1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Толку душо, до 12 недела бев точно со килажата со која почнав и за овие 3 недели 3 кила сум поправена. Ама ич не пазам на храна, апетит 100ка, се си јадам. А инаку не се разбравме, докторот не ми забрани да јадам за да не качам туку ми рече да припазувам, да не јадам тесто и благо.. и стварно избегнував. Он намерно не ми даде пренатални витамини тогаш, во први месеци биле непотребни, а само го зголемуваат апетитот. Ми рече да тежнеам да ги внесувам витамините преку храна, овошје, зеленчук, јогурт или млеко по пола литар на ден...

2. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    377
    Припазувај се маци не чини толку многу наеднаш постепено е најдобро многу си качила и мене сега почнува се повеќе и повеќе да ми се јаде ама припазувам.

3. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    Секој организам е различен,јас сум 8+5 и ослабнав 5 кг а нити еднаш немам повратено и дека со инвитро многу време лежам.

4. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    А зошто ако си со инвитро да лежиш?

5. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    Dve godini po red pravev operacii na miomi i znaes matkata secena na mnogu mesta i mi rekoa sto poveke da odmaram.

На meckicka, Anetaoh и izmislena им се допаѓа ова.
  6. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Ма се трудам многу ама не можам пусто. Вака ич не изглеам поправено ама ете вагата си покажува. Може и дека на различни ваги се мерев да има врска :)) сеа ми текна тоа

Да и мене истото ми го рекоа ради сечењето на преградата. Голема преграда беше, 1 саат операција и плус лузната лошо е зарасната, и мене ми рекоа да мирувам повеќе

Последна измена од модератор: 1 април 2017
    На Ellyy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    Taka e se sto ke kazat ke slusame stom do tuka stignavme ke izdrzime.A i vremeto ne e bas za setanje virusi so temperaturi treba da vnimavame.

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  8. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Јас да ти кажам малку непослушна сум овие денови. Ме фати склет па се спремив вечер да се видам со едни другарки... Се надевам дека нема да ме фати некој вирус. Инаку не претежно,туку освен за прегледи - цело време дома сум и претежно сум во хоризонтала.

9. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    Jas sekoj cetvrti den mi e za izleguvanje me bockat so progesteron depo i mala prosetka,na pregled isto i za imenden na kumot bev ama dva casa na stol mnogu mi se vidoa.

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  10. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    otkako ke pomine tretiot mesec ke se opustis malku,ke vidis i sedenjeto nema da ti e macno.

На manako1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Inaku sto se odnesuva do ishranata da se proiznesam.i jas:) pred da ostanam bremena odev na nutricionist i se hranev ultra zdravo..odkako sum ostanala bremena nekolku dena pred da doznaam pocna da mi se gadi od zdravaya hrana..pogotovo od ribata so mi ja davase cesto... prestanav da se pridrzuvam na rezimot i najcesto.mi se jadese junk food...edno vreme dusava mi gorese za gevrece.i jogurtce...posle edno vreme.mi se.jadea kompircinja przeni...sega od pred 2 nedeli mi prestana gadenjeto i polesno mi e da jadam pomalce i junk food i bilo sto..
    Ne znam kako bi se izhladnuvala bidejki koga ke mi se prijade vo momentkt mi se otvara krater vo stomakot!!! i moram odma da ksnam nesto za da se smiram...poslednava nedela primetiv deka ne mi se jade nesto bas...apetitot mi e namalen..
    Dali i nekoj drug imal vakov sluca na namalen apetit?

На manako1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    Jas porano jadev samo mandzi,meso i salati i blago.Leb,testenini,pica so godini nemav probano.Prvite 6nedeli ne mozev blago da gledam,samo supi i corbi.Sega samo zelnici mi se jadat,burek,pici blago mnogu retko.Trajkovski mi kaza deka vo tekot na bremenosta ke mi se menuvaat vkusovite i zelba za razlicna hrana.Nekogas se mi e vkusno,potoa istite jadenja ne mozam da gi gledam.Ne znam dali e tocno vikaat tie sto sakaat da jadat mnogu blago nosat zensko,a tie sto se po solenoto i kiseloto nosat masko.

13. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Mamicki idni, kako ste site?
    Ajde malku razdvizete ja temava, sto e ova ste se uspale :P
    Jas ve napustiv, otidov vo vtoro, nekoi vikaat od 12+1, nekoi od 13+1 a nekoi od 14+1 deka se vleguva vo 4 mesec taka sto ve cekam site kaj i da e da se priklucite...
    I da vi kazam deka site sto osekate umor i macnini - se ke vi pomine do kraj na 3 mesec...ne za dzabe vikaat deka se vraka energijata vo vtoro tromesecie, vistina e...
    Ve pozdravuvam i vi posakuvam na site ubavi predpraznicni momenti i mnogu galenje na meshinja:)

На Pinky97, manako1 и Smilleeeeee им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.130
    Допаѓања:
    221.363
    Дефинитивно нема никаква врска благото соленото и киселото верувај, сепак тоа е до организмот и самата потреба/желбата за храна.
    Точно дека во текот на бременоста се менуваат вкусовите, едно ќе јадеме па друго па трето.. значи се е индивидуално и до организмот нема ништо конкретно. На некои и се гади на некои не и се гади од ништо но ова со вкусовите благо солено нема врска, од искуство.
    Бабите во времето кога медицината не била на завидно ниво си прераскажувале и си барале сами некакви си симптоми за пол раст итн..:)

На Ellyy, manako1 и izmislena им се допаѓа ова.
  15. Lea_85

Lea_85 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    206
    Добро утро на сите.
    Денес сме на прв скрининг...па некако сум баш возбудена...ајде нека ми каже некоја која веќе била...да не имам јас некои преголеми очекувања...немојте да ми се смеете ама пред две недели ме виде докторот на 4д и изгледаше баш ко бебенце, со рачињата околу главчето...се гледаа рачињата ноџињата :hug:
    Сега незнам дали ќе се види нешто или ова е баш како обично ехо, само ќе се мери вратчето ?!

16. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    377
    Dobro utro i jas za eden cas ke pravam skrining..... nekako premnogu vozbudeno se cuvstvuvam i mene me interesira no i procepkav po net pa ke vidime.... mi kaza drugarka koka kola i blago da sum nosela vo slucaj da ne e namesteno za pregled.

На Lea_85 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Обично ехо... Ќе си измери што треба и ќе ти ги каже мерките и тоа е :) Ништо спектакуларно... Со среќа :)

На Lea_85 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.130
    Допаѓања:
    221.363
    Да си имате во обзир и да не заборавате пред секое ехо да си јадете благо и кока кола за секој случај бебето да ви е разбудено и свесно за да можете и вие да му се израдувате а и докторот се убаво да види. :)
    Скрининг е обично ехо, се гледаат сите органи и се мерат. Ништо страшно, најубава работа на свет ;).

На Lea_85, kavadar4anka и manako1 им се допаѓа ова.
  19. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Мене вакво нешто не ми спомнаа пред скрининг... Тоа од самиот допир со апаратот на д-р се размрдува, бар кај мене е така...малку повеќе да го стисне и одма мења позиции, последен пат се смеевме какви акробации правеше кога го стисна малце повеќе :) Нормално не претеруваше докторот со стискање ама така благо колку да го подразмрда, и функционира... претпоставувам дека сите доктори го прават ова.

На Anetaoh, irenadaniel и vitamina им се допаѓа ова.
  20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.130
    Допаѓања:
    221.363
    Точно, и тоа е точно.
    Ма сите ни се случувало и е сосема безбедно.
    Мене дури докторката стомакот ми го тресеше последен пат да така нормално и безбедно е баш за да се размрда бебето за да можат се убаво да видат.
    Но како первенција не е лошо да си каснете малку и благо за секој случај за да не се успие многу па да не се помрдне и при мрдање со сонда бидејки можно е и тоа. Поубаво е кога е будно си се врти и си реагира па поубава глетка би било :).