zdr mesinja jas sum 7 nedela. majka sum na edno masko detence koe go sakam najveke na svet i toa najmnogu se raduva sto ke dobie bratce ili sestrice.Bidejki prvata bremenost mi pomina kako skolski primer sega malku me faka strav, imam blagi menstrualni bolki no i si patam od sinusi i celo vreme sum nastinata. sega kaj mojot ginikolog me gledase samo na eho, uste nemam nsto naraveno. Vo koja nedela se pravese krvna slika i kakao odat pontamosnite ispituvanja skrining mislam deka bese vo 12 nedela prviot kade gi pravite vie skrininsite bidejki jas sum od mal grad vo makedonija kade nema skoro nisto i za najmala sitnica odime vo skopje poz
Krvna slika jas napraviv vo osma ned I urinokultura a za sinusitis stavam detski kapki meralis I mi pomagaat
Штом си поминала школски, опушти се, и оваа ќе биде таква Крвна слика е не поврзано со неделата, кога сакаш можеш да направиш, тоа е чисто ради тебе, но чекај да ти даде упат матичниот, трудниците се ослободени од давачки. Скринингот е 12-14 недела, јас првиот пат го направив кај матичниот, но вториот пат (втора бременост) го направив во Чаир. Е за наредниот скрининг за органи си закажав во Систина. Од второ тромесечие во Фемибионот има и омега 3, а за прво тромесечие е многу важен јодот. Така што од мене препорака имаш за Фемибион 1, па подоцна и Фемибион 2.
za skriningot sto se pravi vo cair dali si zadovolna kaj koj doktor pravese bidejki treba da zakazam a i planiram tamu za poroduvanje zdravje boze pozdrav
Здраво мешковци,од денес ви е приклучувам и јас овде. Како за почеток...знае ли некоја во штип кафе можам да испитам бхцг?
Правев кај Методија Трајчевски, тој им е најдобар за скрининзи. Ме гледаше отприлика 20-30 минути, мереше сѐ внимателно. Инаку нема врска кај ќе ги правиш скрининзите со болницата каде ќе се пораѓаш. Каде има термини таму закажи си, ако нема за Чаир закажи си на Гак.
Здраво мешенца, да ве прашам нешто зашто не знам баш како се рачуна, последен период 04.05 и сега уствари сум во 5та недела или 6та?
Имам јас на телефон една ама баш ќе ја ѕирнам и овааа во 5-6та недела нормално е само кесето да се гледа?
Фала ти многу се нервирам што не сум во мк, и докториве тука малку поладни од нашиве се не објаснуваат мн детално, а башка и со јазикот си имам проблем и што да ти кажам Без вас тука ништо
Се трудам да се опуштам ама тешкичко ми оди Да, во германија сум, супер чим имам со кого да се консултирам
Ај на кратко, за да знаеш што те чека. Наредно одење, срценце кога ќе чуете ќњ ти отворат мајчина книшка во која ќе бидат заведени сите податоци за и околу бременоста и со која ќе си отидеш и на пораѓај. Ќе ти зедат крв од вена и ќе испитаат: ХИВ Хепатитис Херпес Кламидија Уреоплазма Рубеола .... Таксоплазмоза и листерија се доплаќа. Предходно набројаните се бесплатни. По потреба може и брис за пап ќе ти зедат. Проберка на урина, притисок и тежина. Понатаму, секој преглед, притисок, крв од прст за мала крвна слика, урина. Кранкекасе покрива само три ултрашалови, односно три скрининзи. Освен вагинален ултрашал, редовно гледаат со спекулум и со рака. Но тоа отом потом. Измеѓу трите платени прегледи не ти пуштаат ултрашал, само преглед со рака. Кај мојот имаше опција за една фиксна сума секој преглед да ме гледа на ултра шал. Прашај си. По потреба се ипитува шеќер, димери. Понатаму ќе споделам искуство и за патронажни сестри и бирање болница. За сега ова е доволно, но прашувај што те интересира.
Супер, фала ти за инфото, ми даде и мојава брошурче едно за патронажни дека сум требала уште сега да се пријавам.. а од раб ми дадоа да седам дома цела бременост ради претходниот абортус зашто во мек работам и дека ми е стоечка работата..А во кој дел од германија си ти?
Да, многу се чека за патронажна. Најдобро од старт да се јавиш кај некоја, да и кажаш кога ти е термин и ќе те стави на нејзината листа. Оти ако чекаш последните месеци да бараш најверојатно ќе бидат сите веќе полни со пациенти. Пиеш фолна/магнезиум? Добро што не одиш на работа. Гали меше и добра мисла.