Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Си минала низ тежок период, и затоа вакви мисли има кај тебе.Прашањата од типот:,,Дали ќе биде се во ред?, ,,Како ќе го износам?,, верувај постојат кај сите нас.Јас имам две лоши искуства ,па еве сега трета среќа ,си терам и се молам на Господ се да биде во ред....Стравот и се ќе ти помине кога ќе отидеш на контрола и ќе си го видиш бебушот,а тек кога ќе почне да клоцка, да го осеќаш, ќе заборавиш на се...

На danielahani1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danielahani1

danielahani1 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Blagodaram kiflicka mnoguuu:)

Blagodaram mnogu mi znacat vasite soveti:yawn::*

Vi posakuvam na site lesna bremenost Bog da ne cuva site i nas i nasite bebcijnja:inlove:.

Blagodraram mnoguu za sovetite od golemo znacajnje mi se:)

Sega zdravje go cekam Ponedelnik pa zdravje samo ke ve izvestam kako ke pominam:sweat:se prepotuvam koga mislam:) no blagodarenie na site vas sum se po pozitivna(fingers)

Последна измена од модератор: 13 април 2017
    На Maceto123, mariz и espana им се допаѓа ова.
  3. bufce

bufce Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    4
    Здраво мешиња, јас денес прв пат ви пишувам, но веќе некое време читам вие што пишувате :nod:. Да се пофалам моето меше денеска влегува во 5 та недела, па имаме мнооогу време да се дружиме :) Воедно сакаав да ве прашам, затоа што не гледам некоја од вас да го има спомнато тоа - дали имате искуство со зимање спирулина во текот на бременоста? Малку сум настината па освен сите чајчиња, медчиња и лимончиња, пробав и со тоа затоа што и претходно си ја консумирав, многу е корисна. Не верувам зошто не би била и во бременост?

На awl и danielahani1 им се допаѓа ова.
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.487
    Допаѓања:
    288.192
    Пред повеќе масеци имавме една убава дискусија за спирулината низ темиве.
    Не се сеќавам која девојка беше, имаше позитивно искуство со истата во текот на бременоста поради позитивниот ефект врз железото.
    Јас лично ја купив но после консултацијата со 3 доктори/фармацеути кои ме одвратија од користење на истата паковањето стои неотворено...
    Има многу пизитивни но и негативни критики и истражувања за истата. Тогаш се можно прелистав прочитав. Многу е битно кој е производителот, какви се состојките, во кои мерки се истите и во какви услови е извршено производството.
    Имаше некоја огромна бројка дека најчесто немаат ама баш никакво позитивно дејство врз организмот.
    Одлуката е индивидуална.

На danielahani1 и bufce им се допаѓа ова.
  5. bufce

bufce Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    4
    Ахам,... фала ти даничап, значи сепак јас малце повеќе ќе треба да си истражувам...

6. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.487
    Допаѓања:
    288.192
    Јас лично никаде на паковањето или на страната на производителот не прочитав дека е наменето за трудници. Да не стануваше збор за бременост верувам дека штета секако не би можело да има, само плус.

Ама баш бидејќи трудниците се поосетливи и треба одредени витамини да бидат внесувани само во одредени количини...јас лично послушав совет на доктор да не пијам.
    Фолна со јод, магнезиум 300 мг на ден(исклучок може и 450 при појаки грчеви) се препорачуваат за секоја трудница. Се друго најдобро преку здрава исхрана со редовно внесување на овошје, зеленчук, мевце, риба...не преку апчиња.

На bufce му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bufce

bufce Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    4
    Да во право си не пишува стриктно за трудници, меѓутоа негде по страните на интернет прочитав дека можат и трудници... е сега, затоа што не сум стручњак и сепак не се работи и само за мене, прво ќе се консултирам пред да продолжам, па потоа може и ќе споделам уште едно искуство :)

8. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Па најсигурно ти е да се консултираш со гинеколог.Јас на почеток слупнав дека за кашлица е добар чај од тегавец и Боров сируп.Вака изгледа сека е природно и може,но се консултирав и ми рече дека Тегавец може,но само по една шолја,не повеќе,а Боров сируп секако може...И откако ќе го прашам сум си најрелаксирана :)

На bufce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    еве и јас сум поднастината.лесно врвам, лимонади и ангал спреј за грло.многу главата ме боли цел ден незнам можи после еден аналгин да се напијам.
    и јас сум на фолна, олиговит оти слабо јадев.пред неколку дена почнав со магнезиум од 350 оти имав грчеви.

10. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    За настинка ако е со издржливи симптоми треба мнооогу спиење и течности и ќе помине.

Мене не ми помагале чаеви и топли напитоци никогаш. Мојот начин на решавање настаинка или потечени крајници е секогаш сладолед или подзамрзната кока кола. Ова го правам од 13 години па знам како ми делува и го кажувам како пример за лечење - кај дел од пријателите успешно било, кај дел не.

Во однос на трудница и настинка која се разви во бронхит - колешка имаше префатено веројатно вироза од ќерка и во 3. месец од бременоста. И рекоа за добро на бебето дека мора да издржи без дополнителни таблети од тие што ги прима (фолна, вит. ц и магнезиум). Сепак, стигна во фаза кога не се издржуваше кашлицата па и препишаа Флу фаст (ги имало само во Виола ми рече и биле скапи) ама можеле трудници да ги примат зашто биле на природна база и тоа само 7 пакетциња прашок испи. Ништо не треба да се зема на своја рака, сепак докторите имаат повеќе искуство и може да направат споредба од случај до случај.

Извинете за долг пост...

На bittersweet, danichap и espana им се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.585
    Допаѓања:
    76.822
    Магнезиум обавезно и да немаш грчеви... Јас од 12та недела по две на ден пијам, по препорака од докторката :)

На stefi23m му/ѝ се допаѓа ова.
  12. bufce

bufce Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    4
    Сладолед во ситуација кога кашлам и се од синусите ми се симнува надолу на плуќа, можеби теоретски заради тоа што ладното ги убива бактериите, но мене ладно никогаш не ми делува лековито на грло, секогаш ми се фаќа гласот и од малце течност со лед, а не па кога сум болна да јадам сладолед... а за кока колата јас ретко кога пијам сокови, скоро па ич, едноставно сум се одвикнала не ми фали тој вкус, дури и чајот без шеќер го пијам... и газирано за болно грло пак некако не ми иде, и некако имам мислење за сите тие сокови дека не се ни здрави, а не па ли да се лекувам со нив. Два дена си поседов дома на топло со чај со мед и лимон, лимонада и супа, прополис и еве веќе осеќам подобрување.

На danichap и espana им се допаѓа ова.
  13. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Deneska bev na lekar potocno za lekovite za depresija sto gi piev i mi rekoa do 4 mesec nikako da ne gi pijam..pa sega so Boga napred,posto bev naviknata da gi pijam od toj pusti strav...malku sega me faka strav kako bez lekovi..sto znaci ke moram nekako i na nekoj nacin da ne mislam na niv:(...

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.487
    Допаѓања:
    288.192
    Имаше една тема за девојки со анксиозност и со терапија во текот ан бременоста.

Прочепкај малку. Имаше одлични совети како се справувале со своите стравови, мисли...и како на крај се израдувале со здрави бебчиња и покрај терапиите.

Можеби некоја од девојките ќе може и преку лп да ти помогне околу некое прашање.

Важно се е во ред со бебчето...црпи ја на тој начин позитивната енергија. Со лесно :hug:

На danielahani1 и espana им се допаѓа ова.
  15. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Не ти треба апче, доволно ти е "лексилиумчето" во стомачето :). Не е лесно преку ноќ да се откажеш од нешто од што си била зависна, ама секогаш кога ќе почувствуваш потреба за смирување, погали го бебчето и диши...или отспиј малку. На почеток можи ќе ти е потешко, ама сигурно брзо ќе навикнеш :). Верувај во себе!

На galapce, danielahani1 и espana им се допаѓа ова.
  16. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Ќе најдеш некоја занимација,читање,гледање добри филмчиња, опкружена со позитивни луѓе,и најважно од се,ќе мислиш дека МОЖЕШ,МОРАШ И САКАШ да издржишете барем 4 месеци,бидејќи имаш голема и најважна мотивација,за тоа бебче во тебе ќе направиш се.Во случаи да ти е многу тешко ,мој совет да си одиш на разговор со психотерапевт, професионални и компетентни се во давање совети, вежби за дишење,за опуштање....Еден разговор неделно е доволно,за потоа да сама научип да го контролираш,намалиш и потполно исфрлиш стравот.

Инаку не имаш и нас тука,да си поразговараш и да се опуштиш.Само ти биди силна,имаш јака желба се да биде како што треба и ќе успееш :)

17. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Espanaa blagodaramm od srce:l:

Mislam deka vo tek na bremenost mozes samo paracetamol da se napies,a analgin i dr,antibiotici ne smees..no sepak prasaj lekar ne pij taka...pozdravce..:)

Vecer pred ponedelnk,utre zdravje sabajlevo odam na doktor da vidime do kade naraslo naseto malo bebce..so Boga napred utre ke ve izvestam kako ke pominam...pozdravce do site idni majki:inlove:

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Zvezdicka27

Zvezdicka27 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    12
    Nekoj iskustvo so nastinka ili grip jas sum 9 nedela mnogu kaslam a od caj I limit nisto ne pomaga

19. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Јас бев настината,само кашлав и некако ме тресеше некоја треска,ми студеше.Бидејќи несмеев антибиотици, пиев топол чај постојано,цeл ден, топла супа, цеден лимон со мед,мн.овошје.Кашлицата ја смирив и средив со чај од Тегавец по една шолја на ден....Имав и шлаем и затнат нос, за шлаем најдобар е чај од Бел слез и инхалации со камилица.Верувај за неколку дена,се средив...за чаевите се консултирав до гинекологот,тој одобри......

20. bebi

bebi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2010
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    2
    Еве ме и мене со лоши вести.;(;(...дефинитивно е бременост без плод.Закажав киретажа во Ремедика во среда а веке имам кафеав исцедок и болки,се надевам само да излезе ама којзнае....толку ми е тешко на душава што по стопати во денот се прашувам кај и што згрешив и само плачам...ми остана да се помирам дека така требало да биде,Господ така сакал.Ве молам ако може некоја од вас да ми ја објасни постапката околу киретажата како се започнува,дали ке треба да викнам некој со мене,дали се јаки болките или ќе ми треба некој за да си дојдам...ми објаснија таму се ама бев во шок и не се секавам на ништо само крв ми зедоа за инфективен скрининг.Ви посакувам лесна бременост на сите што си чекате бебуш и многу среќа на сите што чекаат две цртки...:hug::hug::l: