Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Форумов е прекрасен,јас од како станав активна поинаку се чувствувам,претходно што и да ме заболи,мислам на најлошо,му пишувам пораки за гинекологот и пуста психа убива.Ама откако сум тука посебно на ,,Труднички муабети,, порелаксирана сум,гледам дека кај сите бремени исти работи,мн.корисни совети даваат,дојди таму и ќе видиш,супер е , :)

На danichap и danielahani1 им се допаѓа ова.
  2. danielahani1

danielahani1 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    A kako da go najdam..Trudnicki muabeti?

3. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Ти пишав во лична порака :)

На danielahani1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.487
    Допаѓања:
    288.190
    Оф леле тие стравови :worried:

Не знам колку време не можев да верувам дека сум бремена па за секој случај проверував да не ми дошло. Освен бел и крем долен веш ништо друго не облекував...оти нели, нешто да не пропуштам(facepalm).

Па секое одење по нужда ти се чини мене на пораѓај ме носат и јас мислам и дете ќе испадне;(.

Со текот на времето ќе се опуштиш малку и ќе биде малку
    полесно. Првен ќе се чека срцева реакција, па прв скрининг, па втор, па трет, па пораѓај...измеѓу со нови мисли но сето тоа тековно и нормално.

Се ќе биде во ред. Галкај си го мешето:hug:

На slobodka, joelle, MacenceEna и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Хаха и јас сум иста, од таа психа се чувствувам дека ми е мокро на гаќичките и само трчам до WC, недај боже да ми дошло :D Јас пак пред 10 дена дознав дека сум бремена, за некој ден ќе влезам во 8 недела, а претходно правев тест Sure Chek, и ми излезе негативен, и кога ми кажа докторката дека сум бремена не ми се веруваше ќе се онесвестев, а со мм цела година се обидувавме и се неуспешно, така да и овој пат не се многу надевав, уште не сум свесна што ми се случува, ама затоа пак тука се мачнините да ме потсетат :D

На galapce, espana, danielahani1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Veruvas i jas pravev test od istiot mi pokaza negativen,pa simptomite gi osetiv po ceskajnje pod gradite,otidov mi zedoa krv i preku krvta doznav..sega sum uste treta nedela,ranko e,vecerva vo 8 imam zakazano 4D pregled eho,sakam da vidam bar tockicka:) nestrpliva sum uste saat ipol treba da odam pa zdravje...a inaku deneska malku mi e loso,pa mi se vrti,pa kako zadremena saemetena..sto znam prv pat vaka nekoi cudni siptomi a ja sum golem trtko:sweat::) iskreno.plaslivka ne videna:$

Daj kazimi nekoi simptomi vo prvite tri meseci sto me ocekuva? Taka kolku da si imam vo glava.Za koga ke osetam nesto da ne panicam:(....:)smesno zvucam:) no si baram soveti od sekoj po iskusen se razbira...

Kolku vreme si trudnicka?

Последна измена од модератор: 13 април 2017
  7. Angel.Heart

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Мене од симптоми ме болеа градите страшно и имав многу мачнини, значи моите омилени јадење не можев да ги смислам, а инаку мм беше сигурен дека тестот е грешка, тој беше сигурен дека сум бремена, приметил по градите различни му биле, јас прво му се смеев и се чудев ама почнав и јас да ги гледам промените. И тој ме натера да закажеме кај гинеколог, јас претходно имав некои проблеми со хормоните и мислев дека пак ми се повтори и немав волја ама ич да одам, таму влезе со мене, докторката прво не дозволуваше, но тој упорен вели морам да влезам заедно да го видеме бебето и влезе со мене и беше во право, срцка :inlove: па од среќа притисокот му се качи бараше да му го мерат, хахха сега се смееме кога ќе се присетеме
    За два дена влегувам во 8 недела.

8. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Hahahh mazite se sto da kazam isto i mojot uste ne e svesen sto se slucuva...pa znaes sto mu pravam vo tekot na denot,toj sedi a ja ke mu viknam.Vili jas sum bremena:lol: i toj sto da ti kazam,ko da se svestuva za moment kaj e..isto i toj sekade vleguva so mene:)..posle ke ti pisam sto ke mi kazat sega vecerva sum na pregled vo 8casot...pozdravce i ti i bebusot bidete mi dobri:*.

На espana и Angel.Heart им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.487
    Допаѓања:
    288.190
    Првиот месец, односно првите 4 недели не се случува многу па не би рекла дека постојат некои посебни симптоми.
    Вториот месец се појавуваат благи грчеви во стомакот кои се сосема нормални бидејќи настануваат првите промени во телото и матката почнува да се шири. 300мг магнезиум на ден обавезно за опуштање на мускулите и ублажување на овие благите грчеви. Секако без кревање тешки работи и малку подзабавен ритам во сите домашни обврски обврски.
    Сурово месво, сурова риба да се отфрлат целосно од исхрана. Јајца само сварени/пржени а зеленчукот добро измиен. доколку имаш мачка поради опасноста да се добие таксоплазмоза обврската да и го чисти клозетот на мачката ќе мора да ја презеде твојот партнер.
    Чаевите се посебна приказна...билните не се препорачливи. Едни се само во почетна фаза од бременост,други само на крај...на сигурна страна си со овошните.
    По потреба и да се напиеш 450 мг магнезиум да ден не е страшно. Освен грчевите, барем кај мене беше поспаноста. Не можев да се наспијам, плус и кога ќе станев се чуствував како некој да ме тепал додека сум спиела.
    Крајот на вториот месец и третиот месец почнува со лошење/повраќање. Кај некои е само насабајле, други навечер..трети цел ден. За најсреќните можеби и без тој симптом.

И да изгубиш неколку кг. тука, во оваа фаза не е страшно бидејќи бебчето си добива се што е потребно од твоите резерви.

Само ова ми текнува сега.
    Потпрашај за друго нешто доколку те интересира.
    во втората половина од 4-5 месец ќе се стабилизира телото и ќе се врати апетитот и килцата.

На DreamOn, danielahani1 и galapce им се допаѓа ова.
  10. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Blagodarammmm mnogu sega jas citam i na maz mi mu citam hahahah..veruvaj deka mnogu mi e milo sto mi davas soveti.Bog da e so tebe tvoite i tvoeto bebusce...ako osetam nesto dr...pak ke te prasam:*.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.585
    Допаѓања:
    76.822
    Prvite tri meseci se taka polosi poradi gadenjeto, kje si vidis sama sto ne ti odgovara na zeludnikot i toa kje odbegavas da jades. Posle slednite tri se ubavi, prvoto klocanje kje si go osetis, a poslednite tri najvozbudlivi... i veruvaj mislis sporo pominuva, a kje letnat 9 meseci. So srekja, so lesno i se najubavo :)

12. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Mesijnja da vi kazam,pred saat ipol si go vidov plodot...edno malo zrce:).,,,.sega sum po otpustena,i se vide osmehot na nasite lica:D.pa neka si raste sega maloto:).

На Стефани_5, galapce, mariz и 3 други им се допаѓа ова.
  13. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Баш убаво,честитки,да си имаш лесна,убава бременост :)

14. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Blagodaram Espana:*.

15. Angel.Heart

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Честитки, да си имаш лесна бременост :*

16. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Blagodaramm:).

17. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Сега сум 13 недела, правев скрининг и приска 1 и резултатите се супер, со бебе се е како што треба. Пред тестовите бев мноогу нервозна, плачев и сега плачам од без врска,... често... на два - три дена еднаш... мм прашува плачеш дека ти се плаче или има причина, кога ќе му кажам дека плачам од онака му олеснува и чека да се смирам (ама многу драматична сум на глас плачам има и драма и се:). Не си се препознавам ако сум реална, ама до хормоните ќе да е. Се тешам дека е до хормоните и немањето на цензура во говор, ако ме нанервира некој баш не бирам зборови како ќе му кажам што мислам... добро, ако ја претерам се извинувам и се вадам дека сум трудна... не е убаво знам.

Последнава недела немам гадење и повраќање, ама сфатив дека мора да јадам по малце 4-5 пати денот и да не мешам производи (јадам салата, па после 1 час месо на пример).

Паниката, грижите, мислата што ќе биде, се уште се присутни веројатно затоа што бебе уште не мрда, ама пробувам да тргнам лоши мисли. Секако мислењата пишани по темиве помагаат во смирување на мозокот.

И ако не сум ви кажала до сега... фала што пишувате!

На galapce и mariz им се допаѓа ова.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.585
    Допаѓања:
    76.822
    Hormoni strasna rabota ti se, poremeteni vo bremenosta osobeno ... :D Jas vcera znaes li za sto placev, zapnav eden puding cokoladen da kupime mnogu mi e ubav mene i maz mi zema i za nego... i sega si go jadam jas pudingov voodusena od nego, maz mi go otvara i pocnuva da jade i mu vikam ubav e?? I on ubav e da... i po 5 min go ostava na masa pola i vika mi se zgadi od pudingov.... Ti neznaes placenje zasto me lazel deka pudingot mu e ubav i so sila go jadel, se utepav od placenje, toj me guska i se smee :D

На slobodka, awl и espana им се допаѓа ова.
  19. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Лелел,ме изнасмеа,хееххехе,добра причина си имала за лутење,ахахахха.Да ти кажам ,маживе за греота се.. :)
    Јас се расплакав зашто додека зборевме,тој ме гледа и ми се потсмевнува...кога почнав да плачам зашто ми се смее,тој вика интересна си ми,со меше,убава,се радувам,а јас не прекинувам :) леле ,хормони...

На awl и mariz им се допаѓа ова.
  20. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Вчера, ќерка ми ѕверот ми се скри во шанкот, кој има шибер врати. (facepalm)Кај и текна и како и текна, ич не знам. Добри 5 минути ја баравме ко неарни, и се насмеа она од внатре па ја извадивме блесавата. Помина тоа, и после едно 45 минути кога ми дојде да плачам, си снимив триста филмови каде можела да се пикне и што да и се случи, какви глупости ми се изврте во памет, ич да не пишувам! :D Рикам на цел глас по дома - Каква мајка сум јаааааас, со едно не можам да се расправам па решив и второ да раѓам, јас не сум нормална, ќе се фрлам од на турчинот кулите, и тн и тн. Мм чекаше да ми заврши "епизодата" па ми се изнасмеа, нормално заслужено. Хормони се заебана работа! :D

На Bozica1980, galapce, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.