Се согласувам за брисевите дека треба да се прават, без разлика дали некоја е бремена или не, или планира да забременее. Многу е битно на време да се открие ако има нешто,за на време да се превенира.
Pa gledam ne rodile zdravi pravi deca.Ne znam dali postoi majkq koja ne se grizi za svoeto zdravje i zdravjeto na svoeto dete.Jas licno ne poznavam.Toa so ne pravele brisevi,bilo zatoa so dr tqka gi sovetuval i ne se potresuvale ko nas vaka za se i sesto Isto e.Samo po higienski.Spored mene.Kolku i da e steriliziran koga ke pomislam niz kolku zeni pominal...Kakov i da e stom se stavi tamu se znae.Mnogu znaci i do zenata.Nekoi si nemaat problem.Mene licno mi e horor.Iako ko so pisav pravam na 6meseci.
Пак ќе пишам. Не е потресување, туку грижа за себе и за бебето. Замисли ако не се направат тие брисеви, а жената има инфекција, тоа може да доведе до инфекција и на плодовите обвивки, што може да предизвика нивно предвремено прскање, предвремено раѓање, а и инфекција на бебето. Стрептококата која се испитува таму на крај на бременост, во 8 месец мислам беше, ако не се третира со антибиотик, може да предизвика коњуктивитис кај бебето, дури и воспаление на мозокот и сепса. Епа тие жени сега нека ги стават на вага предностите и негативностите на брисевите, и нека си измерат што повеќе им одговара.
@forumce никаде не напишав дека нема да земам брисеви, а верувам дека ниедна феминка овде ќе ги изостави сите потребни испитувањеа, нашата борба беше голема за бебе, овде сум на форумот знаеш колку години и тоа со прво мислење во тема проблеми со забременувањето, значи тука разменуваме мислење не дека веднаш треба да осудувате и да ги пишувате негативните последици, верувај можам доктор по гиникологија да бидам, се што е потребно ми е исчитано и прооучено
Не беше наменето за тебе Заљубена, туку за оние жени кои не ги прават брисевите, и не нападнав никој, понекогаш е добро да се знае исходот од некои работи, па макар и негативен да е.
Prvo se pisuvaat negativnostite.Negativnosti+negativnosti=negativnosti.Ne e mesto za vakvi primeri koi se kazuvqqt.Posle od kade toj strav i trepet?!Ke prasuvame po doktori.Iskreno dvajca doktori veke kako me imaat partql napraveno.Sinoka isto dr so bev na eho.So Nema da procitas.i ke baras od dr da ti ispituvaat.Koga ke te prasaat od kade sega toa,ke kazes od forum.Partal ke te napraat.Sekoja cest na isklucoci koi mi imaat mnogu pomognato.Ni jas nikade ne kazav deka nema da zemam brisevi.Kazav strav ne strav sto se mora mora se.
Медицинско лице сум, и тоа баш за бременост и породување. Не пишувам работи кои не ги знам, зашто немам искуство и многу работи не знам, сепак не сум гинеколог. За оние работи за кои сум сигурна и за кои ни кажувале доктори од Ремедика и други болници, со сигурност пишувам, оти знам дека е така. А тоа што постојат доктори кои не се замарат тоа е друго. Не осудив никој, напротив, сакам да ја дигнам свеста кај многу жени, за задолжителните прегледи и испитувања, зашто верувајте многу сум видела. Од жени кои не знаат како останале бремени до жени кои не знаат кога им била последната менст. и кои воопшто не биле на ниеден преглед. Ако некоја смета дека сум ја нападнала, што не ми беше намерата,нека ме извине.
Nikoj ne kaza deka e protiv brisevi.Muabeto e drug.Ako ne sum medicinsko lice,ne mi treba diploma za da gi znam osnovite na zenskoto zdravje.Licno jas,ako ne sum napravila pap togas Bog znae so ke se slucilo so mene.Muabetot bese deka se postresno e za nas trudnicite.Krvna slika sekoj mesec,d dimeri i hemostaza isto na mesec.Zboram za mene licno.A ne se isklucok i mnogu clenki od forumov.Cesto odenje na eho,licno jas.Posle 10godini ne moze da se izostavi stravot koj postoi vo nas.Pa brisevi.Skrininzi.Taman ke napravis se,ke zdivnes ipak doslo red od novo da se pravi Mnogu ispituvanja koi porano ne gi pravele zenite.No sega vo ova moderno vreme se i moderni bolesti.Sega gi mislam brisevite,skriningot,endokrinologot.Koj stres e se ova.Se vo cekanje .Muabetot mi bese toj.Da ne se razbereme greska Edit: Se izvinuvam za latinicata.Taman ke napisam ke go pratam mislenjeto,primekam deka ne e kirilica.A da brisam i pak od novo.
Осто како и кај софиабела и кај мене. Правев микробиолошки пред подтспката во ноември и беа чисти. Кога ги правве во 12 недела ми се појави и уреоплазма и некоја деуга гарделиа вагиналис (или како и да се викаше точно). Нема ништо страшно освен нелагодноста од спекулумот.
Дека и вагиналети ставаме и од тоа ми е шубе. Лесно може нешто да си пренесеме. Ама па цела таква со бело во мене срам ме фаќа од докторот
Е тука незнам како да те посоветувам зошто јас утрогестан примав и пред преглед ги пиев последните две наместо вагинално да ги ставам.
Повеќе од пола испитувања што се прават во Мк во странство не се прават, јас кај што сум овде во Австрија досега само еден пап во 8 недела, ми мереше цервикс во 16, имав скрининг во 20. Прегледите ми се на 4 недели и да сакам порано нема шанси, и брисеви овде пред породување не земаат. Има појдено само 3 пати на ехо и еднаш на скрининг а сум 22+4 и следен преглед некаде после Велигден. И за тироидната одам секој месец. Друго ништо. Некогаш сум загрижена читајќи ве вас што испитувате, а овде не испитуваат. Си се тешам не сум единствена овде и поинаку ги гледаат овде работите.
Pa toa zboram.Se preteruva ovde so se.Snaa mi vo ch se cudi koga i zboram.A se porodi pred 5meseci.Isto zolvi dve u germanija imam.I tamu e isto.Drugarka vo Avstrija imam isto ko tebe i taa kazuva.Znaci ovde nasive doktori epten strucni.Tie u stranstvo ne se razbiraat haha.Kako i da e nisto ne ni praat so sila.Se e dobrovolno
И овде се чудат за некои работи. Разликата е што овде државните болници се опремени Дури и повеќе како кај нас во мк приватните, и овде одиш на државно и добиваш супер услуга, а во мк супер услуга имаш само во приватна ама тоа кошта и многу пари и можеби затоа се предлагаат постојано испитувања да си имаат заработка приватните клиники. Не секој во мк може да си дозволи на приватно да оди. И ќе спомнам овде за пораѓање, епидурална ти е бесплатно на државно а кај нас не.
А зошто па мора да ги величаме странските доктори, а не нашите тука. Ако тие таму прават така, не значи дека е исправно или кај нас дека е грешно. Одма со потценување. Се согласувам со @forumce за брисевите и општо за женско здравје. Познавам жени од по 37 години што на гинеколог не биле.
И нашиве доктори одат на семинари и пракса во странските болници, па применуваат некои работи од нив. Меѓутоа за работи за кои не се согласуваат дека треба да се прават така како што во странство го прават, овде ги прават поинаку. И плус во странство и овде животниот стандард не е ист, постојат овде заболувања, кои во странство ги нема, и обратно. Не гледам зошто треба да гледаме што прават надвор за да го применуваме тоа и ние.
Ич не се за величење ниту странски доктори ниту болници од моето искуство. На приватно супер услуга, државното друг муабет. Ама друг маубет е тоа. Најважно да се чуствувате удобно и да имате доверба кај сопствениот лекар.
Се согласувам. Докторот е најбитен. Секаде има секакви примери. Не е убаво да се величат или омаловажуваат едните или другите по дифолт.
Сепак има разлика од нашето време и времето на нашите мајки. Точно дека има многу прегледи, испитувања ама мене не ми е проблем тоа, проблем е кога нема да те пратат нешто да испиташ. Како што сум чула, пр.за во Германија ми кажуваа дека неможеш да направиш лабораторија ако немаш упат ни на приватно не те примаат. Ние сме посреќни во однос на тоа. Колку пати сакаш проверуваш , што сакаш ехо исто....
Познавам и јас такви, па пак од прва родиле. Јатрва ми не направи брисеви тука во Македонија, па роди од прва. Значи, како е пишано, така. Тоа го сфатив.