Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Vaga~

Vaga~ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2017
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    454
    Пијам фемибион 1, само тоа ми кажа докторкава :) фала ти уште еднаш мн за инфото :*

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  2. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.642
    Допаѓања:
    23.872
    Здраво женски, како сте?

Во средата бев во Ск за приска и торч, резултати ќе има следната недела. Претходно скринингот го направив кај матичната.

Туку вчера мн се исплашив, имав чести и јаки болки во десниот јајник, како убоди ама интензивни. Ме боцнаа прогестеронска инекција, и ми рекоа да го зголемам утрогестанот на 3 *200, и магнезиумот 2 пати дневно. Бебето е во ред, ме виде на ехо, супер си беше. Ама јас дека голема паничарка и плашливка, се изнаплакав.

Денес сум добро, не ме боли.

Сега грлото сака да ме боли, шмркам по малку. Се надевам нема да настинам многу...

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.768
    Допаѓања:
    145.269
    Се разместува јајничето.
    Од тоа боли. Бебка го притиска. Баш во тие недели се јавува.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    И мене пред некој ден ме болеше левиот јајник. Не силно, ама сепак. Сиг е нормално, др ден бев на ехо па заборавив да прашам за тоа.

5. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.266
    Денес ми е последен ден од првото тромесечие, од утре се префрлам во другата тема.
    Сакам да сумирам како ми поминаа изминативе три месеци..
    Уште пред да го видам позитивниот тест бев уверена дека мартовските обиди за бебенце ни беа успешни, две недели пред да направам тест почнав да бидам повнимателна, целосно ги ги оставив цигарите и не пиев воопшто алкохол.
    Сепак периодот од 10 месеци правење тестови ме имаше отрпнато за возбудата на последниов тест да ми падне на нула.
    Купив тест уште ден пред да ми закасни циклусот, го направив следниот ден и без зборови му го подадов на мм.. Неможев да зборувам, во глава експлозии! Мм почна да вика и да урла од среќа, скокааше, ме вртеше, плачеше а јас ќутам! Тој замина на работа, а мене ме удрија емоциите, ред солзи, ред смеење...
    После 3 дена закажав на прв преглед, имаше кесичка но беше рано за ембрионче. Матичниот ми препиша Дабростан, фолна која ја пиев 6 месеци предходно и магнезиум заради силните грчеви во долниот дел од стомакот предизвикани од силната кашлица што ме мачеше 2-3 недели пред да дознаам дека сум трудничка.
    Потребата за спиење по цел ден и болката во градите ми беше единствен симптом до крај на 6тата недела.
    Во 7мата недела имав темна дамка од крв на долен веж ба се извадив од памет, бидејќи беше доцна докторот ми препорача дупла доза дабростан и среќа тоа ми беше последен пат за таков шок засега..
    Од 7ма до 12 недела неможев ни да помирисам кафе, лошо ми беше буквално од секаков мирис освен од лимон, па во канцеларија седев со парче лимон до мене.
    Во 7мата недела матичниот ми препорача стого мирување затоа што плодот бил ниско имплантиран, па до 10та недела лежев дома со панични напади дали ќе биде се во ред..
    Во 12та недела бев на првиот скрининг и приската, откако двајца доктори потврдија дека е се како што треба малку се опуштив, конечно почнав да верувам дека се ќе биде во ред..
    После 10та недела мачнините ми прекинаа, а минатата недела успеав првпат да голтнам 3-4 голтки кафе, свежа сум, порасположена, со заоблено мешенце и нон стоп расположена за спиење.
    Од време на време чуствувам затегање во матката, одвај чекам да почнам да го чувствувам бебчето..
    Си купив трудничка облека, почнав да ја носам од 10тата недела затоа што несакав да го стегам мешко во фармерки.
    Вчера бев да си купам сандали и и велам на продавачката да ми даде бројче од едни од 5-7см на дебела штикла, на тоа добив одговор: Тебе девојче штикли сега не ти се потребни, одбери си згоден низок модел за летово, меше и штикли не одат заедно.
    Замислете, наместо да се налутам што продавачките ми се мешаат во изборот, јас се прерадував дека ми го приметија трудничкото меше.:lol:
    Сума сумарум немав лесно, но ниту претешко прво тромесечие..
    Среќна сум, господ да не чува сите и успешно да донесеме здрави бебиња на овај свет. :inlove:

На KonstantinaM, Spidy, Veki4kaa и 16 други им се допаѓа ова.
  6. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.642
    Допаѓања:
    23.872
    Најверојатно и јас треба да се префрлам во темата за второ тромесечие, со оглед на тоа што денес сум 12+5 :)

Ај и јас да си кажам нешто за овие 3 месеци.
    Кај нас беше планирано, ама сепак и огромно изненадување бидејќи бидна од прв пат. На почеток не знаев како да реагирам, сега веќе се навикнав на идејата и убаво ми е.

Немав мака со повраќање ниту еднаш, само две недели имав гадење и намален апетит.
    Освен тоа што пред некој ден ме болеше десниот јајник (според мене од измрзнато), не можам да се пожалам од првите три месеци. До сега качив плус едно кило, се надевам нема да претерам до крајот.

Поздрав и се читаме во другата тема :)

На Martka, lavica82, mamaJana и 5 други им се допаѓа ова.
  7. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.266
    Јас како што прочитав во другата тема се префрламе во 14та недела, тогаш е и почетокот на второто тромесечие.
    Јас од утре сум 14+1.

На Coco31 и kukla21 им се допаѓа ова.
  8. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Od 13 Ned natamu e vtoro tromesecie

9. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.988
    Допаѓања:
    59.658
    Screenshot_2018-06-18-02-44-20.png
    Од 14 е второ тромесечие.

На baby 5 и mamaJana им се допаѓа ова.
  10. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Само уште два дена и почнуваме со второ тромесечие. Првото помина супер, без лошење и повраќање, две недели користење на Утрогестан поради кафеав исцедок . Со добри мерки на скринингот, со добри резултати од брисевите, добри анализи на крвта за болестите, добар хемоглобин и добро ниво на шекер. Една недела терапија за кандида Прогинакс вагиналети и крем Нустатин. Се надевам исто вака лесно ќе си го поминам и второто тромесечие. :inlove:

На Martka, lavica82, duffi и 4 други им се допаѓа ова.
  11. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.642
    Допаѓања:
    23.872
    @monik55 сакам да те прашам нешто, ама не можам да ти пишам лп.

Последна измена од модератор: 18 јуни 2018
  12. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    Mamicki zdravo,jas sum 6+4 ostanav bremena so miom i seuste go imam.Lociran e na zadniot zid od matkata.Radi sigurnost doktorkata mi dade 2 nedeli boleduvanje.Imala li nekoja od vas miom vo bremenost .Ve molam za vasi iskustva malku sum iplasena.
    Bebusot e dobar raste i mu raboti srcenceto ❤

13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Каде е миомот?

14. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    Mimotot e nadvoresen na zaden zid od matkata

15. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.853
    Моја познаничка со три миоми во матка со контрола од др.роди девојче и на пороѓај и ги отстранија ама како они си знаат.Јас мислам дека не е опасно и се следи миомот да не расте и повеќето имаат успешни бремености со миом.Поздравче и секое добро

На abc1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Нема проблем тогаш :) јас родив со таков во 39+2 (до крај малтене).

На abc1234, duffi и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  17. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Каков магнезиум пиете? јас пија од тој директ на Алкалоид и од него имам нагон за повраќање и многу му се гади од кога ќе го испијам.
    Сакам да го сменам, да пробам со некој друг.

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Синерџи си пиев јас.
    Добар е и маг цитра на хелт еид. Мене ми беше огромен за пиење, па и по 2 на едно пиење..

На Ѕвездички му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    I mene mi se gadrse od toj od Alkaloid kako lrasok so bese, i zemav od 250mg magnezium na health aid. 100 kapsuli se navecer ziam po edno.

На Ѕвездички му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    250 mg neli e malku toj magnezium Mene Dr trajkovski mi rece od 400 da pijam I bas mi odgovara toj na alkaloid