Кај мене пишува "во утерус почеток на мал гестациски сакус" и дијагноза "гравидитас" мене ми беше последната менструација на 1 февруари,во саботата бев на гинеколог и ми рече на контрола по 2 недели. ..
Имаш ли опција да отидеш кај друг доктор за 2-2.5 недели? Или јави им се да ти закажат измеѓу друг термин ако не те држи. Оти стварно утврдувањето ан бременоста е најчесто 5-6 недела кога нема сеуште срцева реакција и најчесто велат дојди за две недели. Знаат и они секоја мамичка е нетрпелива.
Немаш никаква причина за страв. Најбитното е дека ќесата си е на право место и си ги има соодветните мерки. Повеќе не ни можело во оваа фаза. Доколку имало некој проблем уште за другата недела ќе си добиела термин а не после месец. Пиј си ги витамините, одмарај...и најважното радувај си се. За 2 недели најверојатно самата ќе почуствуваш првите промени на телото. Грчеви поради ширење на матката, лошење, промена на расположење.... Сите мисли кои ги имаш се нормални за секоја трудница. Ќе биде се во ред
Женски вчера правев тест за бременост и испадна позитивен. па би сакала да прашам кога е најдобро да појдам на гиниколог?
annaa22 веднаш можеш да си закажеш преглед кај матичниот за да утврди бременост.Не знам која недела си, кај мене во шеста недела имаше срцева акција и веднаш ми зедоа микробиолошки брисеви, пап тест, крвна слика и урина.
@annaa22, кога ти беше последната менструација? Не е убаво многу рано да се оди на гинеколог (може да се создаде непотребна паника). Јави се и консултирај се. А во меѓувреме, ако не си почнала да пиеш фолна, веднаш почни . Честитки, имај лесна бременост!
Според мене рано ти е. Сега си 4+ (т.е 5 недела). За недела-две оди. Секако, закажи си од сега. Ништо нема да се види на ехо (се разбира, зависи и од ехото). Мене така ме испаничи матичната и за малку ќе беше трагично... И јас бев 4+ тогаш. Сепак, ова е само мој совет и искуство, консултирај се и со д-р. Пиј фолна обавезно! п.с. Јас за првата бременост само му се јавив на д-р да му кажам дека имам позитивн тест, тој ми нагласи за фолната, а преглед ми закажа во 6-7 недела. Се беше во ред, и срценцето јасно се слушаше. За второво не беше така, па ми направија и голема паника. Сепак, најмногу зависи и од докторот.
http://acibademsistinababy.mk/index...rana-i-vezbi/16-zosto-da-piete-folna-kiselina Купи си TIFOL и пиј по 1 на ден
Pap test sekoja devojka koja ima stapeno vo seksualni odnosi treba da si pravi na 6 meseci, cisto onaka dali e se vo red so matkata, dali ima nekoja bakterija, infekcija...Malku me cudi kako do sega ne si pravela, kolku vreme si seksualno aktivna?
Неопходно е да се направи пап поради превенција за рак и сите неопходни брисеви поради инфекции. Уз тоа и урина и крв да се прегледа. Овие брисеви не се прават во понатамошниот тек од бременоста, па е неопходно сега, на старт да го посетиш докторот и истото да биде извршено. Секоја инфекција, за која најчесто не сме ни свесни, во текот на бременоста може само да предизвика компликации. Без разлика дали е утврдена преку брис, урина или крв. Што побргу се реши евентуална непријатност толку подобро. Фолната содржи витамини неопходни за здрав развој на бебчето. Се препорачува уште во фазата на подготовки на бременост кога сеуште нема бебче. Така да таа е само плус. Набави си и магнезиум од 300мг за грчевите кои за некоја недела ќе ти се појават. Прва бременост ти е , ќе се уплашиш. Ќе добиваш чуство дека ти иде....она ширење на матката не е кузнее колку болно но непријатно во секој случај. Со Една девојка погоре пишавме зошто е добро при утврдување на бременост веднаш да се посети доктор. Во оваа фаза е доволно докторот да ги направи сите неопходни испитувања и да ја утврди гестациската кеса во матката. За срценцето да го чуеш ќе си добиеш друг термин после 2 недели. Денес 4+5, понеделник би била 5+2 и кесичката ќе биде и повеќе од видлива, јас би си закажала термин за тогаш.
Дани, тука д-рите "не сакаат" кога ќе им дојде девојка во толку рана бременост. Ова не е само мое искуство, туку и на колешкиве околу мене и на пријателки. Тоа и самите гинеколози го кажуваат. Во МК не се земаат никакви брисеви на првиот преглед, тогаш само се утврдува бременоста. Не се прави ниту анализа на крв и урина. Тие работи доаѓаат малку покасно.
Верувам дека постојат и такви. Али најиксрено во ситуација кога никогаш у живот нема направено пап а можеби и брисеви, а е сексуално активна и очекува бебче...што сакаат они е малку важно. Би си направила термин, и доколку е потребно и сама ќе ги однесам брисевите во лабораторија само да знам дека бебчето ги има сите поволни услови во мојата матка за нормално да си се развива. Посебно во првите 12 недели не треба да се остави на случајност и да се чека да мине време.
Kako ne se zimaat nikakvi brisevi? Ako nemas napraveno podolgo vreme brisevi, pap test ke te prasa ginekologot i kje ti napravi, mene me prasa no ne mi napravi bidejki jas si imav napraveno mesec pred toa, zatoa sto so sekoe planiranje na bremenost mora da si znaes dali e se ok... Sekoj razlicno raboti, jas bev vo rana bremenost imase kesicka mala i plod, no nemase srce... Za dve nedeli pak mi rece da odam i togas vekje imase srcence ...
Секој доктор си работи по свој принцип, така бар заклучив јас, читајќу по форумов... важно е да се следат упатства од оној доктор во кој си имаш доверба, секако не е на одмет и да му се поставуваат низа прашања јас се си прашувам, дури се шегува дека ќе ме земе асистентка ,зашто се сум научила ама барем така сум посигурна, и а ми текне нешто , или осетам нешто сомнително му пишувам порака....Среќа негова што се активирав на форумов, па сега не му праќам мн пораки