Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Значи ќе пукнам денес. Како кнедла во грлото да ми стои цел ден. Што да направам? Во желудникот малку ме пече, ама ова другово не се трпи, ме гуши. Гладна сум а неможам да јадам, ужас.

2. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    kаде ке го правиш то испитување, колку кошта и во која недела се прави? Јас правев приска 1, резултатите се добри, пишува дека едн од 2350 се шансите за даунов синдром, но ме мачи што повторно имам бактерија во урината,, од понеделник влегувм во 14 недела, второ тромесечие

3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.492
    Допаѓања:
    288.235
    Во приватна клиника во Германија. Јас ќе правам во 11 недела, а може веќе од 9 недела.
    Разликата е само во тоа што тука не дава веројатност, туку со 99,99% одговор да или не.
    Само за даунов кошта 595евра, а комбинацијата за со дополнителните генетски испитувања која ја одбрав јас е 745.
    Не е малку и не е неопходно...
    Најчесто ја прават трудници на возраст над 35-40 и каде приската покажала лош процент па им треба сигурен одговор. Но кажав дека имам работено со лица со посебни потреби и имам премногу видено.
    Не ми преставуваше терет на буџетот па се решив.
    Инаку мило ми е за резултатите од Приска кај тебе. Се надевам ќе се откачиш од бактеријата што побргу и ќе уживаш во второто тромесечие.

4. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.838
    Каде сте мешковци, како сте?
    Јас да се пријавам тука, веќе сум при крај на ова тромесечје, имам уште една недела па да се селам во второ.
    Денес сум точно 12 недела, значи влегувам во 13. Е сега на некои сајтови читам дека второто е од следна недела, а на некои прочитав дека е од 14 недела. :?: Ама нема врска, нема да цепидлачиме за една недела :D

Деновиве сум каде-каде подобра, не повраќав, ама се уште ги чувствувам мачнините и киселини, ама по поблага форма, фала на Бог. Се надевам дека целосно исчезнуваат и дека енергијата ќе ми се врати.
    Дури во сабота сум на прв скрининг на приватно, дај Боже се да биде во ред, а потоа после една недела ќе одам кај матична за брисеви и пап и таму пак ќе ми прави и она скрининг , ама нема врска, само се нека е во ред.

Морам да ви кажам дека стомакот ми е бааги големичок, изгледам ко да сум 6 месец 8-|

На Maceto123 и danichap им се допаѓа ова.
  5. cigarce

cigarce Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2011
    Пораки:
    1.401
    Допаѓања:
    3.931
    Eдна нова мама сака да ви се придружи.
    Денес бев на преглед,мали сме,5 недели и 5 дена.Докторката задоволна,ме прегледа со вагинално ехо,и за 2 недели да одам повторно за да го слушнеме срцето.Дотогаш да направам испитувања на крв и мокрача и да и ги однесам на следниот преглед.
    Ми препиша апчиња ПреМама дуо,кој што всушност одлично ја заменувале фолната кисленина,содржат витамини,минерали и омега 3 масни кислеини.

Јас сум одлично,имам значително намален апетит,желба за спиење-огромна,како луда трчам во wc и да си се пофалам,лицето ми свети,никогаш не ми било поубаво.
    До следната контрола.. :yawn:

На do-re-mi, Lisa_Maja, Espadrila и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Честитки мамичке и со лесно да си ја износиш бременост :inlove::inlove::inlove:Инаку според мене најдобро е да си пиеш само фолна а витамини додатни сеуште е рано, а ти сеуште немаш ни крвна слика направено за да видиш дали имаш потреба од додатни витамини. Али ипак гинекологот сигурно подобро знае од мене :):) Инаку мојата матична освен фолна не ми дозвлува никаков друг витамин и ми вели со овошјето и зеленчукот си ги внесуваш доволно и фала му на бога до сега е се во ред и со мене и со бебушот и со крвната слика.А тие витамини секако ке мораме да ги пиеме ама барем малку подоцна да почнеме :D:D Имај си убав ден мила и уште еднаш со лесно и со среќа :hug::hug::*

На cigarce му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    426
    irena.1 bakterijata mozebi mozes da ja sredis so
    D-manoza ili E-kapi + caevi. jas gi kupiv toa E-kapkite za kjerka mi ona imase bakterija vo urina na nejzini 2 godinki, pa togash kupiv e-kapi ama ona nesakashe da gi pie bidejkji se na baza na eukaliptus i mnogu jako mirisaat. duri otposle slusnav deka d-manoza e mnogu efikasna vo spravuvanje so urinarni bakterii, vo aptekata na matija vo kisela voda imas nekoj miks od caevi koj e mnogu efikasen. Neznam ti koja bakterija ja imash ama znam deka mnogu cesto antibiotikot znae i da ja vloshi sostojbata, da dobies plus kandida. Ne jadi nisto slatko, povekje cedena limonada. izvinete za latinicava i muabetov nadvor od temata :)

8. pharmacy

pharmacy Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2013
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    370
    Ред е и јас да ви се придружам. Синоќа бев на гинеколог правев пап тест и вагинално ехо. Ми ја потврди бременоста, ми даде да пијам само фолна кис и бебчето е големо 0,58 см. На 22 ќе одам паки се надевам дека се ќе биде во ред. Чуствувам глад, нонстоп одам во веце градите ме болат и долниот дел на стомакот (што малку ме загрижува). Позз до сите и лесна бременост

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.492
    Допаѓања:
    288.235
    @cigarce и @pharmacy добре ни дојдовте во нашево мало катче.
    Заедно да се радуваме и советуваме.

Освен фолна (по можност во комбинација со јод) и магнезиум нема потреба од никакви дополнителни витамински препарати. Обидете се да внесувате овошје, зеленчук, млечни производи, малку мевце...и телото ќе си прими преку здрава исхрана се што е потребно. Без сурово месо или сурова риба. Секогаш храната добро подготвена поради опасност од таксоплазма и ластерија.
    Без кревање на тешки ствари...без препарати протил акни, против првут.

Во случај на анемија докторот сам ќе реагира.

Во таа фаза почнуваат да се појавуваат благи грчеви во долниот дел од стомакот, како влечење.
    Се додека не се виткаш од болка и не се со јак интензитет и континуирани плус не дај боже крварење тие болки се нормслни. Матката почнува да се шири и започнуваат првите промени во телото.
    Затоа помага магнезиумот. Ги опушта мускулите и е одличен против грчевите.
    Препорачлива доза е 300мг на ден. Доколку болките се континуирани, нема штета и 450мг.

Јас си купив паковање од 150 мг., пијам една претпладне со фолната и една навечер.

Инаку мојот петочен рапорт.
    Од денес во 12 недела.
    Киселините ми се намалија, апетитот ми се врати али изминатава недела повраќав за добро утро, добар ден и добра вечер.
    При миење заби или штрапнуавње во кујна,...се ми се крева нагоре.
    Се обидувам да ја нормализирам малку од малку исхраната бидејќи поради осетливиот нос и лошењето морав да отфрлам многу производи. Смути и цедени протокали морав да исфрлам на краток период бидејќи веднаш ми предизвикуваа киселини. .

Болки фала богу немав, со исклучок на мали во делот кај препоните. Веќе набавив поголемо бројче памучни гаќички...па не ќе исклучам долен веш како причинител. Ваљда така треба да биде.
    Лицето со добри и лоши денови...предходно споменав дека добив акни и лишаи (црвенила и лупење првут на кожа). Набавив многу средства па се стабилизира состојбата, барем привремено.

Чекам резултати од испитувањата погоре што пишав, во 11 недела крв што ми земаа. Се надевам понеделник на убави веста.

На galapce, pilenka, Sky-butterfly и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Стрептокока имам, следнава недела сум на преглед па ќе си прашам за ова, фала. Од чај пијам увин, ама ми е бљак, ама тоа е.
    Инаку последниве денови сум многу подобро со желудникот и лошењето. Имам апетит нормално, дури веќе и подобро од тоа. Е сега јадам почесно но помалку. Знае да ми се јави желуднико, но не е ни од далеку ко што беше. Инаку веќe сум 12 недела, следната ќе го правам тоа ехото во овој период што се правело.
    Дани многу ми е мило за тебе, прочитав дека девојче носиш. Туку кога се гледа дали е мажко или женско?
    Поздрав и до новите колешки овде, да си имате лесна и здрава бременост, ќе споделуваме искуства.

11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.492
    Допаѓања:
    288.235
    @irena.1 И погоре пишав дека направив испитувања на крвта кои би го замениле класичниот скрининг или приска.
    Во нашата крв има и крв од бебето, па ми зедоа крв и преку тоа со 99,99% сигурност кажуваат да или не за присуството на даун синдром и неколку други болести (ментални и физички ретардации, срцеви заболувања) предизвикани од генетски дефект. Врз основа на анализата на гените одредиле дека е девојче (поради двата икс хромозоми).
    Инаку од денес сум 12 недела, со крвта ми ја зедоа во 11, на ултрашал е прерано за со голо око да се види нешто. Велат од 14-15, но мислам дека реално е од 16-17 недела.
    Тука одредувањето на полот ќе му дојде како споредна работа бидејќи плаќаш и ги правиш другите анализи.
    Инаку мило ми е што ти се стабилизирал желудникот. Ајде уште досадната бактерија и полесно ќе биде.
    Поздравче до тебе и сите останати од катчево

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    426
    Ako imas streptokoka, ti preporacuvam da odis na homeopat ako nisto drugo ne ti pomogne. Homeopatijata sreduva se , kje pomines bez antibiotik, posebno efikasna mi se pokazala so streptokoka. Jas mislev deka imas eserihija koli.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Love23love

Love23love Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2014
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    4
    Zdr NA site trudnici site od nas si imame po nekoja maka za zal mislam koj infekcija NA mocniot meur koj nastinka koj nesto drugo ama jas veruvam deka site ovaa ke go pomineme so lesno I ke zaboravime posto se raboti za najubavoto custvo NA svetot da si imas bebence vo stomakot.Jas veke poveke od Eden mesec se macam so mojot imunitet posebno sum mnogu osetliva NA krajnicite non stop mi se akttivirani I plus sinosite mnogu me boli glavata.Pijam mnogu tecnosti jadam ovosje ne se mesam mnogu so ljuge doma sedam pocesto posto e mnogu ladno tuka I pak ne pomaga veke ne znam sto da pravam.Dali nekoj moze da mi dade nekoj sovet mnogu se plasam da ne mu nastetam vaka NA bebceto za mene ne e problem jas se ke izdrzam ama toa sakam da sum sigurna deka ke bide dobro.Pozdrav do site idni majki

14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.492
    Допаѓања:
    288.235
    Имунитетот ти е ослабен бидејќи цела енергија е насочена кон заштита на мелецкото, но тоа е нормално за скоро секоја трудница.
    Од ова што го пиша, се што правиш е правилно.
    Мал совет против настинки, или синуси, затнат нос би било инхалација.
    2-3 капки уље од еукалиптус стави во жешка вода, покри се 10 минути и инхалирај.
    Ментол бонбони или мед со лимон во жешка вода или гаргара со солена вода за грлото.
    Настинките се најчесто безопасни. Дури и при грип, бебчето е добро. Во случај на температура која е константна или висока, јака кашлица секако докторот најдобро ќе советува кој соодветен антибиотик е потребен.
    Направи ли брис? Бидејќи веќе долго имаш мака, да елиминарш можност да е некоја бактерија.
    Имам читано дека инфрарот ламбите може без проблем да се користат во текот на бременоста.
    Информирај се додатно, т.с прашај го твојот гинеколог.
    По 2 пати на ден по 10 минути на оддалеченост пд барем 30-40 цм. Посебно се добри за синусите.

Без страв...и со лесно.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Love23love

Love23love Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2014
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    4
    Fala mnogu za brziot odgovor.Jas napraviv bris I ne pokaza nekoja bakterija a ne ziveam vo Mk I tuka nemam svoj licen ginekolog sve ide preku maticniot toj ednaska me vide mi gi slusna gradite I mi rece ne se sekiraj se e dobro.Piev mnogu caj so limon ama veke mi se gadi od limonot posebno zeludnikot me boli ako jadam limon mi stvara kiselini.Ke pomine se nadevam brzo so gospod napred samo.Pozdravce

16. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.492
    Допаѓања:
    288.235
    Важно немаш бактерија и градите се чисти...
    За тековните, но обични настинки не се плаши. Дури и грипот е безопасен за мелецкото.
    Ти ќе видиш мака, но него му е добро.

За лимонот те сваќам, и мене последно време лимони и протокали ми предизвикуваа јаки киселини, но фаза е само.
    Правиш се како што треба.
    Со добра мисла...ќе мине.

17. babylinda

babylinda Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2014
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Zdravo meskovci nie utre ja pocnuvame 11 nedela. Nemame gadenje ni kiselini,samo povremeni bolki vo grbot i vo dolniot del na stomakot. Pa po 12 nedela odime na priska i 4d pregled. Pa edno prasanje do site,dali imate vie ili znaete kolku e toj pregled vo Plodnost privatnata bolnica vo Bitola? :)

18. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.166
    Допаѓања:
    21.111
    Честитки за сите нови то бе мајки :)
    Да ви се приклучам и јас. 5 недели и 3 дена , по есапот на д-р.
    Втора бременост ми е, и се исто како и претходно, ама и ништо не исто....кој поминал- знае :D
    Сакам да прашам, нешто за што сум збунета па и исплашена (ко прва бременост да ми е а да имам 17 години се чуствувам , не знам оти...:D.)
    Докторот ми препиша Фолна киселина, една нова варијанта што била за во рана бременост, ми препиша Аспирин 100 (заради нз што васкуларно), и Утрогестан да ги примам вагинално 2х1 на ден....Ми кажа човекот што за што е...ама толку не го разбрав, шо од што бев возбудена, шо од ресеаност...куј знае.
    И сега сето ова јас, освен фолната, не го пиев за првата бременост..па си правам филмови да не нешто не е во ред???Сум загрижена...
    Дали оти подостарев па сега на се живо и диво мислам а?
    Треба да се јавам 10-14 дена за да ја чуеме срцевата реакција.
    Некоја од вас ако знае да ми каже искуство со Утрогестан.....(во упатството баш и не ми се допаѓа тоа што го пишува...)
    Благодарам

На galapce, do-re-mi, Mama25 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Утрогестанот е прогестеронски препарат, за зачувување на бременоста. Нема никаква штета од негово примање.

На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.166
    Допаѓања:
    21.111
    ^ @darcy Ти благодарам, веќе и прогуглав малку, нема штета, ама се дава кај што обично има ризична возраст , или претходни спонатани, или ИВФ...а јас ништо од тоа....ама ај за добро е, за поддршка на бременоста.