Нормално е сѐ ова шо го имаш пишано, многу слични симптоми имав и јас само што бев преплашена што ме болеше претежно на левата страна, и нели штом отвориш ваков симптом на гугл одма излегува вонматерична бременост а на ехо сеуште неможеше да се види, па покасно кога го видовме фала Богу сѐ беше во најдобар ред, џабе стресовите ги кркав. Болките како менструални кај мене тек околу 9та недела ги снема, така што немој да се грижиш сѐ ќе биде како што си треба
Ќе правам приска и скрининг прво на ГАК, после 2ри септември, со брисеви заедно, а после тоа само скрининг приватно во Систина. Ти што ќе правиш?
И јас денес се чув со докторката, и таа ми кажа дека најдобро скринингот да го правиме на полна 13 недела, и се збунив малце очекував дека нареднава недела ќе ми закаже. Цел месец го немам видено бебчо ама според неа нема потреба и сѐ е во ред. Се мислам и јас за скрининг на ГАК пошо е бесплатно а кај нас (надвор од Скопје) нема опција за државно, само на приватно и тоа 4000 само за приската башка 3000 скрининг... претераа со цениве некако. Дали сте сигурни дека примаат на ГАК?
Здраво на сите. Ве читам често, ама сега ми треба и совет. Според мои калкулации сега сум 5недела+2. Имам ретро матка (tilted uterus). Хцг не беше воопшто добро. За 7 дена растеше од 2100 на 2800...за пред 2 дена да скокне на 3800 па денес на 5300. Клиника и Систина никој нигде не гледа плод. Ни надвор од матка ни внатре. Систина предлагаат лапороскопски да се дијагностицира. Дали знаете некој специјалист за детектирање на плод на ваков специфичен случај? Фала ви
Мислам дека секако треба да почекаш барем уште недела и пол за на ехо. Штом расте хцг е ок. Баш читав сега дека во ваков случај покасно може да се види плодот. Јас не би правела никаква интервенција.
Јас бев вчера на преглед и пред 3 недели, и така се договоривме да одам и јас во 13та недела да направам и приска, и скрининг, мене она сама ми кажа дека имало термини на ГАК, ама за септември уште не биле пуштени, затоа ми кажа да дојдам на 2ри пак на преглед, да земеме брисеви и да закажеме за двете на ГАК, па после ако сакам скринимг плус да си одам приватно, во Систина е 4500 ден. само скринингот, а приската не ја правам плус во секој случај, само државно, ти ќе доаѓаш на ГАК да ги правиш или како, се мислиш?
Драги жени, мене денес болките ми се скоро цел ден, и појаки. Дали оти ми е прва бременост, дали оти малку сум хипохондрик и паничар, ама не можам да прекинам да мислам дека нешто не е во ред. Им пишав кај матичната дека сум 5та недела дека многу ме боле под папок, јајници и одма над вагината и ми закажаа за утре во 12 преглед. Секакви сценарија си правам - до утре незнам како ќе издржам. Се молам само се да е во ред.
Имав и јас такви појаки болки плус и многу под стрес бев. Ми дадоа Утрогестан ќе ти препише утре и тебе сигурно такво нешто..ако не барај си да ти дадат. Види магнезиум дали можеш. Ништо опушти се некако до утре пиј еден чај легни си и не мисли за да не си прајш дополнително стрес
Девојки дали е нормално да осеќам константен замор ? Неможам како што треба да ги извршам обврските низ дома одма се уморувам..и цело време ми се спие ..11та недела сум
Исто и јас, цел ден од еден на друг кревет, немам сила и енергија за ништо, едвај една чаша вода зимам
Здраво девојки, Бремена сум 12 недели и 6 дена по менструација. Осеќам чудни болки во долниот дел од стомакот како да ми болат мускули по некогаш ако се движам по силно или ако се стегнам некако. Не разбирам дали е нормално или не? Ќе одам од понеделник на доктор но сакав да побарам мислење од вас . Фала ви
Нормални се такви тапи слаби болки и како да се растегнуваат мускули во тој период, па дури и слаби менструални. Тогаш матката веќе ја надраснува карлицата и се истегнуваат лигаменти, се шират мускули. Ако има потреба ќе ти даде докторот магнезиум ако не си почнала до сега да пиеш, или ќе ти појача доза. Ништо страшно
Се додека болките се издржливи не се јаки се е нормално. Магнезиум доста помага во вакви ситуации сега ќе расте стомак,матка ќе осеќаш и грчеви понекогаш ретки се тие што поминуваат без никакви грчеви или болки
Фала ви девојки навистина ми олесни, бев премногу исплашена бидејќи секој ден ја осеќам таа болка. Не е силна но сепак во движење ја осеќам секој пат.
И јас имам ретровертна матка. Сега баш проверив кога сме го виделе плодот на прв преглед, 5+3. Би требало да се гледа сакус, мислам дека тоа што е ретро матка не прави голема разлика. А како според твои калкулации? Доцна овулација имаше? Оди на уште едно мислење, можеби сепак е рано...
итста бев и јас на почетокот , немав енергија за ништо и си лежев само , дури со мажот ми не си правев муабет од толку што немав енергија си лежев само со саати сама , и така ми беше најубаво хаха
Па искрено се мислам да дојдам, пошо не ми се фрлаат 7000. Само ми е да не дојдам за џабе, нели имаше проблеми со примањето со терминиве. Па скрининг можам и јас овде да си направам на приватно пак.
Здраво девојки, кажете ми кои се прегледи се прават до 13та недела? Затоа што мене докторот ми закажа контрола на почеток на 12та недела и не ми спомна ништо ни за приска ни за скрининг, и до сега само на ултразвук ме гледаше, никакви испитувања не ми направи. Ве читам вас па за тоа, скрининг 4д се прави и сега на 12та недела? Зошто јас се си мислев таму 21ва недела
Се прави и во 12та за Даунов синдром и после во 21ва се гледаат сите органи на бебето прстиња,лицето буквално се...не е лошо барем еднаш месечно крвна слика да си проверуваш и урина во бременост знае доста често да има бактерии во урината па затоа