Jas sum 11 nedela, a nemam nikakvi macnini od povrakanje ili losenje od nekoja hrana samo sto mi spie mnogu I nervoza. .sekoj ima razlicna bremenost
женски како сте, како стомачето, ние сме добри, растеме во 10 недела сум , пред 2 дена бев на доктор, да ми земаат брисеви таму платив 400 денари, за 4 бриса, а на микробиологија ме одраа за брисевите, плус мокрача, и крв ми зедоа да се испита нешто, ми зеде 1350 денари, ептен ме одраа, ама само крвта шо се испитувала била 800 денари,, ало,, еј, ако вака тераат тоа брисевите, тешко, ама таа сестрата таму рече дека само во првите 3 месеца се земало крв, за испитување, ај ке помина, ај ние ке си даваме пари, не дека ги жалам парите, ама можев за друго да си ги искористам, ама шо етоа е,, нема бегање, кога сакаме да биде се во ред..и на 10 ноември имам закажано за приска, тоа ми кажаа се плакало 350 ден..се си носе пари, пат, јас не сум од ск.. али не е битно се за бебушко.,..
Добро утро на сите. Јас пред два дена бев на преглед 6 недела сум била, има и срцева акција Во глобала сум ок, имам одбивнос скоро кон секоја храна, се осеќам како прејадена, како да ми е подуен стомакот, и многу ме тера на спиење. Можам да каснам само двопек, бисквити, леб и јогурт. Малку ме плаши ослабена сум кило и нешто, докторката ме тешеше дека тоа е нормално во оваа фаза и дека ќе се стабилизирам.
Со лесно Ирена, од се што читав нормално е на почетокот на бременоста да ослабеш, секој со различна бременост, јас килограмите не ги пратев. ама мислам дека не сум ни ослабена, ни здебелена, освен во мешето иако е рано ама затоа што никогаш не сум била затегната таму па сега маааааалку единствено таму се познава. А иначе веќе сум 8 недела и досега ниту еднаш не ми се слошило, а немам ниту зголемен апетит, имам одбивност се приметувам само кон месо , може зошто претходно пак само тоа јадев постојано, многу сум си смешна дека забележувам разлика кај себе, цел живот сум зависна од кока кола, а сега ни пола чаша не можам да испијам освен ако осетам дека ми пага шеќер, овошје и зеленчук никогаш не сум имала навика , а сега се поише кон тоа посегнувам. изгледа бебушов ми вика '' Не сакам кока кола, дај ми витамини'' И така во глобала само се надевам дека нема допрва да почнат мачнините дај боже да е со лесно како досега . И иренка за спиење веќе почнува да ми поминува ама првите неколку недели всушност и кога сеуште не знаев дека сум бремена не можев да се одвојам од кревет, затоа одмарај, спиј и уживај колку можеш повеќе
Mi pravea ispituvanja preku krv na antitela na rulela, klamidija, toksoplazma.... antitelata na toksoplazma mi se malku nad normalata. Mi zakazaa kontrola za eden mesec. Ima li nekoj iskustvo so ova? Ve molam za mislenje meshinja.
Колку што знам се добива при контакт со мачка, или суво месо. Евентуално доколку на истата даска или со истиот нож предходно се сечело месо, а веднаш потоа истите биле повторно користени . Свинското и јагнешкото се главни извори. Во првите десет недели опасноста за плодот е релативно ниска, иако постои од 6 тата недела. Во текот на бременоста, истата се зголемува. Не знам во која недела си, постојат терапии, посебно доколку си во првата третина Spiramycin е доста ефективен, Pyrimethamin и Sulfadiazin за далеку покритичните случаеви. благото покачување на резултатите покажува дека инфекцијата е релативно нова. Во 16 недела при амниоцинтеза или при ултрашал ќе добиеш повеќе информации. Се надеваме на позитивни информации. Обиди се да побараш второ мислење и дополнителен преглед за личен мир да не се стресуваш и ти, а и бебчето
здраво девојки, Добро утро на сите мешина нова сум на форумов,но долго време ве следам Бремена сум 5 недели, бев на преглед минатата недела и докторот ми даде да пијам Pregnazon едно на сабајле едно попладне, и по две неделни контрола да го слушниме срценцето Дали некој од вас ги пие овие таблети? Немам сеуште мачнини, само осетливи гради, болки во долниот дел на стомакот кои траат по неколку секумнди и исчезнуваат, и не можам очи да отворам, после работа на спиење
не ми зборувај за спиење, како мечка сум мм вика за ништо освен за тоа немаш време, инаку 8 недела сум, ми рекоа близнаци, и имам повремено мачнинни во стонахот, како ра ми е тешко, ама не секој ден, не повракам, не ми се гади, и сум едно кило поправена до сега, до крајот ке се тркалам страв ми е многу, со 58 кг започнав, сите првите 3 месеци слабеат, јас се поправам ama што е тука е, сега ке одам да ми направат комплетна крвна слика, да видам дали е се ви ред, до сега пијам само фолна,обична (тифол) и магнезиум, и навечер ставам вагиналети кринон, (прогестерон). Наредната недела влегувам во 3 месец, 9 недела и имам закажано преглед, да видиме колку пораснале се надевам дека мачнините нема допрва да почнат...
Денес сум 6 + 0, штотуку влегов во седмава недела и посета на гинеколог. Ќесата е со големина околу 11мм, исто и цистата која го храни ембрионот е таму, ембрионот 4,7мм и срцевата реакција беше видлива. Ме зачуди а и малку загрижи докторот оти големината на ембрионот му се виде мала. Рече дека ембрионот е на ќошот од матката закачен, или скриен...дека не не може точно да го измери. Дека во подоцнежните фази секако ќе биде видливо, но во оваа фаза е битно точно да се знае колку е. Не сакаше да ми даде никаков конечен одговор пред да виде резултати од HCG. Имате ли искуство со ваков случај, или мислење за големината?
Не се секирај и јас не сум од оние трудници што слабеат, одма од се сакам да си каснувам и поправена сум 2 кг. така да до 9 месец..... не знам дали ке одиме или ќе се тркаламе како топки Ништо од тоа не ми препиша докторот, ни тифол ни вагиналети, само прегназон пријам витамински се тие содржат фолна киселина и витамини. ги зедов околу 670 денари од аптека. Наутро и навечер пијам од нив, во паковањето ги има 30 за петнаесет дена ке ги испијам и ке одам на контрола за да се слушне срцебиењето на малото ѕверче
Имаш различни, мамавит прегназон огестан....сите тие се почнуваат некаде од 12-13 недела ако не се лажам. До тогаш само фолна киселина.
мешиња мене едниот брис, т. е резултат од вагиналниот брис ми е позитивен, имам некоја бактерија , инфекција, докторката ми препиша да пијам ко- алмацин,, некако се пласам дали ке бидат штетни на бебето, ама сепак, да се штетни, и она нема да ги препишува,, незнам, сега ке читам упатство, иначе сум 10 недела, и уште некој ден влегувам во 11 недела, мачнини, стално, поспаност редовна..
И јас имав, во 9та недела кокоидна бактерија, и примав вагиналети.Не се плаши Штом гинекологот ти ги препишала нема шанси да се штетни
mene денес ми излегоа леукоцити во мокрачата, ми рекоа дека највероатно не е страшно, затоа што немам бактерија, ама да однесам мокрача на микробиологија за секој случај... другото е во ред, малку покачен холестерол, 5,6, железото засега е добро, инаку тераме 9 недела
Здраво Дани, искрено јас не ги разбирам овие меркиве што ги кажуваш. Но и јас кога во вторникот бев на гинеколог ми рече 6 недела, и си збореше жената аха ова супер, тоа супер, браво има и срцева акција, и нешто ми се врти во глава дека спомна големина 4 милиметри и нешто и пак супер. Искрено толку бев збунета, уплашена и среќна и она супер супер и не прашав ништо дополнително. Мене ме плаши правев уринарен статус, и во урината имам бактерија +, аморфни урати ++, еритроцити 4-5 и кетони, и се уплашив, двајца гинеколози ми рекоа демек ништо, ама денес почнува малку да ме пече, незнам што да правам, во понеделник ќе одам кај мојата докторка, ама до тогаш? дали штети да се одмивам со камилица барем? Ми рекоа и чај од брусница бил добар и сега незнам.
Kolku sto znam nema steta so caj od Kamilica da se odmivas. I da, ovosnite caevi, posebno brusnica se odlicen izbor. Ne znam ni ja Oti Doktorot rece 4.7 e malku za 6+0. Veruvam deka se e ok. Deka denovite gi izmesa doktorot Ili sl. Sekako moze mnogu poveke Ali i ovie dimenzii ne davaat prostor za grizi. Cetvrtok sum pak.
Zdravo I jas imam problemi so bakterija vo mokracata escherichia.coli dali ima nekoj iskistvo so ovaa bakterija, Dr.mi rece uvin caj da pijam po dve kila da se proba prvin na prirodna baza ..inace moze da se pie caj od brusnica I Jas go pijam bez panika
Добро утро на сите. Конечно се слушнав со мојата докторка, го гледаше резултатот од урината, ми вика накриви капата , се ќе исчистиме, кетони во урина вика имаш затоа што не си јадела или си повраќала многу, точно, тие денови скоро и ништо да не јадев, штом немаш протеини во урина уживај, аморфни урати вика од некој вид на зеленчук да не јадеш многу краставици, точно, од зеленчук само краставици поднесувам. бактерија штом е со еден + не се секирај ќе исчистиме, и да пијам увин чај или чај од брусница. Мене ми е паднат многу имунитетот, затната сум, ми дозволи вит. Ц само да си земам и чајчиња, лимони, инхалации и толку. Инаку да се пофалам од вчера апетитот ми е вратен и немам толку киселини во стомакот, си јадам се, ама умерено. Како ќе биде наредниов период незнам, ама бар овие денови да се оправам малку.
И мене резултатот од урината горе доле ми е како твојот, со тоа што јас направив и уринокултура и чекам резултати, а во меѓувреме јадам сушена брусница и пијам чај од Виталија со 60% брусница кој е еден од побезбедните во бременост и чувствувам подобрување во врска со печењето кога мокрам.
и мене во мокрачата ми најдоа леукоцити, а бактерија немам, а уринокултура немам направено, овие денови ке однесам на микробиологија, ми рекоа да пијам чај од брусница. И овие 2 дена сум супер, како да не сум бремена, имам и сила, и енергија, за разлика од пред 2 дена кога не станав од кревет, цел ден повраќав и неможав да се подигнам... од денес влегувам во 10 недела