Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.489
    Допаѓања:
    288.209
    Еве сум @galapce
    Чекав да ми помине терминот на гинеколог пладнево, па да пишам нешто.
    Денес 12+6, од утре 13+0 и официјално ќе почне 14 недела.

Задоволна и спокојна после денешниот преглед.
    Ме гледаше преку стомак, малата 7цм, одговара за 13+4 и постојано преташе мрдаше.

Притисокот и урината веднаш ги испитаа во ред. Сум симнала уште пола кг (вклупно 3-3.5) поради недостатокот на апетит и повраќањето измеѓу 10-12 недела, но тоа фала богу немало никакво влијание на малата бидејќи она се храни со моите резерви.
    Препрашав и да не ми е намален хемоглобинот т.с ослабен имунитетот поради намалената исхрана, ми рекоа 14.8 не паѓа така лесно поради неколку неделно повраќање. Ај да ги верувам...

Од шеста недела па наваму ми немаат зедено брисеви.
    Тогаш се беше добро.
    Имав благо покачуавње на секрет неделиве, но најчесто безбоен и без мирис. Го класифицирав како нормален за нашата состојбаа...никаков симптом не асоцира на на некаква бактерија или инфекција, но поради нашиот ослабен имунитет и склоноста на трудниците кон инфекции не се знае никогаш.

Си продолжувам со Фемибион2 и Магнезиум.
    Исхраната малку од малку ми се нормализира. Дрстично подобрување одкако влегов во 13 недела.
    Бев на хомеопат пред некој ден. Ми препиша нешто на природна база.
    Ќе споделам искуства за недела две.
    После посетата на гинекологот уз божиќниот шопинг влегов и во ХМ.
    Предходно веќе си купив едни труднички фармерки од таму за 25 ев, денес набавив уште едни.
    Ако имате можност да ви набават/донесат од мене пофални зборови. Јас предходно носев 36, од овие си набавив 38 и ми се така покомотниво колковите, ама демек ако се поправам да ми потраат хаха (и 36 ми пасуваа добро), ама стегачот горе што е нуди огромна удобност.
    Плус и цела трудничка гардероба на попуст.

На Njanje, pilenka и galapce им се допаѓа ова.
  2. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    @danichap se taka ubavo da terate.Inace mm denes konecno najde kosteni i mi svari da ne me mislis.:)
    Inace pocnuvam malku poslobodno da odam.Samo me bolii kicmata.Dali koga me digale posle operacija me imaat malku izmesteno.Neka e.Ke pomine.Samo podaleku od sinko da e.Pa moze ke se osvatime zdravje.:D

На pilenka и danichap им се допаѓа ова.
  3. SelinaKyle

SelinaKyle Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    2.149
    И јaс oд денес ќе се дружaм сo вaс. Јaс сеуште немaм пoсетенo дoктoр. Пoлa сaaт пред дa се кaчaм вo aвиoн нaпрaвив тест, a кoгa стигнaв тукa уште еден. Или сум 3тa или 4тa неделa. Зa две недели се врaќaм и веднaш oдaм нa дoктoр.
    Инaку нoрмaлнo е дa бoли кaкo декa ќе ми дoјде, кaкo дa имaм грчеви и гaсoви?

На espana и tessie им се допаѓа ова.
  4. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.166
    Допаѓања:
    21.111
    Најпрво нека е и официјално ДА , па и честитки.
    А инаку кај мене да, болки имав ќе ме скинеше стомакот. Јас обично немам болни циклуси ,ама понекогаш знам да имам болки во стомакот. Е ова ми беше како сублимат од сите болки до сега. Башка мислам дека нон стоп ми се одеше во веце и ме маваше промаја во стомакот....описно објаснато :D. Но немај гајле....на преглед отидов 5н.+2 дена, потврди бременост, и после ден - два веќе исчезнааа болките.

Вчера бевме да видиме дали има срцева реакција. 7н.+ 2 дена и се е во ред....:inlove::l::l:.
    Почнува да ме напаѓа госпожата дремка или да не кажам господин спиење....ама се уште не му се предавам максимално :D. Апетиот ми е нормален, и онака си бев по јадењето, ама често имам тежина на желудник по оброк, што порано, во нормала не беше било. Сега внимавам оброците дами се умерени, количински помали, па ако треба почести...
    Поздрав мешиња....
    А кога сме кај мешиња....јас ќе станам слон- знам :wasntme::wasntme:;(:sweat::D

На galapce и SelinaKyle им се допаѓа ова.
  5. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    мешиња ме пече кога мокрам :( однесов денес урина да видиме што е ама исплашена сум :( некоја со слично искуство? иначе пијам увин чај матичната ми рече дека смеам :/

6. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Cestitki @Espadrila za maloto:l: sto cuka vo meskoto.
    @bridetobebt bez panika.Moze ne e nisto strasno.Za sekoj slucaj vo idnina vodenje pogolema higiena na intimata.Sega sme dosta po skloni na infekcii.Ne veruvam deka nekoja e preskoknata vo vakva sostojba.Ova ne go znaev i jas.Ama na prvoto ke se ucime.Pisi ni kako ke pomines.

На bridetobebt и Espadrila им се допаѓа ова.
  7. Buddygirl

Buddygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    19
    Здраво Форумки имам прашање совет ако може од вас.
    Одам на редовни прегледи кај матичниот гинеколог, веќе една недела како помина бев ехо за даунов синдром матичниот ми постави вредности за NT 2.9-3.2. носната коска му е мала што е доволно да ме исплаши. Ме испрати на Приска 1 во државна гинекологија. Отидовме со маж ми и малку зачудено ги гледаа податоците среќа имавме пријател и тој ни кажа ќе ве прегледа друга докторка за да ги дефинираме точните резултати. И така истиот ден ме прегледа докторка која беше слободно и ми кажа нема потреба за паничење вредноста на NT 0.93 што е трипати помала. И сега наместо да правам приска 1 правев приска 2 терминот сум го поминала и сум веќе 14 недела, уште еден пропуст од матичниот. Ја правев приска2 врз база на новите прегледувања и ми излезе низок ризик, доколку правев со податоците од матичниот сигурно ќе бев висок ризик и ќе правев дополнителен тест. Ги однесов резулатите од матичниот тој како да се разочара зашто друг му ја гледал неговата работа и уште стои на своето мислење. Се размислував да одам кај друг приватен па ме страв да не штети на бебчето повторно со ехо да се проверувам. Следната проверка ми е 3д за еден месец ваљда тогаш ќе се знае се. И незнам што да правам и на кого да верувам. Само сакам да верувам во најдоброто!

Поздрав форумки!

8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Ехо прегледите не штетат на бебчето, за да се смириш можеш да отидеш. Верувам дека се е во ред, штом и резултатите се добри, но за мирна душа, направи уште еден преглед.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Здраво девојче....Ехото не е штетно за бебето а и сега прв пат слушам од тебе дека си го поминала терминот за приска 1 пошто сите ја правиме приска 1 од 11-14г.н и тогаш се мери нухален набор и приска 1, јас сите трудници што ги знам ја правеле во 13+1, 13+2, 13+3 т.е во 14 г.н Јас мислам дека се е во ред со мерките што се направени на клиника така да нема потреба од паника, но секогаш второ или трето мислење е добредојдено...Со среќа и пиши ни како си поминала...Позз :*

10. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Buddygril
    taka na moja drugarka i napravija.maticniot zel pogresni merki i koga pravela priska 1 i izlegol visok rizik. Posle bila vo sistina samo da ja vidat i se bilo vo red. Sega ima zdravo i zivo detence. Vtoro pa i treto mislenje ja bi barala

11. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    хелло да се пријавам и јас овде на почеток на бременоста сум веќе добиме срцева реакција. е сега некој попресен да ми каже што е следно што треба да се прави бидејќи од првата бременост не се сеќавам многу што и кога сум правела и испитувала аама веќе ќе си запишувам

На espana, elena.mak и galapce им се допаѓа ова.
  12. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Cestitki,procitav uste vo drugata tema.Sega vi preostanuva da si uzivkate i daj boze bez problemi.
    Na kaj 12 nedela ke sleduva priska 1 i ti posakuvam sto pomalku pregledi,daj boze samo osnovnite.

13. lady27

lady27 Активен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    10
    ajde zenicki pomagajte - na pocetok sum mnogu placam mnogu misli mi se vrtat niz glava - mnogumina mi rekle normalno e no mene mi e cudno se ova sto mi se slucuva solzive mi se na kapaci ;(:sweat:

14. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    здраво срекна нова година 8 недела сум трудна но последнава недела од време на време некои денови имам малку крв долу колилчински само колку да се познава дека е крв атисната ми даде утрогестан од 200 мг и инексија два дена немав ништо после тоа пофторно имав крв мо не многу и сега сум на болница си ја примам истата терапија ништо друго само ме прашваат дали имам крв или не и толку никој не ме прегледа дали имате вакво искуство и дали е многу страшно

15. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    какво е тоа испитување преку крв или брисеви

16. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Priskata e krv i na eho doktorot meri razmeri i od dvete se doaga do rezultat za dali plodot imam i kolkava moznost za Daundrov sindrom.
    Plus brisevi se zemaat za dali postojat infekcii.Jas tie gi pravev na 16 nedela.

На katte82 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.489
    Допаѓања:
    288.209
    Среќна нова и тебе, и на сите останати девојки од темава.
    Крв во текот на бременоста, посебно во првото тромесечје, е сериозна работа и добро што веднаш сте реагирале и ја примаш соодветната терапија. Колку е сериозно или страшно ќе ти кажат најдобро докторите кои редовно ја следат бременоста...
    Претпоставувам дека срцевата реакција е веќе појавена.
    Многу девојки прокрварувале во текот на бременоста и си родиле здрави бебчиња. Многу лежење, станување буквално само за до веце и без никаков физички напор. Освен обидите да се поштедиш од секаков стрес (физички и психички) не можеш ништо друго да сториш.
    Со добра мисла само.
    Хормоните си го прават своето очигледно.
    Освен партнерот не верувам дека некој друг би успеал на вистински начин да ти пристапи и да ги изговори соодветните зборови.
    Трудниците се познати по тоа дека се емоционални, склони кон плачење или карање...
    Потруди се да се вратиш на стартиот ритам и да ги правиш нештата кои ти причинуваат задоволство. Шопинг, кафе со другарка, прошетки...
    А на партнерот ќе му ја објасниш твојата состојба и низ што се минеш и кој би бил вистинскиот начин да се справи со истата.
    Делов со мисливе...дали имаш проблеми со анксиозност?
    Доколку би ти било од помош зирни го катчето за трудници со анксиозност. Знам дека многу девојки водат храбри битки против најразлични мисли кои ги мачат во текот на бременоста.

Со лесно и убави нешта да читаме тука.
    @Buddygirl Се надевам побара трето мислење и дека се е во ред
    @sweet.woman погледни во темата испитувања во текот на бременоста. Многу девојки таму ги имаат споделено своите искуства во врска со ова прашање.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Dobre dojde vo temata.Daichap ubavo ti objasni jas samo sakam da ti dadam sila.Isto pocna i mojata bremenost.Sega sum 22 nedela.Samo pozitivni misli i hrabrost.Probaj da ne te opteretuva reakcijata na doktorite,no kolku sto mozes prasuvaj si.I nim im treba vreme za odreduvanje dijagnoza a ne smeat mnogu da cackaat uste e rano.
    Ti posakuvam da e nesto prolazno.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  19. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    има срцева реакција но по втор пат ми се повторува истото и се плашам да не се повтори пак

20. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    I da se povtori nemora da znaci odma najlosoto.Apsolutno lezenje..nemoj ni da sedis..Jas duri lezejki jadev.Sigurno primas progesteron preku tri dena.Vo edno od moite krvarenja duri imase i obilno krvarenje i golemo parce hematom.Ti rekov,bidi hrabra i miruvaj nadevajki se na ubavo.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.