Мене не ми е јасно зошто те паничел за нешто што не ни можеш да смениш. Парацетамолот е секако безбеден, а колку што знам и ампицилинот. Секако следната контрола ќе си покаже, верувам се ќе биде во ред. Секако од страв и нервоза ништо добро не може да биде. Со среќа!
feminki,se cudam koga gi citam vasite postovi magnezium vi dale paracetamol,utrogestan...mojot maticen nisto ne mi dava ,mu se pozaliv na bolki vo stomak i omalaksanost ,toj mi vika sekerot ti padnal napi se coca cola.go prasav za magnezium mi vika nema potreba.Daj molim ve kazete mi predlog za nekoj dobar maticen ginekolog pa ako treba i privaten.
ема2011 еве јас сум при крај со бременоста,па откако дознав дека сум бремена пиев фолна и б-комплекс,после кога влегов во второ тромесечие комплекс на витамини на centravit prental,Во овие месеци се немам др ништо напиено па фала му на бога бебенцето си е во ред,си одговара на недели,тежина,а и јас сум во ред.
Дека не можеш да промениш нешто во моментов - не можеш, ама дека би требало БУДНО да ја следиш бременоста до барем 21ва недела скринингот - треба. Приска никако не би ти препорачала, не ти треба статистика, ама ако има било какви сомнежи на скрининзите, амниоцинтеза и да си бидеш мирна. Сега опушти се и со лесно! п.с. И уште нешто не ми е јасно: Зошто ти даде Ампицилин за вирус, и тоа поминат денови пред прегледот? ШТО ќе лечиш со антибиотик??
можеби малку е глупаво прашањето, ама до кога смее да се спие на стомах? На почеток од бременост сум, а никако да заспијам ако не легнам на стомах... помош
Првите три месеци е ок се додека не ти смета. Е сега кога ќе го почнеш четврти види како ќе се осеќаш, мада јас би рекла почни уште од тогаш да се привикнуваш да спиеш на страна. Мене на крај на трети ептен ми се затегна стомакот, тврд ми беше па не ми беше баш удобно да спијам на стомак иако така и јас се успивам.
Слободно спиј си на стомак додека можеш. Ти сама ке си осетиш кога веќе нема да ти биде удобно односно кога ке почне да ти расте а тоа е отприлика од кај 4 месец.
ке видеш дека кога ке дојдеш накај 4, 5 месец сама нема да можеш да спиеш на стомак, ке ти биде тешко, сега си спиј слободно, еве и јас сум бремена 7 недела, сеуште си лежам на стомак, ама после на страна спиење, така беше и со првата бременост, така сега и со втората бременост. туку сакам да прашам нешто, што може да се пие за главоболка, вчера имав ужасна главоболка, ама не испив ништо, не можам да се сетам, како ми беше со првата бременост, оти беше пред 6 години..и уште нешто, дали знае н екој дали може да се оди на забар, имам еден заб, падната е пломбата треба да се пломбира.. поздрав мешиња...
^ Во бременоста не е препорачливо да се оди на забар, поготово не на почетокот. Ако се оди тоа е на свој ризик, мада и забар секој не би прифатил. Ова ми е потврдено од мојот забар, т.е. забарка.
па и јас не одам сега, затоа ве прашувам и вас, мислев да одам и забарот што ми е матичен да го прашам, не одам, не сакам да ризикувам, само незнам како ке издржам 9 месеци, се што јадам ми се пика во тоа дупката од забот, и после се мора со ччкалица да ја вадам храната.. ке го прашам и матичниот гинеколог кога ке одам на преглед.. сепак фала за советот..
вистина не се оди на забар? јас пак мислев дека треба да се оди... сакав забен камен да вадам, (го немам многу), ама да не ми се насобере и направи проблем во текот на бременоста, дека знам сите заби треба да се здрави, затоа што во бременоста најмногу серасипуваат, поготово кога се формираат коските на бебето
Колку што знам за пломбирање не е проблем забарот - секако тоа може без анестезија да се помине. Не смее да се снимаат забите, останати интервенции се прават.
Јас сега сум 33 недела и во бременоста ми се расипаа 3 заби и некаде крај 3 месец ги заприметив дека се расипале и реков ај ќе почекам додека родам па ќе ги поправам,ама полошо си направив испадна во 7 -ми месец да ми иде да се фрлам од тераса од толку голема забоболка.Сакала-несакала мораше да одам на забар ми ги отворија сите 3 ми ги умртвуваа живците и тоа се без анестезија.И стоматологот ме караше мн што не сум пошла навреме.Така да вез страв појди си ќе ти направат нешто,оти колку повеќе одложуваш полошо си правиш.
Секој забар различно кажува. Еве јас во текот на бременоста бев 2 пати на забар и тоа по препорака на мојот забар бидејки имам многу расипливи заби а во бременоста дополнително се расипуваат.Подобро да го направиш отколку да дојдеш до инфекција па после поголема белја.Најдобро консултирај се со твојот забар па и со матичниот гинеколог.
Истио случај како tincemajmunce само што поминав полесно со пломбирање,Мене ме караше геникологот и нон стоп ми вели "ти не си болна ти си бремена не треба да трпиш болка" по негова препорака го сменив стоматологот затоа што претходната ме чекаше да се породам,И сега одлично се чуствувам..
најдов има уште една тема забите и бременоста, и како што прочитав и таму искуства , трудници оделе на забар, ке мора и јас да одам , ке се консултирам и со гинекологот, оти ова стварно, не се трпе, не ме болат забите, ама џебот од забот кај што се трупа храната ужасно ме нервира..јас знам само дека со првата бременост пиев апчиња натриум флурид, незнам вие дали сте пиеле, ама мене ми ги беше препишал матичниот гинеколог, сега за вторава бременост ке треба да го прашам и за тие апчиња..
девојки.. јас сум 5 недела од бремеоста.. и ги имам скоро сите симптоми освен мачнини, значи од време навреме болки во стомачето, преосетливи гради, умор, поспаност (да можам би спиела 27/7 ), многу ждригам, и киселини имам.. во петокот ја видовме точката, ни рече за една недела пак со цел да види дали е се во ред.. инаку јас имам толку многу прашања за него.. секаде различно пишува, дали смеам да се депилирам, фарбам, дали смееме да имаме односи , дали смеам да јадам луто, има ли нешто што несмеам да правам итн.. многу сме среќни, мислам дека нема некој што не дозна п.с. лекарот ни даде да пиеме фолна киселина со јод, како подобра и б6
по тоA што прочитав се гледа дека ти е прва бременост, за луто секако дека можеш да јадеш само колку што можеш да ти поднесе организамот, ти сама ке си видеш како ке ти биде, и јас пиам јод со фолна, плус магнезиум, за депилирање незнам, и за фарбање незнам, али мислам дека моес, ако грешам, некој нека ме поправи, и за односи може да си имате со маж ти, само во подоцнежните месеци не е препорачливо, јас со маж ми за првата бременост имавме односи до 6 месец,,,поздрав и имај убава и лесна бременост...
јас утре одам да ја видам “точката“ ептен сум во почетна фаза, 3 или 4 недела, незнам како одредуваат, за се друго е рано, пијам фолна како “тифол“, незнам дали е само фолна, или содржи и нешто друго, а исто незнам дали да се фарбам... ама изгледа ке морам, неможам да се гледам ваква немам никакви симптоми, сеуште, и сакам да прашам дали некој знае дали јаболковиот оцет е штетен во бременоста? Го земав наутро, 2 супени лажици во 300 мл млака вода, ми го забрзува метболизмот, сега незнам дали да го прекратам...