Да се пазите, да не кревате тешко, тоа секако... Ама кило, две, три... Нема врска. Само позитивни мисли труднички. Недај боже да биде нешто, не значи дека е од кревање. Само одмор треба. Штом ве заболи стомакот, легнете, одморете, галете го стомачето, смирете се. Мене така ми поминува. Се надевам помогнав!!!
Земате ли некој витамински препарат? Јас само фолна и понекогаш се напијам магнесол. А за кревањето тежина, имам син 18 кг.има и се има случувано да го кренам, тотално заборавајќи. Ќе внимавам понатаму, мада знам многу мајки кои бремени ги кревале своите деца, ама сепак треба да се внимава, посебно во ова прво тромесечје. А за кило-две не се грижите
Мешиња, треба да купам од таблетите , гинекологот ми рече дека се сосема исти и било кои од тие два да ги земам ама ајде да Ве прашам и Вас од искуство што ќе препорачате femibion ili преМама ? Или сосема исто ?
Не им го знам составот, но мој совет е некој кои содржат само фолна, јод и б12. Сите доктори тука ми ги препорачаа фолио форте. Не знам дали ги има Скопје. Сите други витамини и минерали доколку ги внесуваш би биле селективно по твој избор а и потребите на твоето тело а потребно е и да бидат во определена дозволена и потребна количина. Како на пример со Магнезиумот до 300мг на ден, Еисен 50мг, претпазливо со Витамин А и Е.. Јас пијам фолио форте, Магнезиум по потреба 150 или 300 мг на ден против грчеви, и Еисен со витамин ц од 50 мг преку еден ден исто и омега3. Знам дека се друго внесувам со нормална исхрана и би било непотребно. Комбинациите кои ги нудат таблетите не се секогаш за сите трудници најдобри.
Фемибион ми имаа препорачано мојата докторка и ми кажаа дека содржат фолна и јод, друго не ми спомна. Јас веќе претходно имам земано тифол (фолна) на своја рака штом разбрав дека сум бремена, и сум на мисла дали да земам фемибион 1 (тој е до третиот месец) или право некој суплементи за трудници со повеќе витамини. Знам дека во прва бременост ми ја зголемуваа енергија убаво што ми е потребно сега. Ама се по се, ќе купам прво фемибион 1, па здравје од второ тромесечје друго.
девојки.. вчера бев на преглед.. го слушнавме сренцето мнг се израдувавме.. сре мало тоа си расте.. сега има 7 недели и еден ден.. инаку во однос на тежината јас мислам дека тешко ќе ми биде почнав со 72 и сега варирам до кај 74 па пак се спуштам и така.. ама луѓе многу јадам.. се ми се јаде.. порано имав проблеми со желудникот и сега за секоја мачнина јадам, дека така ми помага.. страшно.. се надевам ќе ми помине и ова.. во однос на повраќањето досега 2дена се случи само по еднаш, ама минатиот понеделник се истурив од вода повраќав.. се надевам нема да се повтори тоа
и да си јадеш гајле да си немаш не како јас се исцедив до 5 месец....со гадење и нејадење немав сила на нозе да стојам ....и се зашто не внесував доволно витамини...претпоставувам чим почнсв со фемибионот се вратив у живот.....како и да е поубаво е без мачнини гадења да си јадете сее нормално цела бремемост барем според мене.
Девојки изминатава недела не сум наспана иако од лежење уште малку тромбоза да фанам Лошо спијам, безвеза соништа, се будам често и капак на се синока ме чешаше стомак, грб, половина...а и кога станав сабајле маичката испотена. А насабајле кога станувам од кревет се чуствувам како некој да ме истепал во текот на спиењето Се туширам редовно пред спиење, немам сменето гел, немам сменето омекшивач на постелнина или облека...се мислам кожава да не се тегне . Мешето се познава малку, ама тоа е подуеност би рекла. Ама нели е рано, 4 плус 6 сум. Од утре 6та недела. Сте имале вакво искуство? Магнесизиумот го пиев претпладне 150 мг, но наплдне и навечер чуствував благи грчеви, посебно деновите кога плацентата се создаваше. Одкако воведов и околу 17-18 ч. втора доза од 150мг многу ми е подобро . Другиот петок ми е првиот термин на гинеколог одкако дознав, возбудена, нетрпелива и исплашена.
Danichap, пробај со лагани прошетки навечер пред спиење, ќе имаш поквалитетен сон. Некогаш е подобро телото малку да се измори, свеж воздух и прошетка мене секогаш ми помагат. Мада, генерално, трудници се ненаспани, ама јас и во прва и сега во оваа бременост лошо спијам, барем на почетокот,несоница имам, па се обидувам да се натерам на прошетка,бидејќи ми прија, ама поради ова мачниниве тешко ми доаѓа и да се натерам на тоа. Друго, мислам дека чешањето е секако реакција на промена во телото, исто и потењето.мене пред недела дена нон стоп ми се случува те топлотни бранови, се препотам, па веќе наредна минута се смрзнувам. Ко во климакс Хормони се тоа. Па нас ни се случува револуција внатре, во целиот организам, па се е нормално што не е претерано секако Од што се лучат сега хормони во поголема количина, посебно прогестерон, се чувствуваш надуто, ама секако со мачкањето на кожата може уште сега да почнеш, да ја одржуваш кожата хидрирана па да не дојде до пукањето додека се растегнува се повеќе. Што се однесува до прегледот, и јас уште сега имам трема, би требало крај на следна недела да одам за потврда за срцева акција, се молам се да биде во ред. Мада знам дека и во првата бременост имав стално од нешто да стрепам и да исчекувам, па би рекла нормални се тие труднички стравови. Да мислиме позитивно, да избегнуваме лоши нешта да читаме, да го заштитуваме мозокот од секакви мисли и да се надеваме дека се ќе биде во ред
Еве јас да се пофалам, само што се вρаќам од пρеглед, 7 нед сум и 4 дена, и се слушнаа 2 сρцеви ρеаκции... близнаци и дуρи не ми се веρуваше, а од симптоми само малκу мачнини пρетежно пρетпладне, потвρди гρади, и ждρигање, дρуго ништо, сеκојдневно пешачам по 4-5 κилометρи, и спијам κаκо мечκа, минимум 10 часа, досега немам пρоблем со спиењето, си спијам на стомах, само обавезно станувам еднаш ноќе за во вц... и го пρашав баш гинеκологот дали да пијам обична фолна или од овие пρемама, фембион, или што знам, ρече се е маρκетинг, најдобρо за почетоκ обична фолна, па втоρото тρомесечие аκо имам послаба κρв да ја заменам со фембион 2,
Ајде честитки Волшебна, па ти имаш журка во мешето Ти посакувам убава бременост до самиот крај и здрави, живи бебиња
еве и јас да пишам, од тоа што вчера испаничив нема ништо, се си тера на добро, нема никакво воспалено слепо црево, дај боже и да нема до крај на бременоста, бев вчера на доктор, и видовме срцева акција, иначе не сум ни 1 кило здебелена, дали од овие мачнини што ги имам, и повракања, почнав со 72, и сеуште си стојам на таа килажа. според докторот сум 9 недели и 5 дена, со тоа денес сум 9 недели и 6 дена, значи од утре 10 недели, ми закажаа испитувања, брисеви, приска до 14 ноември, да се направи,, уф со првата бременост пред 6 години, ги немаше овие многу испитувања, кко и да е, само за добро нека е,, ние сме јаки ке издржеме, и да пишам, честитки волшебна за близнаците,,, со лесно да си тераш, ако ти е прва бременост, ти си права срекјница,,, поздрав мешиња имајте убав сон,,,
Zdravo na site sakam da prasam Dali e normalno Bo tekot Na bremenost da ne ti e Loso da ne ti se povraka da imas golem apetit za jadenje eve toa mi se slucuva na mene i malku mi e strav Dali e toa normalno jas sum 7 nedela.fala mnogu
И јас сум 7ма недела и мене сеуште не ми се лоши воопшто, можеби уште е рано, може допрва ќе осетиме мачнини а може и имаме среќа па имаме лесна бременост. Не се плаши нормално е , кај секоја е различно, некоја има големи мачнини, некоја пак воопшто.
исто и јас, ниту ми е лошо, ниту ми се повраќа, а апетитот ми е зголемен, ама за чудо не ми се јаде благо, ниту кисело... кафе намерно избегнувам, пијам по 1 дневно, инаку и од него не ми се лоши и јас сум 7 недела, ми рекоа соо близнаци, до сега се немам поправено, ама ми е страв за понатаму
Uste edno prasanje od mene deneska imam strasna glavobolka megu ocite mislam deka mi e migrena I nemam apetit za jadenje mi se povraka ocite me pecat ne znam sto da pravam piev mnogu voda I piev plus I kafe odsabajle obicno be piam kafe otkako sum bremena AMA deneska se napiv natocito za toa.dali nekoj imal isti problem I sto piel I Dali smeam da pijam nekoe apce za bolka a isto taka utre treba da patuvam so avion se vrakam tamu kaj sto ziveam I malku me faka panika.sedma nedela sum kako za pitsetuvanje. Odnapred vi blagodaram
sekoja bremenost e razlicna a i promenliva...ne mora da znaci deka sekomu ke mu se losi ama moze pa od drugata nedela da pocne da ti se povraka...zatoa uzivaj vo dobrite denovi...se nadevam ke pomines bez povrakanje ko mene