Прво тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by LusySkyDiamonds, Apr 3, 2014.

1. Lara 27

Lara 27 Истакнат член

Со лесно на сите да ни е :*
    Честитки на сите :*

2. haruki

haruki Популарен член

Zenski koga pocnavte da vi se pojavuva gadenje? Jas utre vlevam vo 5ta ned i od vcera mislam deka se se smeni glavobolka, nemozam da spijam citam site trudnici pospani ja oci volkavi otvoreni imam nagoni ama ne mozam da povratam malce samo nesto belo(kiselina? Poima neam) apetit nikakov slabo jadam...kako i da e mislev deka ke bidam od onie nisto sto ne mu e ama sum se izlazala..zar preku nok se menuva se? Neli mi e malce rano za vaka? Se ispozaliv :D

3. Ana-lib

Ana-lib Истакнат член

Па и кај мене почна тука некаде во 5 та недела. И јас имав несоница и слаб апетит. Сега веќе несоница немам ама гадење имам уште, особено на сабајле. Не се осекам баш добро де ми се гади де ми се јаде де грб ме боли де укоченост... и така некако преживувам. Инаку 9 та недела сум.

haruki likes this.
  4. Ana-lib

Ana-lib Истакнат член

Девојки дај кажете вие по искусните колку прегледи се прават во првото тромесечие и што се треба да се испита. Јас бев до сега само еднаш на преглед во 8+2, го видов бебето, го видов и срцето, го измеривме 18,6mm беше и сега следниот преглед ми е за еден месец, тогаш ќе испитаме даунов синдром. Ме интересира што уште е важно да се испита додека е време? Ми кажаа дека има некаков тест околу 800€ чини и од него можело најдобро да се види здравствената состојба на бебето. Дали некој ја има направено оваа контрола?

5. Lara 27

Lara 27 Истакнат член

Јас само јадам и почна половината да ме боли и градите многу ме болат неможам да ги допрам (facepalm)

haruki, koritsaki and Ana-lib like this.
  6. 0ли

0ли Форумски идол

Во оваа тема има повеќе за ова што те интересира.
    https://forum.femina.mk/threads/Неинвазивни-пренатални-тестови.23908/

Ana-lib likes this.
  7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Ima I priska koja e daleku poeftina no e samo statistika ne e tolku precizna I mene mi vikaa za toj test nekoi dr no samo edna Dr mi kaza da ne go pravam oti nitu imam nad 35 god nitu pak vo familijata imam nekoj so daunov sindrom a niti ehoto pokazuvase nesto takvo a od ispituvanja sega ke treba vo 12 ned da praves brisevi urinokultura I krvna slika

8. haruki

haruki Популарен член

Za gradite ne pravam muabet vakvi sum nemala u zivot :lol: inace mene me bolat uste pred da doznaam istata bolka mi e

9. haruki

haruki Популарен член

Ne sum znaci edinstvena so nesonica:( oti jas sum covek so si go saka spienjeto i ova e kazna ama ajde samo za ubavo da e se ke izdrzime:)

10. Ana-lib

Ana-lib Истакнат член

Тој статистичкиот ќе го правам секако. Докторот ми рече ако случајно тој не е во ред тогаш е пожелно да го направам и тој од 800€.

11. Emma2

Emma2 Популарен член

Има и поевтини, 600-650 евра.

Ana-lib likes this.
  12. E*N

E*N Истакнат член

Бидејќи ми е прва бременост не сум баш упатена па ме интересира што се испитува во првото тромесечје, јас до сега правев само крвна слика, а сум 9та недела, за две недели треба брисеви да ми земаат...дали така одат испитувањата или треба и нешто друго ??

Исто ме интересира прв скрининг кога се прави и каде се прави кај матична или може и приватно (колку чини) ?

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Исто и мене ме интересира околу испитувања во прво тримесечие. Според менструација сум 7+6 а според големина на плод 6+4. Па сега не знам според кое да се водам околу прегледите. Денес бев кај гинекологот ама во тој хаос заборавив да прашам кога треба пак да одам?

14. Septemvri

Septemvri Популарен член

Брисови се зимаат обично помеѓу 11 и 13 недела, ако нема некоја потреба порано, тогаш може да се направи и првиот скрининг т.е.ехо при што се мерат параметри показатели за даунов синдром. Понатаму може да ви дадат упат за крвен тест приска, за да се утврди колкав е ризикот за Даун синдром, или пак да се направи некој пренатлен тест кој има многу поголема точност од приската, но тој не е покриен од ФЗОМ. Во главно тоа е во прво тромесечие. И нормално една крвна слика и урина, што добро е да се повторува еднаш месечно.

15. E*N

E*N Истакнат член

Која е цената на приската и на пренатлен тест и во било која лабораторија се прави или на клиника или на приватно

16. Septemvri

Septemvri Популарен член

Приската е покриена од ФЗОМ и со упат на Гак е бесплатно. Во Ремедика мислам дека со се ехото е 8000 ден.(не сум 100% сигурна ама така нешто се секавам. Пренаталните тестови се исклучиво на приватно, ги прават на повеќе места, Авицена, Систина, Ремедика, Геникалис,син лаб исл. Цените се од 500-800евра, и точноста им е многу поголема од приската.

E*N likes this.
  17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се приклучувам на тие што се 4 недела. Искрено, прва бременост ми е и многу сум исплашена што и како ќе биде.

Kaetana and Septemvri like this.
  18. E*N

E*N Истакнат член

Јас сум во 6та и сом во иста исплашена и збунета ситуација како тебе, ништо не ми е јасно... :)

Kaetana and Septemvri like this.
  19. Lara 27

Lara 27 Истакнат член

Јас сум со терапија асперин и ми е страв имав една не успешна и сега се плашам дали некоја зема терапија нешто и асперин нека ми кажи

20. Hristin4e992

Hristin4e992 Активен член

Зошто сте исплашени?