Скоро сите доктори велат дека подобро дејство има утрогестанот доколку се става вагинално. Ние што сме со ин витро речиси сите вагинално го користаме. Пред да го ставам рацете ги мијам со жешка вода, скоро ги попарувам, нокти немам, така да не верувам дека нешто би останало под нив.
Супер за тебе, ама збориме за искуство со инфекции од утрогестанот. Штом сте со ин витро сигурно на секаков детал пазите. Утрогестанот се дава за поддршка, на жалост ако тоа решило да иде нема да спаси начинот на кој се става. Јас го ставав вагинално со недели па прокрварев и имав спонтан.
Сум немала инфекција од Утрогестан, чешање или проблем. Ставам 2×1 веќе седум месеци. Немам нокти, мијам раце детално, не пипам ништо во меѓувреме и веднаш ставам. Не значи ако се ставаат вагинално дека ќе се фати инфекција, како што не значи ако се пијат дека нема да се фати некаква инфекција.
Сакав да кажам дека ако имаше и најмала опасност од инфекција, ивф докторите немаа да ни го даваа да го ставаме вагинално. Баш затоа што се пази на секој детал.
Како си денес, пиши. Болки менструални се природни во тој прв период, и кај јајници и кај половина. Само одморај и хидрирај се.
Денес сум малку подобро, ми се зголеми апетитот денес и убаво јадам и болките помали се. Ајде викендов да помине и понеделник на контрола. Едвај чекам искрено. Инаку работам со деца јас, иако физички не е тешко тоа, сепак осеќам дека се напрегам со децава на работа. Докторот ми рече ако сакам да ми отвори боледување 1 месец ама па вака не се осеќам до толку лошо, можда скрос нормална бременост имам и нема потреба уште сега боледувања...Не знам што да правам искрено. На сабајле кога ќе ставам Утрогестан наместо да си лежам јас се спремам за на работа. Ти Еленче која недела беше?
Како што се осеќаш, така делувај. Важно е да не се напрегаш и посмирено. Ако мислиш дека треба да одмораш, земи боледување. Слушај го телото или инстинктот. Ако можеш недела-две земи си, одмори. Нека поминат првите контроли, па ќе продолжиш. Јас сум сега 37+5. Со Господ напред, да ни помогне на сите.
Не дека не паметам,но со син ми немав ни мачнини,ни гадење,не повратив ни еднаш,па не знам дали ова чувство на глад помешано со киселина а незнам дали ми се јаде е тоа, тоа? И единствено пред една ноќ толку многу ми веше лошо што неможев детево да го уапијам. И во однос на срцевата,значи ремедика бев во амбуланта 3 и кога искоментирав демек зошто сеуште нема,ми кажа као демек да бевме во 4ка каде што и обично е ке се видеше. За секунда и јас видов треперење на екран,рече задржи воздух да видам но не регистира. Што знам дали е до ехо или да не се замарам воопшто... хормонален дисбаланс .
Навечер киселините ме нервираат, подригнувам и тоа е горчлива и кисела содржина од желудникот. Неможам да заспијам од овој симптом. Ме наоѓа 1-1 ипол саат, вртејќи се. Наутро пак иста песна. Нормално е ова изгледа, ама ете малку да се пожалам, и да ми олесни закажан преглед имам за 10+6 недела, заради боледувањето, морам тогаш. Докторот спомна и скрининг тогаш, нели е тоа рано? Обично кај 12та недела ве читав за прв скрининг. За брисеви не ми ни спомнаа, страв ми е заради кафениот исцедок повремено кој го имам, и сакам да ги одложам, таму дури кај 12-14та недела да ги направам.
Таман си е, до 12та недела е најдобро, ти ќе си скоро полни 11. Брисеви/пап/уринокултура може и подоцна, јас ги направив во 17-18та недела мислам, тогаш прв пат и грлото на матката ми го измери.
Феминки, сабајлево пробаа да ме добијат од работа колешки, изгледа некој починал...Немав сила да го дослушам муабетот, спуштив слушалка....Цело тело ми се тресе, се потресов...Им пратив порака да ги молам да не ми кажуваат. Исклучив и фб и све...Ќе одам кај вереникот сега... Ве молам кажете ми дали направив штета на бебчето, доживев силен стрес... И уште не ни е добро. ..
Напиј се две б6 и јас доживеав стрес предд некоја недела. Цела се тресев, мислев ќе паднам. За малце ќе ме згазеше кола.
Ve molam info zosto ne koristite vloski? Poradi materijalot - insistirate da e 100% pamuk? Jas i pred da ostanam bremena postojano nosev sekojdnevni vloski, istoto go prodolziv i sega, no me zamislivte.. Jas sum 9+6 i poslednive denovi pocnav da imam kako iscedok, no ne e sekogas prodziren, nekogas e svetlo crvenikav, nakaj rozevo, ne kafeno. Vo ponedelnik sum na kontrola, ke gi prasam, no od ona sto go citav, nekolku zeni imaat napisano deka imaat crvenikav iscedok. Se nadevam deka ne e strasno
Ok. Fala na info. Ubavo e da se znae. Dosega nikoj me nema predupredeno ni sovetuvano da ne koristam. Bas ke razgovaram so doktorot vo ponedelnik
Јас сум 14+ и секојдневни носам од почеток. Прво имав кафеав исцедок, а сега поради обичниот исцедок. Никаква штета немам од нив, без мирис најобични секојдневни.
@Alishan30 а крв за скринингот кога ќе ти земаат? Во исти ден ли? Мене ми закажаа за крв на 10+6 а ехо кога ќе бидам 12+1 Исцедокот уште го имам по неколку пати на бришење, ставам вагиналети, користам и секојдневни бидејќи ме нервира што пола вагиналета истекува на надвор.
Во приватна болница одам јас, за приска ништо не ми спомнаа. Валда и кај нив и крв за приска зимаат, само е поскапо, за на ГАК изгледа треба и термин да закажам, ако одлучам за таму. Ништо незнам. На 10+6 ќе одам на ехо, па ќе видам. Може и да се договориме за во 12та недела, незнам. Јас се двоумам за приска, искрено, да не испитувам. Ке чекам да видам што ќе ми предложи докторот. Вагиналети не користам јас, ниту секојдневни, менувам гаќи по 2-3 пати дневно. 2 дена немам кафено, па ќе видиме како ќе биде.
Ве молам некој да сподели искуство, ме фати грипот, 8ма недела сум, веќе 4 дена сум со температура кашлам нос затнат секој ден пијам по 2 - 3 парацетамоли многу ми е страв за плодот..... Плус и амоксицилин пијам леукоцитите се покачија пред неколку дена од една друга состојба