Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    2.897
    Oli izvini da te prasham za ovie metylirana b12 dali e so razlicni mikrogrami i b kopleksot?

2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Извини, не те сфатив.

3. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    2.897
    Metilirana b12 i b kompleks kako takvi gi ima od razlicni mikrogrami pr.100 ili neznam 500?

4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Б12 мислам дека го има од 500 и од 1000 микрограми како апчиња. Б6 јас го земам од 20 милиграми, а една членка тука пиша дека го имало и од 50.

Едит. Извини, сега видов дека за Б-комплекс прашуваш, а јас ти одговарам за Б6 (facepalm)
    За нив не знам баш, од почеток ги пијам овие од Натурал Велт, кога разгледував разни фирми, забележав дека еден од Б-витамините во овие го има, а во други го нема. И се држам само до овие и не ги менувам.

Последна измена: 19 декември 2019
    На lia22 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.015
    Еве го составот на Неуробионот. За кај Јани јас еднаш сум била и тоа кога ги правев испитувањата на имунологија и трансф., и тогаш сестрите ме испратија кај него за да ми одреди терапија и да ми ги прочита резултатите. Инаку најверојатно може преку матичен лекар со упат чинам? Се смеев со една комшика она има проблем со тромбоза и.т.н. и сакала упат за кај Јани и наводно матичната се насмевнала и и рекла дека трудниците на глава му се качувале, и на мој термин пишувало НЕ ЗА ТРУДНУЦИ за кај него. малце ми е смешен муабетов незнам дали е така ама штом е ваква ситуацијава кај мене ќе пробам некако да закажам или па на своја рака ќе си пијам пошто ете веќе имам напишано од негова страна што да пијам. Ама па уствари дози немам:@уфф незнам...

Прикачени фајлови:

6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @monka_bonbonka Оди му во амбуланта кога се читаат резултати, не верувам дека ќе те одбие. Кажи му/и' на тој/таа на шалтерот дека си доаѓала кај него и дека си останала бремена, па само да ти каже доза за витамините.
    Мислам дека нешто слушнав на Трансфузиологија дека за бремени не можело да се закажува термин преку матичен, не знам колку е точно.

Б12 во овие не е метилиран, ќе си земеш од аптека метилкобаламин.

На eta и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  7. monka_bonbonka

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.015
    Фала оли, а како да дознаам кога се читаат резултати? Извини за милиониве прашања(facepalm)

8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не се извинувај па ти :D
    Гледам Јани на 23-ти е прва смена. Мислам дека после 12:30 часот ги читаат резултатите. Потоа гледам на 30-ти е пак на работа, но ми изгледа дека е втора смена, читањето на резултатите е мислам после 18.
    Башка гледам дека на 30-ти има и слободни термини да се закаже.

На eta и monka_bonbonka им се допаѓа ова.
  9. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    За кај Јани мене првпат матичната ми закажа, не знам ни јас како успеа, ама знам дека долго чекав термин. Потоа кога веќе еднаш отидов кај него, он со секој преглед дава упат и закажува наредна контрола и така терам, без матична. Исто беше и за првата бременост, а и сега во вторава.
    Инаку кај него е хаос со термини, човекот е пребукиран, многу тешко се стигнува до него. Секогаш кога имам термин, гледам куп трудници без упат што се расправаат на шалтер за да ги прими. Не одбил никого, се случувало да чекам и по 2-3 часа на закажан термин кај него, баш заради овие упади од страна. Не сака да одбие никого, особено не трудница, па затоа се ствара толкав хаос.
    Искрено, би ти рекла, во случај да имаш некој што го знае, или што му го има бројот, да ти ургира да те прими. Знам дека веќе преку матичен е невозможно да се закаже, нема термини кај него. Само првиот пат е проблем, додека стигнеш до него, понатака сам ти закажува и ќе те води.

На eta, 0ли и monka_bonbonka им се допаѓа ова.
  10. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    2.897
    @oli @monka_bonbonka mene za slednata kontrola dr.Ivanovski mi rece da ispitam hemostaza i d dimeri,toa se ispituva na transfuziologija i dali posle so rezultatot se odi kaj dr.od trasnsfyziologija(sekako rezultatot ke go nosam i kaj Ivanovski)nishto ne mi e jasno
    Inaku jas za mutacii ispituvav na humana genetika
    Izvinete zenski jas ve napnav i dvete denes so prasanja,prashanja...

11. monka_bonbonka

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.015
    И одам на трансфузиологија каде што ми земаа крв или во канцеларијата што му е кај факултетот кај институтот? Таму бев првиот пат.

12. monka_bonbonka

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.015
    Фака мила, а зашто одиш толку често во бременост? Ти менува терапија, зголемува, намалува ддмери испитуваш или? Јас мислев дека еднаш ти дава терапија и толку.

13. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Монче не се нервирај, лекарот ти дал Б комплекс, ама штом веќе пиеш Неуробион, земи плус метилирана фолна и тоа е.

14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Одиш на Трансфузиологија, во амбуланта е во понеделник. Таму каде што ти земаат крв, има две амбуланти. Пишува на вратата во која е тој.

@lia22 На Трансфузиологија крв ќе ти земат. Ако ти даде матичниот упат за кај трансфузиолог, одиш прво кај трансфузиологот и тој ти дава упат за крв да ти земат. Ако ти даде матичниот упат за лабораторијата да ти земат крв, со резултатот ќе одиш само кај гинекологот, а може и да пробаш да отидеш кај трансфузиолог да ги види ако те прими.

На eta и lia22 им се допаѓа ова.
  15. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Не не, секој месец се оди на контрола.
    Првата бременост во 7-ми месец ми се појави проблем со протокот од плацентата до бебето заради високите д-димери, па тогаш првпат отидов и одев до крај на бременоста (по еднаш месечно). Сега одам од 3-ти месец некаде, бидејќи заради проблемот што ти го наведов во првата бременост, во оваа уште во 8-ма недела испитав д-димери и ми беа до плафон. Он ме прати да испитам генски мутации и така дознав дека сум хомозигот. Одам еднаш месечно или еднаш на два месеци, зависи како ќе ми закаже. Правам контрола на д-димери и ми одредува терапија. Прво се боцкав по двапати на ден, па еднаш, па сега пак двапати. Така што битно е цела бременост да те следи, состојбата се менува постојано :)

На eta и monka_bonbonka им се допаѓа ова.
  16. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    383
    Девојки, на колку време од прилика одите на ехо за преглед? Мене матичната ми закажува на 2 недели...

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Еден месец минимум дури и повеќе.

На Tamaa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Ич не помагаат, фрлени пари. (facepalm)

19. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Јас бев во 5та прв пат, па во 6та за срцева, во 8ма, во 12та и сега следно во 16та сум

20. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    2.897
    E sega sovet mi treba,mozebi e dobro i transfyziolog da gi vidi rezultatite?Neznam