Мојот матичен ми зема брисеви 3 пати во тек на бременост Скриен шеќер,3 скрининзи и чести контроли Зависно до докторот
Морам да се сложам со @danichap. Не знам зошто мислите дека странството односно земјите во еу имаат wow здраство. Не, немаат. Немаат бидејки имаат премногу пациенти а недостаток на персонал и болници па по дифолт не можат да се справат со сите на кои им се потребни. Јас ќе кажам ок за медицината во англија. Но, имам големо но за било каков проблем човек да има може слободно јетрата да му препукне дур се јави да закаже, па да закаже, па зошто закажува, па те префрлаат на 3 линии да дадеш отчет, па идеш, па се тегнат се влечат за едно најобично ехо бидејки нема термин, среќа е ако успееш за месец два, крвна слика им е невозможна мисија. Значи не дај боже да сакаш да испиташ 100 зошто и како, па не си ти за крвна слика шо ти фали?! Значи буквално како што велат луѓето те чекаат да стигнеш до не дај боже за да превземат нешто. Значи стручни да, но со тоа нивно тегавење и недостаток на персонач и термини и апарати можат живот да загрозат слободно. Доколку во македонија за секој проблем сум си одела на лекар и сум завршувала работа без проблем никаков. Од друга страна па други негативности. И кога ќе видиш пак ќе се навратиме на она секогаш има секаде позитивност и негативност. Никаде не е супер а не е ни добро ете.. Не одобрувам често ехо испитувања итн.. но не одобрувам нити ехо на 5 месеци. Значи не до крајности бе. Не можам докториве да одат до крајности. Што знам ете.. околу здраството ни сум наваму ни натаму. А од друга страна пак пораѓајот ми беше екстра можам слободно да пофалам. Од персонал до се живо и диво. За друго..не коментирам и не сум задоволна.
Да се задржам на темата прва третина од бременост, па да споделам сопствено искуство. Со првиот позитивен тест и утврдување на бременоста од страна на докторот, во двете бремености ми испитаа: Крвна слика Рх фактор ХИВ Хепатитис Сифилис Херпес Кламидија Рубеола Уште неколку имаше кои на жалост ги заборавив во моментов. На мое барање и таксоплазмоза и листерија. Крвна слика, урина, притисок и тежина секој преглед. Покасно и скриен шеќер и стрептокока. Советувања за исхрана во бременост кои се посебно важни во првите три месеци од бременоста. Нешто јас потпрашав, нешто сами ми кажаа, ама важно се информирав. Не беше идеално, ама ете, не беше ептен без ич. Барем на старт ТОРЧ беше извршен, што мислам дека полека станува практика и кај нас. За останатото и потоа, во другиот дел од бременост...како и секаде, и позитивни негативно. Најважното го заборавив. Со рака ме прегледуваа од некаде половина на бременост па до крај. Секој преглед со спектулум и рака
Не знам за вас ама јас и не се многу потресувам кога ќе прочитам нешто на нет или овде дека некоја правела такви испитувања, а јас не, и пиела нешто што јас не пијам. Сметам дека секоја бременост, како и секоја жена се различни и на некои им е потребно повеќе внимание и испитувања од други. Можам да ги разберам и оние кои потешко забремениле, па секој преглед им е постресен. Сепак мислам дека добрата мисла, елиминацијата на стресот и стравот и довербата во докторот се најважни во тоа да ја доживееме бременоста како нешто убаво и природно.
Ниту јас сум се притресувала нешто посебно. Но тоа е само мој карактер. Не ја мислам во главата многу. Знаев што треба и што не треба и тоа беше, се придржував и уживав во животот. Едноставно знаев дека штом докторот вели е ок океј е. Ное против ништо не можеме крај краева. И да се притресуваме и да не тоа не зависи секогаш од нас нели?!
Поздрав девојки, денеска го закажав првиот преглед за 17/04 , ќе бидам точно осма недела. Искрено едвај чекам зашто многу сум нервозна, од симптоми на бременост имам само зголемени гради некогаш со болка некогаш не, повремена болка во стомакот и замор што е повеќе како целосно губење на енергија. Немам ни гадења ни повраќана, се јадам. Иначе сум 6+4 и прва бременост и незз што е нормално а што не.
Болката е нормална, се шири матката, мене ми се спиеше цела бременост ама намногу првата третина (леле на работа заспивав ) сите симптоми ти се нормални, а гадењата кај мене настанаа некаде 7ма полна или 8ма недела мада немав претерано многу. Нека ти е со лесно, таман ќе одиш на време и срценце да чуеш.
17.04 не е неработен ден? Или не си во Македонија. Мене градите чат-пат ме наболнуваат. Де ги осеќам како ме тиштат, де не осеќам ништо. Некогаш ми е лошо, најчесто не. Само стомакот што работи, како тапа болка и гасови.
Кога ќе станам сабајле не можам да дочекам да јадам. Киселини ме јадат. Ко за некој што знаел да скокне појадок, ова е новина. Леле да не се сторам прасе?
Jaс прв пат у бременост појадував Уште у 8. Мачнини никогаш. Станав прасе ама побитно е да не се случи ништо. Еднаш гладна отидов за преглед на шекер и од глад до 12 саат ке се онесвестев. И ми остана тоа и уште си појадувам. Ама килажата за месец два ја вратив ко претходно.
Вчера во продавница од дрчност не знаев што побрзо да земам. Никогаш толку не ми се јадело. Аууу. Јас мачнини имам ако не сум јадена. Кога сум сита немам мака.
I jas eve ovie 3-4 dena mi bara zeludnikov da potkasnam nesto na sekoj 2-3 h. a pred da kasnam mi se losi i cim apnam nesto podobro se osekjam Nemam apetit ko sto si imav duri i za rucek pred da se ruca ne mi teknuva na hrana no cim sednam da rucnam mi se jade no mnogu za kratko se zasituvam...I jas imam na periodi vo tekot na denot ko bodezi vo matka bolki no ne jaki i ne dolgotrajni...Kiselini imam po sekoe jadenje a navecer cim si legnam auuu edvaj cekam da se razdeni da doruckuvam...Tahikardii imam po 2-3 pati vo tekot na denot,omalaksanost osekjam i zevam ko nenaspana i se potam mnogu vo glavata
Закажав преглед за идната недела...од симтоми имам само потечени гради,далеку помалку него првата бременост,имав зголемен апетит веќе не,незнам зошто.Послениве денови си го чувствувам срцето забрзано и денес за прв пат почувствував замор.На работа едвај се движев.Во тоалет сум на секој пола саат. Едвај чекам да ја запознаам точкичката
Не се репер за успешна бременост градите. Кај секого боли но тоа може са се неколку дена или неколку недели индивидуално е и никако не е репер да знаете. Гротото од трудниците стануваат прасе но тоа не е важно важно е бебето а ние како така ќе смалиме лека полека нели. И не велам да се претерува со храна. Не не треба ама ги ссваќам сите трудници што обожаваат и сакаат да јадат. Се тресат врз храна. И јас си бев гурман ипол. Нормално е.