Прво тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by LusySkyDiamonds, Apr 3, 2014.

1. 0ли

0ли Форумски идол

И јас ги имам секој ден, но се издржливи. Се јавуваат, па ги нема, па пак и така во круг. Нормално е, без грижи.

2. bela.m

bela.m Популарен член

^Цело прво тромесечие е проследено со повремени, слаби менструални болки. Додека научиш дека е нормално, загриженоста убива. Се додека се благи и издржливи, немајте гајле. Ќе ви помине тримесечието како песна. После следува "златното доба" или второто тромесечие, па за крај, се подразбира потешкиот дел (поради мешко). Да ви летне времето!

3. elimkd

elimkd Форумски идол

Нормално е
    Се шири матката

Филотеа likes this.
  4. lavinija28

lavinija28 Популарен член

-И јас баш за тоа цело време прашував и се изначитав :) значи ова ми е прва бременост, постојано не знам што да очекувам, што а нормално а што не (реално јас имам 32 год и плус дополнително се плашам) и цело време мислев дека кај да е ќе добијам со тие менструални болки (само трчав во веце да проверам). Сега од денес влегувам во 8 недела и можам да кажам дека понекогаш се јавуваат ама не така често како до кај 6 недела. Мене во 6 и 7 недела (ќе видиме до кога) многу ми затежнуваа навечер јајнициве па др рече нормално е матката си се шири. Така да, ете нормални биле и тие болки. Се' ни' е нешто ново ама ќе мораме да се навикнуваме ::)) се' за нашите мешковци ќе се издржи :*

belmoni, eta and Филотеа like this.
  5. belmoni

belmoni Истакнат член

Нормално ли е да немам никакви мачнини. Гадења. Лошења повраќање?
    Мислам имав лошење до пред некој ден само на сабајле така по малку, и многу ми се гади од лук , неможам да го смислам. И еве од вчера немам никакво лошење а многу ми се јаде, осеќам цело време глад.

6. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Нормално е. Немаат сите мачнини. Повеќето имаат ама не мора да значи дека мора да имаш.

7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Нормално е,и јас на почетокот немав и се чудев,ги барав...е после кога се појави гадење и повраќање се покајав:lol:

Jana06 likes this.
  8. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Дали се случува понекогаш бледо кафеав исцедок да с епојави

9. Martka

Martka Популарен член

Да мила се случува,но појди да ти дадат инекција прогестерон и терапија утрогестан или дабростон.Појди до систина тие даваат одма прогестерон,а на гак кога бев не ми дадоа ништо.(мое искуство).Ако имаш терапија и пак имаш кафеав исцедок консултација со доктор.Секое добро

0ли likes this.
  10. peperutka87

Имам во среда сабајле дог на доктор ..ама си викам да не е нешто хитно,имам дабростен пиено кога имав циста па се среди со тоа

emekreme and Martka like this.
  11. dunika

dunika Форумски идол

Јас го имав со 10 Г.Н,по еднаш-два пати неделно.Кај мене се работеше за стара(оксидирана) крв,се чистеше матката.
    Не беше количински многу,или на бришење само,или капка-две на секојдневна.Непријатно е и ствара немир,но мене тројца различни д-ри ме успокоија дека е сосем нормално.
    Тркни до лекар да те ѕирнат,и да си покриена со прогестеронска терапија,вагиналети или инекција,битно да си раат.

Sexybaby86, Martka and 0ли like this.
  12. peperutka87

Да,исто и кај мене ,баш како што си опишала

dunika likes this.
  13. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Женски, вие кои одите кај повеќе др заради повеќе мислења, когс за прв пат појдовте и на второ мислење? Јас само еднаш бев на вагинале прв преглед кај матичната и сега ако се е ок треба во 13 нед. пак. Но не знам во меѓувреме дали да појдам и на приватно , а не сакам насекое вагинално ехо да не не чини....оти периодов ми рече матичната и односи да немам поради тогаш тој кафениот исцедок и дека подолу е плодот. Што мислите?

Филотеа likes this.
  14. maaitka

maaitka Популарен член

Јас од почеток одам кај двајца доктори. Мене до 12 недела ме гледаа вагинално и јас имав крварење во 7 и 9 недела а сепак вагинално ме гледаа. После 12 недела абдоменално ама кога одам во систина а тоа е 1 месечно докторката ми мери цервикс а тоа е вагинално. Така да мислам дека до 12 недела гледаат вагинално после тоа не :D

lavinija28 likes this.
  15. Adams

Adams Популарен член

Јас немав исцедок ама и мене ме гледаа до 13 недела само вагинално. За првиот скрининг ме гледаа и абдоменално и вагинално бебе многу мрдаше па неможеа да го фатат и затоа скоро цел скрининг бев со вагинална сонда а скринингот ми траеше скоро 1 час и немав никаков проблем. Мислам дека сите првото теомесечие ги гледаат вагинално без гајле тие си ја знаат работата

lavinija28 likes this.
  16. Филотеа

Филотеа Популарен член

Мојот гинеколог рече дека избегнува вагинално заради ризикот во првите недели...

17. elimkd

elimkd Форумски идол

И јас во 5та недела имав кафеав исцедок веднаш отидов на лекар ме виде на ехо имаше циста, среќа се исчисти, примав терапија утрогестан

18. dunika

dunika Форумски идол

Леле @Adams еден час:o
    Машала:).Мене 10-15 мин ми траеше скринингот,и моето мрдаше многу па не се гледаше ништо со абдоминално,мораше вагинално.

19. Milicka*

Milicka* Популарен член

Девојки помош, дали некоја досега имала бактерија клебсиела во урина ? Мн сум исплашена ,го консултирав докторот да видиме што ке каже .

20. Adams

Adams Популарен член

Да скоро 1 час се криеше се вртеше па нухал неможеа да фатат бега :D Ми правеше скрининг др.Таше и син му на луѓето кичмата им падна :lol:

dunika likes this.