Samo opusteno... jas sum 12+3 na momenti imam bolki za mene ogromni kako naednas da se siri matkata na site strani i site organi mi gi pritiska... mene mi pomaga mm ke legnam i toj poleka mi pravi vezbi na nozete kako na novorodence mozda e smesno ama mene bas sinokja me fati takva bolka da ne bea tie vezbi ke se vitkav dolgo vreme sigurno.... taka da probaj bolkite se normalni dur se po jacina podnoslivi i mene povekje me fakja panika odkolku sto e jaka bolkata...
Maci jas odkako ednoto go izgubiv posto bese premalo od drugoto razlika bea dve nedeli vo razvoj od togas stravuvam i za drugoto da ne mu se sluci nesto.
Of be ajde so gospod napred neka se rodat zivi i zdravi mnogu e zalno ama kako gospod nikoj ne e neka ni e napomos na site
Kuti se pogodi super doktorka vikase malku ama ne pregleda i svrsivme rabota.Brojcinja oddamna ne postojat otkako ima moj termin .
Jas deneska bev na Gak vo 16 i krajno sum razocarana... so jaki bolki ne sakaa da me primat imale prednost trudnici itni slucaevi so miomi i cisti a jas sum trebala da cekam prva smena ccccc nikad nisto ne bi pravela na Gak... otidov privatno zasto nemozev ni da odam ni da sedam cerviksot mi bil omeknat no srekja matkata kompletno zatvorena pa moram da miruvam denovive...
Која недела си? А цервиксот ти го измерија? Пиши ни подетално како се чувствуваше? Сега секако одмарај и мисли само позитивно, те гушкам
12+4 sum, go izmeri doktorkata rece zatvorena e matkata sto e dobro no cerviksot e povrsinski omeknat ne e skroz srekja brisevite mi se super i nemav krvarenje pa rece da odmaram ako imam bolki odma na pregled... inace pocna se vo ponedelnikot nautro prvo imav grcevi pa so grcevite kontrakcii ne smetav deka e nesto seriozno posto bea mali slabi i kratki kaj besikata i si rekov se siram toa ke e, cel den mi bese tesko plus i sonista me navjasaa kako kapak deka sum imala spontan no nisto bokli tapi kako i normalno de levo de desno... no vtornikot vecerta pocnaa pojaki bolki kako bukvalno naednas da mi se siri matkata na site strani traese toa pola minuta se poslabi i poslabi se smiri no ne mozev da sedam ni stojam osekjav pritisok na polovina i se tesev deka e normalno a od druga strana me grize sovest me fakja panika site sto gi prasav mi rekoa bilo normalno no jas ne se osekjav taka no dobro pomina. Vcera si rekov ke iskocam na pesacenje na sonce i me fatija bolki tapi pa jaki naizmenicno i nemozev da odam mu se javiv na mm i otidovme na pregled... serekja sonceto ni e veselo ne mozese doktorkata da mu izmeri srceva akcija no mene me iskara da ne sum trpela bolki tuku pravo na lekar.
Смирено и без нервози само. Слишај го гиникологот и строго одмарај колку тоа и да ти звучи несвојствено некогаш кога се мора се мора се за нашите бебиња и при најмал симптом веднаш на доктор. Пред се биди позитивна се ќе биде во ред. Лежи и не станувај ќе биде подобро.
Здраво, Денес на работа ме искараа...затоа што не сум се хранела доволно добро за бебушот. Од што се состои Вашето дневно мени ?! Поззз
Прочепкав по форумов и најдов тема Дневно мени http://forum.femina.mk/threads/Дневно-мени-за-трудници.23468/
Јас мислам дека треба нормално како и претходно да се јаде, и особено повеќе да се внесуваат овошје и зеленчук.Јас гледам барем еден оброк да имам со чаша јогурт, а докторот дури три чаши јогурт на ден ми препорача, многу е , ништо друго нема да можам да ставам во уста. Инаку , ми запнале сите и да не ти се јаде од нешто што е послужено или на маса апни си само малку , мора така. Зошто ?Што мислите вие ? Кога нешто не ми се јаде тоа е , не можам ни залче ниту сакам.Ама и мајка ми дури земи си ми вели , макар малку да пробаш.
Toa go velat site postari demek ako odbivame hrana i deteto nemalo da jade.Ne mozam so sila ako vo momentot ne mi se jade.Na masata kako sega za praznicite sto ke ima se i sesto tesko nas ako probame od se.
Јас не јадам манџи не можам да ги поднесам иначе супите ми се број 1 посебно крем супа од брокула... јогурт благо млеко полубел леб овошје зеленчук месо јајца паштета пилешка свинско домашно салати чат пат по некое хамбугерче само од 7ца со сенф два филџани варено кафе потоа се префрлам на без кофеинско но чоколади скоро ич не јадам поради кандидата само да си избалансирам со солена храна па крвта и притисокот ми се топ ми е топ имам само 3 килограми качено за скоро 3 месеци.
На тема храна сепак сметам дека треба да се храниме од се по нешто но се со граница и умереност впрочем како и кога не сме бремени со исклучок поголем на внесување на витамини како овошје и зеленчук треба сепак повеќе да ни е застапено бо исхранувањето. Се со граница и ред. Во врска со бабинскиот мит дека се што се виде со сила да се изеде не се согласувам и не практикувам. Ако ми се јаде ќе јадам ако не нема, макар и на масата да е ако немам апетит не би да пробувам од се по нешто постојано. Сепак ќе кажам дека секој си е со своите убедувања и принципи, ако ви се јаде слободно .
Викаат во првите 3 месеци дека воопшто не треба да се качува на килажа. Мене првите недели најтешко ми беше пошто се воздржував многу од јадење пошто докторот ми нагласи да гледам да не се поправам до 14 недела. Од пред 2-3 недели уопште не пазам и убаво ми е Ама еве баш сабајле се мерев, поправена сум 3 кг а сум 15 недели, некако многу ми се чини, што ќе се прави до крај...
Не маци не смееш да се прегладнуваш мораш да се храниш во првото тромесечие најмногу е дозволено до 4 кила над веќе е прекумерно а понатака секој месец по едно кило е најбезбедно за бебето... ниту еден доктор никогаш нигде немам слушнато да каже да не се јаде за да не качиш на килажа во бременоста освен да се пази што и колку се јаде... а според тоа што го пишуваш 3 кила за 2 недели не верувам дека си качила... јас до 15та недела недела уште едно кило ке качам максимум...