Mozno e od hormonite da ti se pokacil tsh.mene mi go otkrija vo septemvri lani,sakav da pravam ivf i mi pokaza okolu 4,5 ne se sekavam tocno i tase mi rece da odam na endokrinolog i ko ke spustam na 2-2.5 togas da se vratam za ivf. i od togas ja reguliram so eutiroks.koga pocnav so hormonska terapija,od 1,9 se kaci na 2,9 (znaci so 1/4 od 50mg redovno piev 6 meseci) i zgolemiv doza na 1/2. sega uste pijam 1/2 nemam ispitano kolku e ama kako sto pisa @Ressana se sreduva bez gajle
Повтори и во друга лаб. утре. А што те натера да провериш? Сега и мене ме стави во мисла... Проверуваше пред бременост? Не се секирај не ти е до плафон висок, ќе регулираш со терапија.
Utre zdravje.Iskustvata na mnogu zeni so vo bremenosta se pokacil ili namalil.Ziv primer snaa mi.Skroz i prestana da i funkcionira.Vcera vikam i taka me bockaat i taka bar mirna da sum.Ama ete denes voopsto ne sum mirna.Mnogu se voznemiriv.Ako e navistina visok ke moram za Sk na endokrinolog.Proveruvav pred ivf ok bese.I prethodno imam ispituvano nemase problem
Бев на крв во друга лабораторија. Сестрите кога го видоа резултатот, јазикот ќе си го голтнеа. Викаат дека сигурно е грешка. Ако е висок ТСХ, ФТ нема логика да е толку колку што е. Вика не е точен. Чекам резултат во 2. Денес и друг проблем. Вчера маж ми беше да купи клексани. Таа во аптека наместо од 0,4 му пишала од 0,2. Тоа само за сумата. И на фискалната греска сметано. Синпќа кога видов ми се слоши. Па сега бев таму. Ја сторнира сметката и доплатив. Е сега да не си направам проблем. Рецептата и фискалната и сметкопотврдата треба да се ист датум. Утре ќе се јаваѕ да видиме што ќе бидне. Не е грешка првиот резултат. И денешниот е лош. ТСХ ми е 19.47, а нормалнта граница е 0.47-5.0. Трајковски кажа со приоритетен упат на ендокринолог. Кажете добар ендокринолог. Ќе морам со приоритетен.
Мене ми ја препорачаа Татјана Миленковиќ во Државна, блиски луѓе кои се доктори и самите идат кај неа за ендокринолошки проблеми...
I jas se mislev megu nea i Petrovski.Ama po preporaka na bratucedka koja i so dvete bremenosti imase problem,zakazav vo privatna vo Sk.Se vika Tireodijagnostika.Utre sum zdravje
Stevemilla i jas vo Tireodijagnostika bev kaj Dr. Tatjana Josifovska. 1500 denari plativ za eho i pregled. Qe bide se vo red mila, eutiroksot ne e voopsto steten za plodot, samo bez sekiracii...
@stevemila не се секирај само има решение. Претпоставувам дека уште еднаш ќе те тера да провериш, таа истата закажавме со маж ми и имавме резултати од авицена, ни рече неможело морало кај неа крв и преглед, и сестрата му зема крв плативме 3000,3500. А за стручна викаат ептен била. Ти онака проверуваше или и претходно имаше мака?
Samo so se vrativ od Sk.Mi dade Dr eutirokosk od 50mg edno na den.Pocnala da zabavuva tiroidnata so rabota i imam cvor od 9mm.Diagnoza Hasimoto,bas ko i so mislev.Me bocnaa pak po inicijativa na maz mi.Dr kaza imam veke dva rezultati od razlicni labaratorii.Plativ 2000 so eho i krv.I sum Prezadovolna od dr.Uste od 2015 mi bil tireoglobinot pokacen.Nikoj nisto ne mi kaza nikakva diagnoza.Drzavnite nasi Doktori.Za posle tiroidnata da mi se normalizira pa Sega vo bremenosta da se zabavi skroz.Vlijael i jodot.A jas go vnesuvam preku femibionot.Sega ke moram da prekinam i neznam so ke pijam Namesto nego.Za 2meseci kontrola.Ispitav samovolno zaato sekojdnevno slusam zeni so imaat problem so tiroidna i me fati strav.Sreka so sum ispitala
Cestito i so lesno.Jas bev vo 5ta i nekoj den. osven yolk kesa i bremenost vo matkata ne vidovme nisto.Posle vo 7ma nedela srcence cuvme
Докторката ми кажа да престанам да пијам Фемибион ради тоа што содржи јод.Ми правел штета на тироидната.Незнам со да правам.Знаете ли некои витамини што не содржат јод?
И они имаат јод срцка.Ги гледав прееска во аптека.Сите витамини имаат јод незнам со да правам.Пишав на Др вика пиј само фолна тогаш.Нели треба и др витамини,фолна не е малку?
@stevemila И јас само фолна пиев во прво тромесечие, докторот не ми кажа други да пијам. Не знам зошто на некои и препорачува мултивитамини, а на други само фолна.
Доколку ги внесуваш потребните витамини преку исхрана мислам дека нема потреба од витамини. Имам другарка(аптекарка) која не пиеше никакви витамини во бременост затоа што сметаше дека преку храната внесува се што и е потребно.
И снаа ми земаше само фолна. Ваљда е доволно. Верувај му на докторот. Плус ти си со екстра здрава исхрана, нели?! Ајде опушти се, се ќе биде добро. Едит: што убаво се опаметивме, сите одиме накај кирилицата
Neznam mila so da praam.Ne se opametiv mene seedno mi e.Ne mi menuva nisto kako e pisano slucajno cepkav niz telefonot preeska sur cekav vo labaratotija i nekako go napraiv taka na mk.Сам се менува фонтот и ете од навика не ни примекам.На режим сум сеуште и се хранам здраво