Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    Zdravo od mene oficijalno da se prijavam ovde, denes bevme na pregled go slusnavme:l: na bebusko, inaku ifv sum po ciklus 5+3a dr mi rece izgleda kako 6+1.terapijata mi ja prodolzi i za 2 nedeli kontrola.

На kukla21, duffi, Andonia и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Околу 4500. Да не те зачуди ако трае 10мин :D

3. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Денес баш се јавив ,скрининг 4500,приска 4600 ,искрено не ми се јасни тие фази .
    Кога се јавив денес во систина и прашувам за двете цена и таа ми вели не ти треба приска ,прво се прави скрининг ако има потреба од приска ке ти каже докторот.
    и ништо не мие јасно (facepalm):D

4. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Јас сум малку во паника.
    Голем сум паничар па како дознав дека сум бремена само бел долен веш носам:| и на секое претекување трчам во вц.
    Ми е страв првиот пат уште кога дознав дека сум бремена цело време имав како кафева крв на бришење.
    Сега од тоа имам упла ми се чини, и сега баш во вц се бришам и гледам како крем боја накај кафеаво срце ми застана:( а и имам благи болки
    Ми е страв пак да не се случи исто:worried:

5. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.208
    Допаѓања:
    13.659
    Прогестеронска подршка примаш нешто?

6. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Утрогестан 200mg пијам по едно дневно, дали е подобро ако на своја рака ги ставам вагинално ?

7. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.208
    Допаѓања:
    13.659
    Да подобар ефект имаат ако се ставаат вагинално.
    Ова ми е докторот кога требаше да ставам 3 по 200мг, му реков дека не ми одговара со работата дали може тоа на поручек да го пијам ми рече не, подобро закасни го некој саат одколку да го пиеш.
    Прњд трансфер јас примав кринон навечер, па од 12та недела ми замени на 3 по 200 утрогестан, од 16та на две, па од 22ра на едно.
    Сите настојуваше да ги ставам вагинално.
    Едно кога е се става навечер пред спиење.

Плус да си отидеш на контрола и кај специјалист или да ти појачат доза утрогестан или да те боцнат прогестерон депо. Штом имаш исцедок мала ти е терапијата.

На Andonia му/ѝ се допаѓа ова.
  8. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Имам читано дека е подобро вагинално ама и првиот пат и сега матичниот ми кажа да ги пијам.
    Не сум во Мк си одам на 17 затоа ме плаши. До сега немав, еве денес ама повеќе како крем боја беше страв ми е и повеќе да не биде. Ништо ќе му пишам на матичниот да видам што ќе каже.

9. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.208
    Допаѓања:
    13.659
    Па не правиш нешто страшно ако ги ставаш вагинално без консултација. Да промениш доза без одобрување е.
    Само појак ефект ќе има ништо друго, секако ти се препишани.

И кај нас во градот матичните ги даваат за да се пијат, а специјалисти за инвитро ги препорачуваат вагинално да се дтаваат.

Пиши и ништо не губиш ама јас да сум и да ми речат пиј ги или ќе барам објанување зошто а ако не добијам добро објаснување на своја рака ќе ги ставам вагинално.
    Сепак ти си знаеш :)

На Thallia и Andonia им се допаѓа ова.
  10. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Дада знам сепак од нив нема штета, а кога имаат поголем ефект вагинално подобро така, незнам зошто и ми рече да ги пијам кога имам еден спонтан позади мене. Сега веќе го испив и нема да можам вечерва да го ставам вагинално(facepalm)
    Од утре ќе почнам.
    Ти благодарам:hug:

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.279
    Допаѓања:
    27.995
    И мене ми кажа докторот дека вагинално подобар ефект има. Јас би ти рекла да додадеш и плус уште една вагиналет сабајле, по две на ден, нема штета.

На S.o.F.i му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    9.844
    Јас ги пијам орално утрогестанот. Имав цервикален полип, и др.ми ги препорача исклучиво орално. За ефектот дали е ист, мојот гинеколог вика дека ефектот е ист, само што орално на некои им прави тегоби во желудникот, јас немам тегоби го пијам веќе подолго време. Сепак консултирај си го лекарот, тој најубаво ке те советува.

13. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Сега го испив. Мислиш дека нема да има штета вечер кога легнам да си ставам вагинално?

14. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Немам ни јас никакви тегоби, ама дека тука по форумот имам читано дека вагинално е подобро.
    Искрено многу работи научив од тука, во нашиот град има само двајца гинеколози па тој ни е изборот и не сум многу задоволна.
    Дали сега треба да се прават пап и брисеви во почеток на бременост?
    Дали и вие чекате по месец ипол за да стигнат резултатите? Или да си одам барем приватно, мислам дека за една недела се готови:^)

15. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Кај мене се испостави дека има само сакус а ембрион нема денес бев во Плодност битола прекинав терапија ако прокрварам добро ако не мора на киретажа ова мие 3 пат со ред

16. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    9.844
    Последен пат ПАП правев пред да забременам, а микробиолошки брисеви во 13 недела. Резултатите ги добив за 3 дена, испитував на државно во институт за јавно здравје Скопје. За ПАП никој не ми кажал сеуште, и со претходната бременост не правев, после пораѓај бев за ПАП. Читам дека некои прават и навистина незнам што е подобро.

На Andonia и S.o.F.i им се допаѓа ова.
  17. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    9.844
    Жалам за тоа што ти се случува, има ли барем некое испитување што можеш да го направиш па да се види зошто се повторува оваа ситуација. Ти посакувам во најбрзо време ова да ти биде минато на кое нема да се сеќаваш, и ке ја оствариш целта кон која си тргнала

На Thallia и Andonia им се допаѓа ова.
  18. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Приска на клиника јас правев. Бесплатно е. :)
    А скрининг прво кај матичниот па Систина.
    Иначе да, прво оди скрининг се гледа нухален набор и носна коска, па ако нешто не им штима во Систина праќаат и за Приска (преку крв оди нели), а мојата како и да е по протокол си праќа на клиника.

19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.279
    Допаѓања:
    27.995
    Пап плати го приватно, добиваш сигурни резултати за неколку дена. Јас прв пат ќе правам брисеви во 18 недела, не знам дали е ок тоа, така ме води докторот.
    И од 2 утрогестана нема штета.

На S.o.F.i и Andonia им се допаѓа ова.
  20. Nora.A

Nora.A Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2018
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    1.018
    Здраво труднички!
    Вчера бев на преглед, едно бебе ќе имаме дефинитивно, со Господ напред, другото не се развива и ќе се губи, така ни кажа др. Е сега сакав да прашам тие што сте со ивф до кога примавте терапија?
    Естрофемот ми кажаа до 9 недела, кринон до кај 12.. Скрининг закажан кај Петрова во Ремедика на крај на мај тогаш ќе сум 11+4 па ваљда ќе е ок терминот не знам, прва бременост ми е, се ново
    11+4 значи дека ќе ја терам 12 недела?

На S.o.F.i, Martka и Andonia им се допаѓа ова.