Прво тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by LusySkyDiamonds, Apr 3, 2014.

1. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Абе мила, никој не ти одговори ни во другата тема бидејќи нон-стоп се поставува истото прашање. Желбата е голема знам, ама никој не сака да ти даде лажна надеж...кој да знае за што станува збор, кај сите е индивидуално...Симптомите за добивање и недобивање се многу слични (а посебно се изразени кога ти работи психата), па единствено нешто што преостанува е да ти кажат (како претходно Бебуле) да почекаш да ти доцни, па да направиш тест и по неколку дена да го повториш...Тоа е целата работа.

2. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Еј здраво девојки, 8 недели и 4 дена сум бремена на 7ма недела бебето беше 10,18мм
    - Во комшиите една роднина и таа е бремена 5 недели и 2 дена кај неа бебето е 12,... незнам колку точно, малце се замислив сега е сигурно пораснато ама..... Колку беше кај вас?

3. danichap

danichap Moderator Staff Member

Eве една табела по недели отприлика колку треба да е.
    Земено е еден просек со можни отстапки +,- бидејќи секоја бременост е индивидуална и зависно кога точно настанало оплодувањето. Ти си таман, мерките они кои ти ги кажале нешто не штима.
    Bildschirmfoto 2015-06-17 um 20.04.40.png

blessed2 likes this.
  4. monik55

monik55 Форумски идол

Јасум 10+5 и моето е 45.8 мм се надевам дека е нормално.

mdenkov likes this.
  5. coconaut

coconaut Популарен член

Како се справувате со уморот во бременоста, мене постојано ми се спие и немам никаква енергија.

6. mdenkov

mdenkov Истакнат член

Devojki nie poleka si rasteme,denes sum 11+5,polesna bremenost zdravje,do sega nemam ni povrateno,si jadam bukvalno se,problem imam samo so nizok pritisok i cesto mi se vrti i omalaksuvam.Uste gi stavam 3x1 utrogestan i premama pijam,e sega doktorot mi rece do kraj na 1tromesecie da gi stavam,a eve za 2 dena mi zavrsuva tromesecieto i neznam do koga da gi stavam :D najdobro da zvonam doktorot da go prasam,vie do koga go stavavte utrogestanot?

7. joy1

joy1 Форумски идол

Јас до петти месец ги користев.

mdenkov likes this.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Srcka i jasum 11+5 isto sme mene samo mi se gadi do sega tri pati imam povrateno i jas omalaksuvam i mesko veke pocnuva da se poznava,Koga tie termin za poraganje? @mdenkov

mdenkov likes this.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Ооо јас се породив пред 10 месеци :)
    Крварев на два пати и до 5 ти месец лежев мн и примав три пати дневно утрогестан.

10. monik55

monik55 Форумски идол

Po greska mila pisav pod tvoeto mislenje,da tie ziv i zdrav bebus

joy1 likes this.
  11. coconaut

coconaut Популарен член

Јас ставам утрогестан вагиналети, но во 11 недела треба да правам брисеви. Дали тоа ќе смета при земањето на брис?

12. mdenkov

mdenkov Истакнат член

Duso tuka nekade sme so bremenosta jas denes sum 12+0, mi se losi cesto i imam macnini,no do sega nemam povrateno nitu ednas.Mnogu mi se spie i sum malaksana,podobro od ova ne moze da bide ,pozz i imaj lesna bremenost

Mila kako pomina na prisca 1? Jas bev denes i spored merkite doktorot mi rece deka e se vo red,pa zdravje posle 10dena i rezultatite od skopje,oti tamu gi prakaat ovie merki.Inaku za polot mi rece uste e malo,posle 2 nedeli da odime na kontrola,dodusa na ova obicnoto staro eho,tesko deka i togas ke vidi :D no ke si baram na 4d da me vidi,pa so gospod napred se nadevame deka se ke bide vo red i so rezultatite od priscka 1.Inaku od denes mi dade da pijam fersan forte po 1 na den,zelezoto mi e mnogu nisko i hemoglobinot i taka dusa,ajde te cekam da mi pises

Last edited by a moderator: Apr 13, 2017
  13. monik55

monik55 Форумски идол

Mila i nie pominavme super i na nas ni kazaa deka see go red bebeto e 8.24 cm golemo bebe ke bide na tato visok.Jas bev na GAK i me gledase i na 4D i mi pusti srceto da go slusnam rezlutatite ke gi zemam vo cetvrtok, mene mi kaza deka lici na devojce aka nebese sigurna voopsto mi rece nareden mesec kese vidi ubavo.Mene mi gi dade femibion2.Sega edvaj cekam da dojde Cetvrtok da gi zemam rezlutatite i keti pisam sto e kako e;) ;)

mdenkov likes this.
  14. mdenkov

mdenkov Истакнат член

epa mene na obicnoto eho me gledase,a za 2 nedeli ke si baram jas samata na 4d da me gleda,se se gleda poubavo i pojasno........a za golemo neznam kolku e-ne se zamaram so tie merki jas-stom veli doktorot deka se e vo red so merkite,(mislam deka 60 mm bese i moeto e pogomo malku :D )nema potreba jas da gi tumacam brojkite koe za sto e,bitno e ishodot od ovoj pregled da bide navistina vo red.pozz i te cekam da mi pises kako napreduvate

INAKU JAS PO OVOJ KALENDAR E ORENTIRAM,NEKAKO NAJTOCEN MI E
    http://acibademsistinababy.mk/index.php/bremenost-po-nedeli/138-12-nedela

Last edited by a moderator: Apr 13, 2017
    monik55 likes this.
  15. Mamasita 27

Mamasita 27 Нов член

Zdravo na site:)
    Jas sum nova vo forumov .
    Pred edna nedela razbrav deka sum bremena i presrekna sum.
    Ne mozev da docekami pojdov na ginekolog,sega sum skoro vo 6ta nedela od bremenost.

Sakam da se posovetuvam so vas poiskusnite vo vrska so ishrana za vreme na rana bremenost,
    sto da jadam najmnogu ?

16. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Најпрво честитки за бременоста :)

За исхрана можеш да си јадеш се, во умерени количини. Избегнувај сурово месо, недопечено, јајца исто да бидат добро сварени или пржени без разлика, џигерот не се препорачува, риба ако јадеш пожелно е да биде речна бидејќи другите имаат големо количество на жива.
    Практикувај помали и чести оброци обавезно со овошје или зеленчук помеѓу ќе ти бидат корисни прво поради витамините а второ поради растителните влакна за да не те фаќа запек.
    Повеќе вода, помалку газирани сокови и кафе (дозволено е мислам 2 чашки на ден по 200мл).
    Ќе си пиеш фолна киселина таа ти е најбитна на почетокот:)
    Немој да јадеш за двајца:D бебето ќе си земе тоа што му треба;)

За повеќе ако те интересира еве има и таква тема можеш да ја разлисташ http://forum.femina.mk/threads/Исхрана-во-бременост.3833/

17. okcenzi

okcenzi Популарен член

Девојки јас сум 11+4 и косава ми паѓа ко луда, а нели треба да ми се зајакне? Мислам ако продолжи вака за два месеци ке останам без коса

18. monik55

monik55 Форумски идол

И мене ми паѓаше многу но за две недели престана мислам дека и кај тебе до 13 недела кети престане опаѓањето, јас и ја ишишав малце повише може и затоа престана, имав коса до половина сеа до рамења и плус ми олесна пробај и ти освежисе малце.

19. ripce ripce

ripce ripce Истакнат член

a na kolku nedeli se slusa srceva reakcia i do koga treba da se poceka najmnogu

20. galapce

galapce Форумски идол

Barem sesta sedma da pomine.

ripce ripce likes this.