1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Кај мене срцева реакција се виде во седма недела т.е 6+3, а и докторката ми рече дека обично во 7 недела се слуша, а како што читам има и девојки кои дури во 8 и 9 недела слушнале и се си било како што треба, така да мислам дека нема потреба од паника и дополнителни стресови, само можеш да си наштетиш на тебе и на твоите ембриончиња, само позитивно и се ќе биде како што треба :*

На mdenkov и ViDer им се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Zavisi koga nastanalo oploduvanjeto, kaj sekoj se razlicni plodnite denovi i zatoa razlicno ispagjaat nedelite. Jas koga bev prv pat nemase srceva, a bev 6ta nedela, tek posle dve nedeli koga bev vekje imase srceva reakcija :)

На Bebulleee, ViDer и Maceto123 им се допаѓа ова.
  3. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    426
    На прв преглед бев во 5+3 = значи 6 г.недела и тогаш матичната не виде срцева акција, потоа отидов во 8-ма недела поточно 7+6 и тогаш се виде срцевата акција :)

На Стефани_5 и ViDer им се допаѓа ова.
  4. ViDer

ViDer Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    65
    Fala vi devojki, me smirija vasite odgovori, pozdrav

5. blessed2

blessed2 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2015
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    265
    Сакам да ве прашам, јас сум 8 недела. Некако чувствувам како гушење, односно краток здив. Дали е нормално, некако ме фаќа паника.

ViDer јас срцева акција видов на 6,5 недели, сигурно ќе ја чуете на следното ехо :l:

На Стефани_5 и ViDer им се допаѓа ова.
  6. ripce ripce

ripce ripce Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2015
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    53
    здраво на сите и сега веке сум во 6та недела ама бев на прв преглед и ми наплати 800 ми рече дека петок треба да се чуе срцето и ми даде да пиjам премама до краjот ме интересира дали мора да се пиjат до краj и како се оди секоjа недела или ?

7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    @ripce ripce убаво е да се пијат до крај, јас до 12 недела пиев само фолна, а после тоа пре мама еве второто го почнав. А за преглед мене ми рече матичниот на еден месец ехо + крвна слика и урина. Честитки и со лесно!

На ripce ripce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.443
    Петок мислиш на утре или другиот?
    Утре можеби би било малку рано за срценце, без паники доколку не се чуе. Најчесто е од полна шеста недела натаму, седма е веќе кај повеќето посигурна опција.
    Витамините се пијат до крај, само во зависност од тоа во кое тромесечие си се набавува пакување со модифициран состав со витамини потребни во таа фаза.
    Јас почнав со фолна во комбинација со јод и плус магнезиум до 12 недела.
    Потоа фемибион(слично како премама) плус магнезиум
    И третата фаза фемибион 2(мислам дека има премама дуо за оваа фаза).
    На своја рака нема потреба од дополнителни витамини, здрава исхрана е доволно. Доколку се појави слабокрвност или се констатира некаков недостаток ќе реагира докторот.

Се оди најчесто еднаш месечно на преглед.

На ripce ripce, okcenzi и Maceto123 им се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    @danichap дали е грешка што јас пијам премама дуо од 12 недела (што имаат плус омега)? Ама па не јадам риба од друга страна.

10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.443
    Грешка не може да има од овој витамин плус, посебно како што кажуваш доколку не конзумираш риба.
    Но не сум запозната со составот да не има недостаток на некој витамин кој е содржан во премама а е важен во таа етапа од развојот?

Јас почнав со фемибион па преминав на фемибион 2 па не сум запозната со премама иако горе доле треба да им е ист составот.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    Вака ми се гледа како добар составот имаат и јод, железо и плус фолатите.

Прикачени фајлови:

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    И мене ми препорачаа од 12 недела да пијам премама дуо. Така да не е грешка. И јас не јадам риба ;) Инаку покрај премама ми кажаа и магнезиум да земам 250 мг. до 5ти месец а од 5ти месец 2x250 мг магнезиум и премама дуо до крај.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ripce ripce

ripce ripce Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2015
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    53
    ти благодарам

хахаха и jас не jадам ри ба

абе дека ми беше прв пат толку бев расеана и заборавив коjпеток ми рече ама ке одам утре а ко сум згрешила ке прошетам и ке се вратам др петок:D

Последна измена од модератор: 13 април 2017
    На Butterfly87 и kristina.k им се допаѓа ова.
  14. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Srceva reakcija se pojavi vo 6 ned i 3 dena. Sakav da prasam dali e vo red da se ima bolki vo dolniot del od stomakot i polovinata kaj bubrezite? Jas ja prasav mojata doktorka rece deka se normalni, no od den na den se poveke me boli kako pritisok custvuvam, osobeno ako se dvizam. Napraviv i urinokultura koja e sterilna.Inaku odam kaj Cherepnalkoska od Promedila

15. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.260
    @coconaut
    Bremena sum 8 nedeli, i jas isto taka imam nervozni bolki vo predelot na jajnicite, bidejki mi e prva bremenost ne sum tolku zapoznata so tie raboti, mi rece deka e vo red bidejki se siri matkata, mi dade i MAGNEZIUM gi pijam 2 dena i mi e mnogu podobro, voopsto ne me boli stomakot <3 pozdrav i so lesno na site

На Vera1002, blessed2, Стефани_5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Здраво на сите мешиња јасум нова и сум десета недела,сакам да ве прашам пред два дена бев на ехо2 и докторот ми кажа дека околу матката имам мало миомче кој рече дека нее опасно дека бебето ке го истуркало инаку бебчето рече дека е многу напредно високо е 49.9мм и го прашав дали да си земам магнезиум рече нема потреба дека фемибионот 1 бил доволен а имам грчеви и во стомакот и во нозете може ли да си земам магнезиум на своја рака?пошто како што читам повеќето го примате.Секое мислење е добредојдено

17. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.443
    Најпрво честитки за бременоста и со лесно.
    Слободно можеш да си зедеш магнезиум. Првата половина од бременоста дневната доза е 300мг,

Не сватив со миомов. Не е во матката туку надворешно на матката а ембриончето од внатре ќе го избутка???

18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Да надворешно од матката и како расте бебето така ке го избуткало малце се испласив бидејки на првото ехо неми кажа ништо за миомот туку сега и дека нее ништо опасно ама сепак стравот е присутен, бидејки и плус во урина ми се појави бактерика рече дека нее ништо опасно бидејки било два плуса и да пијам увин чај и брусница само урино култура да однесам кога ке ми земат брисеви,и ми даде канестен вагинална таблета од 500 заради бело прање.Многу сум испаничена бидејки ми е прва бременост и сум многу паничарка.Фалати за бременоста кој нема да си дочека ваква радост.

19. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.443
    ЈАа колку што знам, и мене гинекологот како што ми кажа канестен не треба да се користи во првата третина од бременоста поради присуството на Clotrimazol. Може дури од 4 месец.
    Но ова е само форум и јас можам свое искуство да кажам, не сум доктор.

Се надевам ќе се утврди за каков вид на бактерија станува збор и со тоа што побрзо ќе се ослободиш од истата.
    Во врска со миомот колку и да е безопасно јас би се консултирала со втор доктор ради сопствен мир. Ти посакувам се најдобро.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Извини а канестенот лошо му влијае на плодот?може да докде до несакана ситуација?вајда докторот знае што ми дава сега бетер се испаничив.