Не се буткај во толпите надвор и ќе биде се во ред. Поздрав.
Звучи смешно ама јас дур бев трудна у ташна носев или сапун кој ми мириса добро или лимон И штом ме фаќаа мачнини надвор од дома вадев лимонот или сапунот,длабоко го впивав мирисот и дишев само низ нос.
Moze li sovet za kokosovoto maslo od posebna firma e ili moze sekoe kokosovo maslo od aptekite i pogolemite marketi ?
Jas sum 4 ned i 5 dena. Pred da dobijam imav taa nedela mnogu jaki grcevi mislev dobiv sekoj moment i gradite ama mnogu poteceni i bolni. Samo sto go napraviv testot za bremenost i pojdov na pregled mi prestana bolkata vo gradite. Mnogu mi e strav Zaradi prethodnite spontani. Inaku vide nesto vo matkata ama bilo rano uste. Mi se javi ednas na brisenje kafeav iscedok pijam dabroston 3 po 1. Aspirin od 100 Zaradi mutacii. Beta hcg 560 vo 4 ned i 4 dena . Kakva bila vasata beta.??? Iskreno mn mi e strav . Vtornik sum na trandfuziolog za da mi kaze dali treba da primam kleksan.imam povremeni bolki kako A dobivanje ama poretko vo denot. Magnezium pijam od 300 na svoja raka zosto maticnata vika nemal nikakov efekt.
Dobar den mamicki kako ste jas sum vi nova ve sledam redovno no nikako da pisam. Jas sum vo 6 nedela i nemam nukakvi gadenja nit pa mi smeta nekoj miris naprotiv site mi se ubavi edino me faka jaka nervoza toa sto dnevno odam po 300 pati vo wc a navecer stanuvam neznam kolku pati haha inaku i jas sum na dabroston 2×1 nego kako se spravuvate vie so odenjeto vo toalet ja maki macam uste ne sum se oblekla mene pak mi se ide leleee...